Turizmciler zafer bayramı ve kurban bayramının peş peşe gelmesiyle oluşan 6 gunluk tatilin, 10 gune uzamasını istiyor. Bu sayede 1 milyon kişinin tatile cıkıp 1 milyar lira harcamasını bekliyorlar. İhracatcılar ise, “Biz uretirsek ulkeye 2 milyar dolar kazandırabiliriz” yorumunu yapıyor.

Turizmciler zafer bayramı ve kurban bayramının peş peşe gelmesiyle oluşan 6 gunluk tatilin, 10 gune uzamasını istiyor. Bu sayede 1 milyon kişinin tatile cıkıp 1 milyar lira harcamasını bekliyorlar. Burak Coşan imzalı habere gore, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Turkiye’nin tatilden cok calışması gerektiğinin altını ciziyor. Bu fikre katılan ihracatcılar, “Biz uretirsek ulkeye 2 milyar dolar kazandırabiliriz” yorumunu yapıyor.
Kurban bayramına az bir zaman kala tatilin ne kadar olacağı tartışmaları farklı bir boyut kazandı. Turizmciler 6 gunluk bayram tatilinin 28-29 Ağustos’un da dahil edilerek 10 gune uzatılmasını, boylece turizmde gelirlerin artmasını isterken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise aksi yonde bir acıklama yaptı. Zeybekci, kurban bayramı tatili ile ilgili olarak, “Turkiye’nin tatilden daha cok calışmaya ve uretmeye ihtiyac olduğunu duşunuyorum.
Bununla ilgili alınacak kararlara da saygı duyuyorum” dedi. Bakan Zeybekci’nin acıklamasının ardından ise Turkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, tatilin 10 gun olması halinde 1 milyon kişinin tatile cıkacağını ve 1 milyar liralık da gelir elde edileceğini ifade etti. Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise Kurban Bayramı tatiliyle ilgili “Bu konu Bakanlar Kurulu’na gelmedi. Bakanlar Kurulu’na gelirse konu konuşulur. Turkiye icin en hayırlısı neyse o karar verilir” dedi. İş mi tatil mi
Dun yapılan tum bu acıklamalar sonrası akıllara ‘İş mi, tatil mi?’ sorusunu getirdi. Biz de bu soruyu hem ihracatcılara hem de turizmcilere sorduk. Her iki taraftan da farklı cevaplar aldık.

2 MİLYAR KAZANDIRIRIZ

* Sanayicinin bir gununun bile cok değerli olduğunu dile getiren Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatcıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “Bu milletin calışmaya ihtiyacı varken, tatili uzatalım demek doğru değil. Turkiye’ye yabancı turist gelmesi gerekiyor. Yerli turist zaten izin alıp tatile cıkabiliyor. Neden bir daha bayramda tatile cıksın ki. 6 gun tatil bile fazlayken, 10 gune cıkarılması sacma olur. Bu ulkenin calışmaya ve işe ihtiyacı var” dedi.
* İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatcıları Birliği Başkanı da Bakan Zeybekci ile aynı goruşte. Yurticinde turizmi arttırmak amaclı yapılan hareketler ihracat buyuk sıkıntı veriyor. Tatilin uzaması ile ilgili beklenti bile oluşturulmamalı. 10 gunde yurticinde 1 milyar liralık gelir oluşacak deniyor. Biz uretir ve ihracat yaparsak 2 milyar dolar ulkeye kazandırabiliriz” diye konuştu.

CALIŞAN RAHATLAMALI

* Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Ozyurt da turizmciler acısından tatilin uzaması gerektiğini ifade etti. Turizm gelirlerin son yıllarda buyuk sıkıntıda olduğunu soyleyen Halil Ozyurt, “Avrupa’dan cok az turist geliyor. Avrupalılar bizi politik kıskaca aldı. Turkiye’ye turist gondermiyorlar. Bir tek ic pazar kaldı. Bodrum yerli turisti bekliyor. Bodrum ozellikle 3 yıldır buyuk sıkıntılar yaşıyor. 3 yıl once Bodrum’da sel oldu. Gecen yıl 15 Temmuz darbe girişiminin etkisi buyuk oldu. Bu sene de depremle gundeme geliyoruz. Ancak sağlam olduğumuz kanıtlandı. Binalarımızda hasar dahi olmadı. Tatilin uzun olması bizim icin cok yararlı olacaktır. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci doğru soyluyor, mutlaka calışmak gerekiyor. Ancak insanlar tatil psikolojisindeyken ne kadar calışabilir. İnsanların daha verimli calışmasının yolu tatilden geciyor” ifadelerini kullandı.

TURİZM SEKTORU OLUMLU ETKİLENİR

Turkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık da soz konusu tatil suresince otellerde konaklayanların sayısının 300-500 bin arasında, toplamda ise eş, dost, akraba ziyareti ve diğer amaclı seyahat edenlerin sayısının 1 milyonun uzerinde olacağını, hatta milyonlarla ifade edileceğini soyledi. Ayık, tatilin uzatılmasının sektoru olumlu yonde etkileyeceğini ifade ederek, “Uzun tatil olursa insanlar once tatillerini yapacak, dinlenecek, sonra da dini vecibelerini yerine getirebilecek” dedi.

‘BEN SANAYİCİYİM CALIŞMAK İSTERİM’

Turkiye’nin ne buyuk otomotiv ureticilerinden biri olan Ford Otosan Genel Muduru Haydar Yenigun de tatil tartışmasıyla ilgili olarak şunları soyledi: “Ben sanayiciyim. Tabii ki calışmak isterim. Turkiye uretmeli. En onemli konsantrasyonumuzun bu olması gerekiyor.”

HER ZAMANKİ GİBİ YAPALIM

Turkiye’nin en buyuk sanayi gruplarından biri olan Kibar Holding’in Yonetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, tatilin uzatılmasına ilişkin, “Her zaman yaptığımız gibi yapalım. Yani uretelim” acıklamasını yaptı.

PERAKENDECİ DE TATİL İSTİYOR

Penti Yonetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo da tatilin uzamasından yana. Konunun her iki tarafının da haklı olduğunu soyleyen Sami Kariyo, “Burada bir tercih yapılması gerekiyor. Sadece ureticiyseniz tatil olmasın dersiniz. Ancak bir perakendeci olarak tatil donemlerinin buyuk fırsat olduğunu duşunuyorum. Bakan Zeybekci haklı ancak tatil olursa insanlar alışveriş yapar” diye konuştu.

TurizmAktuel