Kultur ve Turizm Bakanlığı yurtdışı tanıtım butcesinin yuzde 20’sini sosyal medya tanıtımlarına ayırma kararı aldı

Sosyal paylaşım sitelerinin kullanıcı sayısının 1 milyarı aşması turizm sektorunun tanıtım icin gozunu bu mecraya dikmesine yol actı. Kultur ve Turizm Bakanlığı da bu yıl ilk kez yurtdışı tanıtım butcesinin yuzde 20’sini sosyal medya tanıtımlarına ayırma kararı aldı.

Yaşar Universitesi akademisyenleri Doc. Dr. Ozlem Aşman Alikılıc ve Doc. Dr. Gokce Ozdemir, turizmcilerin, sosyal medya sayesinde direk hedef kitleye ulaşarak daha ucuza, daha etkin tanıtım yapabileceklerini, ancak bu işin sosyal medya eğitimi almış uzman kişilerce yapılması gerektiğini soyledi.

Turkiye’de 2023 yılında turist sayısını 50 milyona, cirosunu da 50 milyar dolara cıkarmayı hedefleyen turizm sektoru, sosyal medyada tanıtım icin harekete gecti. Bakanlık, bu yıl ilk kez 10 milyon doların ustunde bir rakamı sosyal medyada tanıtım icin harcayacak.

Arama motorları turist bulacak

Yaşar Universitesi İletişim Fakultesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bolumu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Ozlem Aşman Alikılıc, turizmcilerin tanıtım icin sosyal medyayı kullanırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı. Alikılıc, “Arama motorları gunumuzde yalnızca birer arama motoru değil, aynı zamanda birer itibar gostergesi haline de geldi. Bu nedenle işin uzmanı insanları calıştırmak gerekiyor. En buyuk sorun, şirketlerin personel icinden birini secip ona facebook sayfası yaptırması. ‘Resepsiyondaki, bilgi işlemdeki gorevli ara sıra girip fotoğraf yukler’ anlayışı hakim. Bunun etkileşim olduğunu, 7- 24 surdurulebilmesi ve yonetilmesi gerektiğini, her şirketin anlaması gerekiyor. Cunku eleştiriler ve negatif yorumlar da sosyal medya sitelerine yansıyabiliyor. Dolayısıyla cok yakın takipte olmalısınız. Sadece pozitif geri donuşler değil, negatif donuşler aldığınızda da hemen iletişim kurup bunları avantaja cevirerek herhangi bir hizmetinizden memnun kalmayan misafirinizi mutlu etme şansını yakalayabilirsiniz. Sosyal medya, paylaşımı teşvik eden yapısıyla, turizm sektoru icin bicilmez kaftan” dedi.

“Reklam icin istediğiniz hedef kitleyi secebilmek buyuk avantaj”

Facebook, Twitter gibi sitelerin yanı sıra tum dunyada turizm sektorunun sosyal nabzını elinde tutan Tripadvisor, Booking, Expedia, Yelp gibi siteler de bulunduğunu belirten Alikılıc, “Bu gibi siteler, tatile cıkmadan once internette bakılan ilk adresler. Bu nedenle sosyal medya, turizm tanıtımı icin dipsiz bir deniz niteliğinde. Urununuz icin direk hedef kitlenizi secebiliyorsunuz. Orneğin, dunyanın yalnızca bir bolgesinde yaşayan, belli yaş aralığındaki, doğa sporlarına duşkun, kultur turizmini seven gibi bir secim yaparak reklamınızı yapabiliyorsunuz. Bunu yaparken geleneksel tanıtıma gore cok daha az bir butce harcıyorsunuz. Başarılı olmak icin size en uygun sosyal medya iceriğini secin, kaliteli icerik yaratın, mutlaka uzmanlarla bu işi yonetin, kaliteli ve bol gorsel kullanın” diye konuştu.

Twitter ve Instagram otelleri

Yaşar Universitesi Turizm İşletmeciliği Bolum Başkanı Doc. Dr. Gokce Ozdemir ise sosyal medyanın turizmde son yıllarda aktif olarak on plana cıkmaya başladığını soyledi. Ozdemir, “İspanya’daki Sol Wave House Oteli, diğer otellerden farklı olarak dunyanın ilk Twitter konseptli oteli. Otelde Twitter partileri duzenleniyor, hashtag şeklindeki yonlendirme levhaları bulunuyor, yiyecek-icecek siparişleri Twitter uzerinden veriliyor. Facebook da turizm sektorune yonelik bir rezervasyon sistemi uzerinde calışıyor. Ayrıca, gectiğimiz gunlerde dunyanın ilk Instagram oteli Avustralya'nın Sydney şehrinde acıldı.

Fotoğraf paylaşım platformu Instagram'dan esinlenerek tasarlanan otel, ozel dekorasyonuyla misafirlerine fotoğraf cekme imkanı sağlıyor. Instagram'da 10 binin uzerinde takipcisi olanlara da bir gece bedava konaklama ayrıcalığı sunuyor” dedi.

Kaynak