Uzun sureli alacaklarını tahsil edemeyen bankaların son yıllarda sıklıkla başvurduğu yontem satış oluyor. İşin alıcı tarafında ise cok sayıda varlık yonetim şirketi yer alıyor. Satışa cıkarılan alacaklar genellikle tahsilatı 2-3 yıl gecikmiş duşuk meblağlı borcları kapsıyor.
Bu yontem sayesinde bankalar yasal takip, mahkeme ve icra gibi sureclerden tek seferde kurtulmuş olurken, bankanın alacağı ile satışından elde ettiği rakam arasındaki fark zarar olarak kayıtlara geciyor.
Bankanın kurtuluş olarak gorduğu secenek satışa konu olan borcun sahiplerine ise ciddi pazarlık imkanı sağlayan surecin kapısını aralıyor.
[h=3]BUYUK İNDİRİM ALINABİLİR[/h] Satış sonrası bankaların devreden cıkmasıyla alacakları duşuk fiyatla satın alan varlık yonetim şirketi borcun muhatapları ile iletişime gecerek uygun bir yapılandırma modeli sunuyor.
Yapılandırmanın cercevesinde bankaların sunamadığı alacak tutarlarında indirim, uzun vadeli odeme planı ve borc erteleme gibi cok sayıda oneri ve esneklik de rahatlıkla sağlanabiliyor.
Kişinin durumu gercekten kotuyse ve odeyecek durumda değilse bunu belgelemesi halinde ayrıca farklı bir yontem de gundeme gelebiliyor.
[h=3]KARA LİSTEDEN CIKIYOR[/h] Odeme tamamlanınca ibraname ile borclu kişi yeniden finansal ozgurluğune kavuşuyor. Borcun kapandığına dair bildirimi Kredi Kayıt Burosu'na varlık yonetim şirketi yapıyor ve bu başvuru ile borclu kişi kara listeden de cıkmış oluyor.
[h=3]90 GUN İCİNDE TAKİBE GİRİYOR[/h] Alacak satışı genellikle bankaların ortalama 2-3 yıl hukuki takipten sonra tahsil edemedikleri dosyalardan oluşan gecikmiş alacak portfoylerini kapsıyor. Vadesi gelen bir borc, 90 gun icinde odenmezse tahsili gecikmiş alacak statusune geciyor ve yasal takip sureci başlatılıyor.
[h=3]9 İHALE, 8 TALİP![/h] 2019 yılının ilk 9 ayına bakıldığında alacak satışı yapan 4 banka one cıkıyor. Bu bankalar sırasıyla İş Bankası, Garanti, Finans ve Yapı Kredi şeklinde. Bankaların alacaklarına ise Arsan, Doğru, Efes, Emir, Gelecek, Hayat, Sumer ve Birikim isimli varlık yonetim şirketleri talip olurken, bankaların bu zaman zarfında ayrı ayrı 9 kez ihaleye cıktığı goruluyor.
Alacakları satın alan varlık yonetimi şirketleri, toptan satın aldıkları alacak paketinden ne kadar cok tahsilat yapabilirlerse o kadar para elde edebiliyor. O yuzden satış fiyatı bankadan bankaya ve paketten pakete değişiyor.
[h=3]5 MİLYARA KARŞILIK 190 MİLYON TL[/h] Bankalar arasında 9 ay icerisinde en fazla satış 4 defa ihaleye cıkan Yapı Kredi tarafında gercekleşirken, tek seferde en buyuk satış ise 1,1 milyar TL'lik portfoy ile İş Bankası'na ait. Soz konusu ihalelerde satışa cıkarılan tutar ise toplamda 5 milyar TL'ye yaklaşmış durumda. Bu satışlardan bankaların kasasına girecek para ise sadece 190 milyon TL.
[h=3]3 AY ARAYLA İKİ İHALE[/h] Garanti Bankası, 2019 yılı icerisinde iki defa alacak satışına cıktı. Nisan ve Ağustos ayı icerisinde yapılan ihalelerin ilkinde 364 milyon 970 bin 915,17 TL tahsili gecikmiş alacak 19 milyon 440 bin TL bedelle Sumer Varlık Yonetim AŞ'ye, 260 milyon TL'lik bir diğer alacak ise 18,5 milyon TL karşılığında Gelecek Varlık Yonetim'ine devredildi.
[h=3]EN FAZLA SATIŞ YAPI KREDİ'DE[/h] Yılın ilk 9 ayı icerisinde en fazla alacak satışı ise Yapı Kredi Bankası tarafından geldi. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları icerisinde yapılan satışlarda 2 milyar 141 milyon TL'lik alacak portfoyu varlık şirketlerine devredildi. Bu satışların karşılığında ise bankanın kasasına 89 milyon lira para girdi. Soz konusu satışlar Arsan, Doğru, Efes, Emir, Gelecek, Hayat ve Sumer Varlık Yonetim şirketlerine yapıldı.
[h=3]TEK SEFERDE EN BUYUĞU[/h] Bankalar arasında şu ana kadar gercekleştirilen en buyuk satışı işlemi ise İş Bankası tarafında.
26 Eylul'de gercekleştirilen satışta, banka takipteki krediler portfoyunun 1,1 milyar TL tutarındaki kısmını oluşturan alacaklarını 32,4 milyon TL satış bedeli ile Efes, Hayat, Birikim ve Doğru Varlık Yonetim'e devretti.
Bankanın bir diğer satışı olan Mayıs ayındaki işlemde takipteki krediler portfoyunun 418,4 milyon TL tutarındaki kısmı, 30 milyon TL'lik satış bedeli ile Efes ve Gelecek Varlık Yonetim şirketlerine aktarılmıştı.
[h=3]RAKAMI ACIKLAMADI[/h] QNB Finansbank da Eylul ayının son haftasında KAP'a yaptığı acıklama ile kanuni takip hesaplarında izlenen tahsili gecikmiş alacaklarından bireysel kredi, kredi kartı ve işletme kredilerinden oluşan toplam 959 milyon TL tutarlı portfoyunu Hayat Varlık Yonetim A.Ş.'ye sattığını duyurdu. Ancak banka bu satışın ne kadar bir bedelle yapıldığını ise belirtmedi. (Yeni Şafak)

Dunya Bankası, Turkiye icin buyume tahminini yukarı yonlu revize etti Ataturk havalimanı'nda "millet bahcesi" icin ilk adım yarın atılıyor Dolar gune duşuşle başladı! İşte son durum Apple, iPhone 11'lerin Turkiye satış fiyatlarını acıkladı