Sektorun Değerli İsmi Cem Polatoğlu`ndan Acenta ve Muşteri ilişkilerine bambaşka bir bakış acısı." Tuketici iyi niyetle once acentaya muracaat etmiş. Cozulmemiş iş. Muşteri de Toar`a şikayet ediyor.Acenta yazmış;Bu konuyu size bir kez daha anlatmamıza vesile olduğunuz icin teşekkur ederiz. Umarız bu kez..."
"İlgili" Meslektaşlarıma;
Kim bu "ilgili"?
Hani İngilizce dilekcede kime yazdığını belirtmezsen başına "To whom it may concern" yazarsın ya. İşte ben de bu yazıyı o ilgili`ye yazıyorum. İster alır bu yazıyı aklının bir koşesine koyar, isterse okumadan "delete" tuşuna basar.
Hatırlarsanız bir suredir Tursab TOAR komitesinde calışıyorum. (Tuketici – Otel - Acenta – Rehber İlişkileri Komitesi). Gecenlerde Turizm tuketicilerine yonelik bir yazı yazmış ve iğneyi bazı şikayetcilere batırmıştım.
Ornek; Adamın oteli değişmiş ama 6 sayfalık şikayet dilekcesinde 10 ayrı hikaye yazıyor v.s.
Şimdi cuvaldız zamanı.
Meslektaşlarımızın tuketicilerden gelen şikayetlere verdiği cevaplara bir goz atalım;
Ornek;
- Tuketici iyi niyetle once acentaya muracaat etmiş. Cozulmemiş iş. Muşteri de Toar`a şikayet ediyor.
Acenta yazmış;
Bu konuyu size bir kez daha anlatmamıza vesile olduğunuz icin teşekkur ederiz. Umarız bu kez...
Meali; Sana kac defa anlattık ama demek ki kafa basmamış. Bak iyi dinle, bir daha anlatıyorum.
Or; 6 gecelik Cin turu. Fiyat 2000 euro. Programda Shangai 2 gece ancak 1 gece kalmışlar.
Acentadan cevap; Otelin bedeli 50 euro`dur. Şirketimizce bu meblağın iadesine karar verilmiştir.
Lutfetmişler. O zaman 6 geceyi de iptal et. Cin`de muşteriye toprağı optur geri getir. 2000 euro`yu cebine at. 6x50: 300 euro iade et.
Or; Tuketici turdan bir ay once vize evraklarını teslim etmiş. Ancak acenta ve/veya vizeci evrakları konsolosluğa zamanında teslim etmemiş. Vize tur kalktıktan sonra verilmiş.
Cevap; Acenta olarak vizeden sorumlu değiliz.
Yok oyle şey. Zamanında evrakları teslim etseydin muşterin tura giderdi. Vize alınamaz yani "red" yerse sen sorumlu değilsin.
Or; Benzeri olay; "A" firması "B" firmasının turunu satmış. Muşteri zamanında evrakları verdiği halde vize yetişmemiş. Elbette muşteri bize A`yi şikayet ediyor.
Cevap; Ben bu turu "B" firmasından aldım. Sorumlu onlar. Parayı B odesin.
Olmaz. Turu satarken bu turu kendi adına sat, sıkışınca turu "B" den aldım de. Muşteri ne tanır "B" firmasını. Sen turu "B" adına ve "B" evraklarıyla mı sattın? Hayır. Odeyeceksin o zaman parayı. Sonra git "B" ile aranda ne "ticari" sorun varsa mahkemede coz. Not; Bu durumda turda ayıplı hizmet de olsa sorumlu "A" firmasıdır.
Or; İtalya turu satmışlar. Verona şehir turu dahil. O program yurumeyince muşteriyi icinde Verona şehir turu olmayan benzeri İtalya turuna aktarmışlar. Muşteriye bilgi de verilmemiş, değişikliği kabul ettiğine dair imza da yok. Durumu turda oğrenen muşteri şikayet ediyor.
Cevap; Verona ekstra turu listemizde 20 euro. Şirketimiz 20 euro iadeye karar vermiştir. Yanlış. Muşteri "ben sadece Verona turu icin geldim" dese haklı.
Daha oynarım da "yerim dar" demiş gelin hanım. Biz de şimdilik oyle diyelim
Haberturizm