Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Cetin, turist sayısında ilk altı ayı yuzde 17, temmuzu yuzde 16 buyumeyle tamamladıklarını kaydederek, "Mayıs ayındaki duraklama yerini guclu buyumeye bıraktı. 28 Temmuz itibariyle 2019 yılı havaalanları girişi 7 milyon 926 bine ulaşmış durumda. Gunluk turist girişinde rekorumuz 94 bin 322 oldu. Şimdi 100 bin rekoru bekliyoruz" dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Suleyman Ozer’in başkanlığında gercekleştirildi. Meclis toplantısında bir konuşma yapan ATSO Yonetim Kurulu Başkanı Davut Cetin, Oda calışmaları ile birlikte kent ve ulke gundemine yonelik değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasının başında ulke olarak onemli bir ayın geride kaldığına değinen Başkan Davut Cetin, 11'inci Kalkınma Planı 2023 hedeflerinde Antalya'nın adının bir kez gectiğine değindi. Antalya’nın demiryolu bağlantısı hedefinin planda yer aldığını ifade eden Cetin, "Antalya’ya demiryolu gelmesi 1930’lardan bu yana gundemde olan bir konudur. Hatta 1933 yılında 2134 sayılı ‘Afyonkarahisar - Antalya Demiryolu’nun İnşasına Dair Kanun’ oylamaya katılan 195 milletvekilinin tamamının kabul oyu ile kanunlaşmıştır. Bu haber, bolgede buyuk sevinc oluşturmuş , kutlamalar yapılmıştır. O gun yapılan kutlamaların 90 yıl sonra karşılık bulmasını bekliyoruz. Artık 2023’te Antalya’da hızlı treni gormeyi umit ediyoruz" dedi.
"KALKINMA AJANSI"
Turkiye’nin turizm hedefleri icin Tanıtım Ajansı’nın onemli bir katkı yapacağına kuşkusunun olmadığının altını cizen Davut Cetin, "Ajansın gelirlerine ilişkin tahminler 150 ila 200 milyon dolar duzeyinde. Maliye verilerine gore butun konaklama ve butun yeme icme sektorunun net satışları 200 milyar liraya yakındır. Acente ve ozellikle hava taşımacılığı firmalarının katkısıyla Ajansın geliri 250 milyon dolara yaklaşabilir. Şimdiye kadar tanıtım butcesi 30 milyon dolar civarıydı, dolayısıyla tanıtım icin buyuk bir butce olacağına kuşku yoktur. Ajansın kurumsal yapısının zamanla gelişeceğine inanıyorum. Elbette ki, daha katılımcı bir hazırlık ve yonetim bicimi olsaydı daha iyi olurdu. Ajans yonetiminde acenteler daha iyi temsil edilmeliydi. Konaklama sektorunun tumu turizm payı odeyecektir, ancak Bakanlık belgeli olmayanların temsili eksik kalmıştır. Sayın Bakan butun işletmelerin belgeleneceğini acıklamıştır. Biz, destinasyon yonetimini esas alan, turizm merkezlerinde belediye hizmetlerinin gelişmesini sağlayacak bir fon oluşturulmasını savunmuştuk. Fonun kaynağı konaklama vergisi olarak alınsaydı, doğrudan sektore yuk gelmezdi" ifadelerini kullandı.
"100 BİN REKORU"
Turist sayısında ilk altı ayı yuzde 17, Temmuz'u yuzde 16 buyumeyle tamamladıklarını kaydeden Davut Cetin, " Mayıs ayındaki duraklama yerini guclu buyumeye bıraktı. 28 Temmuz itibariyle 2019 yılı havaalanları girişi 7 milyon 926 bine ulaşmış durumda. Gunluk turist girişinde rekorumuz 94 bin 322 oldu. Şimdi 100 bin rekoru bekliyoruz. Avrupa’dan, İspanya’ya giden turistlerin bir kısmı yonunu Antalya’ya cevirdi. Mallorca gibi yerler fiyat kırmaya başladılar. Turizmde iyi gidiyoruz, fakat bunun ticarete yansıması halen istediğimiz duzeyde değil. En yoğun turizm bolgelerimizden bile şikayetler geliyor. Kent turizminin ve ticaretinin gelişmesi icin hepimizin ve esnafımızın da yapması gereken cok şey bulunuyor. Dunya değişiyor, teknoloji ve talep değişiyor, rekabet koşulları değişiyor. Her sektor, her işletme zamana ayak uydurmak zorundadır. Ben eski işimde eskisi gibi devam edeyim diyen kaybeder" ifadelerini kullandı.
"ODUL ALANLAR"
Toplantıda, perakende sektorunun canlanması ve ticari hareketlilik yaratılması amacıyla 9'uncu Grup (Tekstil) Meslek Komitesi onculuğunde tekstil sektorune yonelik duzenlenen 'En Guzel Vitrin Yarışması'nda dereceye girenler de odullendirildi. Cetin ve Meclis Başkanı Suleyman Ozer'in odullerini takdim ettiği yarışmada Manolya Ulku birinci, Didonis Gıda Tekstil ikinci, Cerciler Kumaş'tan Haluk Cerciler ucuncu oldu.
İHA