Antalya’da Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin aylık toplantısına katılan Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tanıtım Ajansı ile ilgili detayları paylaştı, katılımcılardan gelen sorulara yanıt verdi. Toplantıda Ersoy “Zihniyet ve bakışı değiştirmek zamanıdır” mesajını verirken, AKTOB Başkanı Dr Erkan Yağcı, “Kurumların ozgul ağırlığı onemlidir” diyerek Ajans icindeki temsiliyete dikkat cekti

Belek’te Ela Quality Resort’de duzenlenen AKTOB toplantısına katılan Mehmet Nuri Ersoy, Tanıtım Ajansı’nın neden kurulduğuna ilişkin gerekcelerini ve Ajansın Turkiye turizmine kazandıracağı artıları anlattı.
Toplantının acılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Dr Erkan Yağcı, Turkiye ve dunyada turizm sektorundeki son gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi.

Erkan Yağcı: Kurumların ozgul ağırlığı onemli
Turkiye turizmindeki her turlu gelişme ve değişimde kurum, dernek ve birliklerin onemine vurgu yapan Yağcı, “Hedeflerimiz buyuk, yapacaklarımız fazla. Bu surecte kurumların ozgul ağılığı onemlidir. Eksiklerimiz de olacak ama bunları birlikte cozeceğiz. Ancak cozerken de gercekci oneriler sunmak ve bulmak zorundayız. Bu mantıkla Tanıtma Ajansı herkesin icinde olduğu, hepimizin işidir. Bir takım calışmasıyla yurumek zorundayız”dedi.

''Turizm master planı bu yıl acıklanacak''
Erkan Yağcı’nın arkasından, sektore değerlendirmelerde bulunan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Turkiye'nin 2023 turizm hedefi hatırlatarak “Eylul sonunda bir ‘turizm master planı’ acıklayacağız. Burada acıklanan hedeflere nasıl ulaşacağımızı; bolge, urun, operasyon, tanıtım bazında detaylı bir şekilde acıklayacağız. Yapılanmayı da bu rakamlara ulaşmak icin hazırlamamız gerekiyor" dedi.

''Sıcramak icin değişmesi gerekenler''
Turizmde ciddi bir sıcrama gerektiğine işaret eden Bakan Ersoy, “Evet sayısal gelişim cok onemliydi. Bu yıl 51 milyon turist sayısını gecerek, bu niceliksel gelişmeye devam edeceğiz. Aama aynı zamanda ve birlikte niteliksel değişime de odaklanıyoruz. Bundan sonra gelir grubu yuksek turiste yonelmemiz gerekiyor. Fakat vurgulamak lazım ki, mevcut turist potansiyelimizden vazgecmeyeceğiz. Bundan sonra nitelikli turisti oncelik hedefimize koyacağız.”dedi.

''İlk adım zihniyet değişimi''
Kazanılan şeylerden vazgecmeden yeni hedeflere birlikte, tek vucut, tek ses olarak yurunmesi gerektiğinin altını cien Bakan Ersoy, “Her şeyden once ‘zihniyeti’ değiştirmemiz gerekiyor. Cunku bugune kadar başta Antalya olmak uzere Turkiye turizminde arz odaklı turizm yaptık. Artık talep odaklı yaklaşıma gecmek, pazardaki ihtiyacı karşılamak durumundayız.” dedi.

''İkinci adım; Bakış acısını değiştirmek''
Değişimin ikinci ayağını ‘bakış acısı’ olarak acıklayan Bakan Ersoy, gelişen ve değişen turizm gelişim politikalarına, artık gelir odaklı bakılmasının şart olduğunu, eski alışkanlık olan maliyet odaklı bakışın da bırakılması gerektiğini vurguladı.
Bu aşamada sorulması geren sorunun; “Gecelik, kişi başı ne kadar kazandık” gibi sorular olması gerektiğini de soyleyen Ersoy, ‘’İşte bu temel değişimlerin gereği olarak da Tanıtma Ajansını devreye sokuyoruz”dedi.

''Ucuncu adım: Master Plan''
Bu değişim surecinde planlı olmanın son derece hayati olduğunu da vurgulayan Bakan Ersoy, “Artık gunluk politikalardan uzaklaşıp uzun vadeli ve surdurulebilir kalıcı politikalara gecilmesi gerekiyor. Eylul sonunda acıklayacağımız turizm master planı da bu değişim ve planlamanın onemli ayağıdır”dedi.

''Dorduncu adım: Markalaşma ve değerini bulma''
Tum bakanlıklarla bu konuda birebir protokoller yapılacağını soyleyen Bakan Ersoy, bunlar tamamlanınca geriye dorduncu adımın yani markalaşmanın olacağına işaret ederek, “Eğer bir urunu hak ettiği değere satmak istiyorsanız, markalaşmanız lazım. Ne kadar cok markalaşırsanız o kadar cok fiyatı yukarı cekebilirsiniz. Yani hem yoğun tanıtım yapacaksınız, hem de bunun surdurulebilir, kesintisiz olması lazım. İşte Ajans da bunu yapacaktır." dedi.

