Rixos Otelleri Yonetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Wall Street Journal'a onemli acıklamalarda bulundu. Tamince, "Ben Turkiye'de makro ekonomik gelişmelerden cok iş adamları uzerinde oluşturulan baskının sorun yarattığını duşunuyorum" dedi.
İş adamlarına uygulanan baskı derken sadece hukumeti veya belirli bir kesimi kastetmediğini belirten Tamince, " Olmaması, yapılmaması gerektiğini soyluyorum" diye konuştu. Tamince bu ulkeyi inşa eden yatırımcılara hem iktidarın, hem de muhalefetin sahip cıkması gerektiğini ifade etti ve "İşadamı değerdir. Ayırmak yanlıştır" dedi. Tamince kendisi ya da şirketi uzerinde ozel herhangi bir baskı olmadığını da dile getirdi.
"SOYUYORLAR" İMAJI KOTU"
Muteşebbisin değerli olduğunu dunyanın her yerinde de yatırım yapmak isteyenlere teşvikler sunulduğunu hatırlatan Tamince "Butun dunya yatırıma acık. Ama ulkeleri geliştiren muteşebbislerdir. Bizim amacımız bu ulkede iş yapmak. Muteşebbis değerlidir. İnternete girin, dunyanın her yerinde ulkeler fırsatlar sunar. Ulkeyi yaparken soyuyorlar algısı kotu. İş hayatını buna goturmenin mantığı yok. Boyle olursa siz de burada değil, Nijerya'da yatırım yaparsınız" diye konuştu.
Ozellikle devletle iş yapan işadamları konusunda "Ulkeyi yaparken soyuyorlar" algısının kotu olduğuna dikkat ceken Tamince şoyle devam etti: "Butun iş hayatını buna goturmenin bir mantığı yok. Devletle iş yapmak demek, işin icinde burokrasi olması demektir. Her adım icin yeni izinler gerekir. Bu da yatırımcı icin zaten zor ve risklidir. Tum bu iş hayatının tohmet altında bırakılması yanlış olur."
"RİSKLERİ BİR BİLSENİZ"
İşadamı olmanın zor olduğunu soyleyen Tamince "Dışarıdan bakınca jet, tekne, ev guzel. Ama riskleri bilseniz. Hangi işadamı ayağını uzatıp uyuyor ki? Hepsi dolarla borclandı. Ama TL kazanıyor." dedi.
Dershanelerin kapanması sureciyle başlayan Cemaat-AKP geriliminde toplum tarafından iş dunyası uzerine baskı olarak algılanan bircok gelişme yaşandı. İş dunyasının huzursuzluğu Gezi olaylarının sonrasında da artmıştı. Boyner Holding, Doğan Holding DOHOL2.IS +1.32% ve Koc Holding KCHOL.IS +0.74% gibi bircok grup olaylar sırasında doğrudan Başbakan Erdoğan'ın hedefi oldu. Eleştiriler sonrasında vergi incelemeleri, vergi cezaları ve ihale iptalleri ile karşılaştılar. Son operasyonda Bank Asya ASYAB.IS +1.50% da yaşananlardan etkilendi. Banka, hukumete yakın medya organlarında bircok kez mevduat cıkış soylentisi ile gundeme geldi.
BASKI SADECE BİR TARAFI ETKİLEMEDİ
Ancak baskı sadece bir tarafı etkilemedi. Erdoğan'a yakınlığıyla tanınan işadamları da ozellikle 17 Aralık operasyonu sonrasında ard arda sıkıntılar yaşamaya başladı. Aralarında ucuncu havalimanı ihalesini alan ortaklardan Mehmet Cengiz'in ve BİM'in buyuk hissedarı Mustafa Latif Topbaş'ın bulunduğu 7 işadamı hakkında mallara tedbir konma kararı alındı. Daha sonra bu karar kalkmış olsa da olaylara adı karışan, gozaltına alınacaklar arasında anılan işadamları yaratılan baskıdan rahatsız oldu. İnşaatı devam etmekte olan 3. Kopru'nun muteahhidi İbrahim Cecen o gunlerde The Wall Street Journal'a yaptığı acıklamada "Bankalar ya da yabancı ortağımız bize birşey sormadılar ama iclerinden duşunuyorlardır. Bir gun gelecek, yuzumuze de soyleyecekler" diyerek bu rahatsızlığını dile getirmişti.
Kaynak: WSJ