Turkiye’nin sağlık turizminde medikal tedavi alanında onemli yol katettiğini belirten Sianji Group Başkanı Recai Cakır, wellness alanında ise Tayland ornek alınarak yeni bir atılım yapılabileceğini soyledi.

Sağlıklı yaşam ve detoks turizmi konusunda faaliyet gosteren Sianji Group’un Yonetim Kurulu Başkanı Recai Cakır, sağlık turizminin medikal sağlık ile wellness ve doğal tıp yontemleri olarak ikiye ayrılması gerektiğine dikkat cekerek, SPA ve holistik wellness alanında Turkiye’deki mevzuatın sadece hastane ve klinikleri koruduğunu, burokratik engellerin aşılması halinde Tayland orneğinde olduğu gibi sağlık turizminde yeni bir atılım yapılabileceğini belirtti.
Turkiye’nin turizm vizyonunu bir an once değiştirmesi gerektiğine vurgu yapan Cakır, “GSYH’ya 96 milyar dolarlık, istihdama 2,1 milyon kişilik katkı yapan turizm sektoru, son 2 yıldır ciddi kayıplar yaşıyor. Buna rağmen şu an Turkiye sağlık turizminde 5. sırada bulunuyor. Son 15 yılda cok yol kat ettik ama daha cok calışmamız lazım. Yolumuz uzun. Sağlık turizmini medikal sağlık ile wellness ve doğal tıp yontemleri olarak ikiye ayırmamız gerekiyor. SPA ve holistik wellness alanında ulkemizdeki mevzuat sadece hastane ve klinikleri koruyor” dedi.
Nitelikli turizm tesislerinde wellness alanında cok daha fazla turist cekilebileceğini anlatan Cakır, “Tayland gibi ulkelerde bazı oteller bile hastane ruhsatı alarak burokratik engeller aştılar ve ulke sağlık turizminde atılım yaptı. Biz de dunyadaki başarılı orneklerin daha iyilerini yapmak icin calışmalıyız. Tesislerimiz buna hazır. Sadece mevzuat ve tanıtım olarak hamleler gerekiyor. Turkiye sağlık turizminde dunyanın ilk 5 ulkesinden biri ancak yabancılar medikal tedaviler icin ulkemize geliyorlar.

AB ulkelerinden yuzde 60 daha ucuz tedavi sunuyor olmamız da bunda etken. Onkoloji, kardiyovaskuler ve başta sac ekimi olmak uzere estetik cerrahide başı cekiyoruz. Buradaki gucumuzu wellness alanına da yansıtmamız gerekiyor ki, son 2 yıldır guvenlik nedeniyle azalan turist sayısını artırabilelim” şeklinde konuştu.

Kuresel buyukluğu 3.7 trilyon dolar

Dunyada wellness ekonomisinin 3.7 trilyon dolar hacme ulaştığına dikkat ceken Cakır, “Bunun 563 milyar dolarlık kısmı wellness turizmine ait. Turkiye bu pazardan ne yazık ki cok az bir pay alıyor. Bunun icin yapılması gereken en onemli adım devletin tum turizm tesislerinde wellness konusunda profesyonel hizmet vermek isteyenlerin onunun acacağı tedbirler alması ve wellness ile ilgili cok onemli tanıtım hamlesi başlatması olacaktır. Wellness sektorune en cok harcamayı yapan ulkelerden direkt ucuşların başlatılması da desteklenmeli.
Turistlerin en cok talep ettikleri uygulamalar detoks, sağlıklı beslenme, metabolizmayı hızlandırıcı anti-aging uygulamaları, guzellik uygulamaları ve bunu destekleyici SPA uygulamaları. Biz, Bodrum Kadıkalesi’ndeki otelimizde dunyanın her yerinden hatta Cin’den bile misafir ağırlıyoruz. Genel itibariyle ise ağırlıklı olarak Romanya, Hollanda, İngiltere, Arap Emirlikleri, Mısır ve Lubnan’dan geliyorlar” dedi.

20 yeni villa satışa cıktı

Sianji Group olarak Turkiye’ye sağlıklı yaşam ve detoks turizmini kazandırdıklarını soyleyen “İnşaat ve turizm sektorunde yaklaşık 30 yıllık tecrubeye sahibiz. Sianji Well-being Resort, Sianji Residence ve Sianji Life Elements isimli işletmelerimiz yanında turizm yatırım danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. Turizm sektorune 1986’da Bodrum’da hayata gecirdiğimiz birinci sınıf tatil koyu Kadıkale Resort ile giriş yaptım.
2009’da Babil’in Asma Bahceleri Oteli adını verdiğimiz hem otel hem de residence projesini hayata gecirdik. Bu proje kapsamında ‘ister yaşa, ister kirala’ konseptini geliştirdik” diye konuştu. Cakır, tesiste 7 guzellik ve sağlık merkezi, 7 farklı konseptte restoran, 7 farklı havuzun bulunduğunu, son olarak 20 yeni villayı 400 bin euro’dan başlayan fiyatlarla satışa cıkardıklarını da sozlerine ekledi.

TurizmAktuel