''Başaranlardan daha farklı olmak zorundayız''
Toplantıda, Turizm Geliştirme Ajansı ile ilgili eleştirileri de yanıtlayan Bakan Ersoy, dunyada turizm geliri yuksek ulkelerin tamamında bu tur ajansların olduğunu soyledi. Turizmi en iyi yapan ulkelerin global bir havayolu ile turizm geliştirme ajansına sahip olduklarına işaret eden Bakan Ersoy, nitelikli turiste ulaşmak icin THY ile 70 noktaya ucuş başlattıklarını. 2023’te bunun 500 nokta olacağına vurgu yaparak, “Bunun yanında SunExpress Havayolları ile goruşuyoruz. Global havayolu sıkıntısını cozduk, geriye kalıyor Turizm Geliştirme Ajansı. Bu bizim icat ettiğimiz bir şey değil. İlk kez İtalyanlar 1919'da kurmuş. Onemli rakiplerimiz ise 30-35 yıl once. Yani biz geride başladık, ama daha iyisini yapmak zorundayız" dedi.

''Her kesim planını yapsın, birleşsin ve uye versin''
Turizm Geliştirme Ajansı'nın 15 kişilik yonetim kuruluna, 4'unun kamu, 11 kişinin de ozel sektor arasından secileceğini kaydeden Bakan Ersoy, “Yonetim kurulu yılda en az 4 kez toplanacak. Tamamı profesyonellerden oluşan ve icinde hicbir devlet memuru olmayacak bir icra kurulu, yıl boyunca uygulanacak tanıtım politikaları ve faaliyetlerinin tamamını hazırlayacak ve yonetim kurulunun onayıyla uygulamaya gecilecek.

''Ayrımcı yaklaşımlar var''
Ajans kaynaklarının kullanımında bazı ayrımcı yaklaşımlar ortaya atıldığını ileri suren Bakan Ersoy, “Doğu ve Guneydoğu ozellikle turizmin cok az olduğu bolgelere pozitif ayrımcılık yapıyoruz, temsil veriyoruz. Bazen deniyor ki, herkes odediği pay kadar buradan pay alsın. Oysa Turkiye'yi hala bir butun olarak goremeyenler var. Artık farkına varmamız lazım. Bizim gercekten vizyonumuzda, turizme bakış acımızda ciddi bir değişikliğe gitmemiz lazım. O yuzden boyle bir ajans var. Turizmi Turkiye'nin 81 iline yaymalıyız" dedi.

''Ajansın yku bu yıl sembolik olacak''
Bu yılki butcenin buyuk bolumunun Bakanlık kaynaklarıyla karşılanacağını aktaran Ersoy, “Bu seneki butcelerinize sembolik yuk getirecek. Ajans kuruldu, bir ekibin oluşturulması lazım. 1 Kasım'da tanıtıma başlanacak. Bekleyecek vaktimiz yok. O yuzden yasaya bir madde daha koyduk. Bir defaya mahsus olarak bakan yonetim kurulu uyelerini atıyor. Ne zamana kadar, secilmiş yonetim kurulu uyeleri 1 Ocak 2020 itibarıyla goreve başlamış olacak. 5 aylık sure icin bakan olarak ben gecici olarak atayacağım.”dedi.

''Kararı ozel sektor verecek''
Butcenin harcanmasıyla ilgili kararı devletin vermeyeceğine işaret eden Bakan Ersoy, “15 kişilik yonetim kurulu ezici coğunluğu ozel sektorden oluşturulmuş. Bu yonetim kurulunun onayladığı operasyonlar ve butceler doğrultusunda, tamamı profesyonellerden oluşan elemanlar tarafından harcanan bir şey. Yani burada paranın nereye harcanacağına devlet karar vermiyor, ozel sektor kendinden toplanan parayı tanıtım icin harcıyor" dedi.
Ersoy, cirodan toplanacak binde 7.5'luk payla ilgili de ozel sektorun odediği parayı vergiden duşebileceğini ve yaptığı hesaba gore de toplanacak butcenin yaklaşık 150 milyon dolar olacağını soyledi.

''Trene son vagondan binmişiz''
Rakiplerin ortalama 100-150 milyon dolar arası turizm reklam butceleri ayırdığını dile getiren Bakan Ersoy, “İspanya alelacele karar aldı. 2020'de otellerden topluyor ve yuzde 35 artırma kararı aldı. İspanya attığımız adımları gozlemliyor ve hemen onlem alıyor. Biz 50 yıl geriden geliyoruz, trene son vagondan binmişiz ve cok az butceyle onları nasıl yakalayalım, en az onlar kadar harcama yapmalıyız, hatta daha fazla harcamalıyız ki on vagonlara ilerleyelim. Bizim hedefimiz İspanya, Yunanistan'a giden gelir duzeyi yuksek turistler. O zaman biz en az onların reklam harcaması kadar, hatta daha fazlasını harcamalıyız” dedi.

turizmguncel