29 yabancı kadının kaleme aldığı “Turkce Sevmek” adlı kitabın İngilizcesi yayınlandı. Kitap turizmcilerin yanısıra Turkiye'yi tanımak ve ulkenin gercek guzelliklerini gormek isteyenlerin başucu kitabı olmaya aday.
HABER MERKEZİ - Turkiye'de yaşayan yabancı kadınların kaleme aldığı “Turkce Sevmek” adlı kitabın İngilizce'si Amerika'da yayınlandı. Kitabın yazarları Jennifer Eaton Gokmen ve Anastasıa Ashman, tanıtım turu icin gittikleri Amerika'da, Amerika'nın Sesi Radyosu -VOA'nın da konuğu oldu.
“Turkce Sevmek” ilk kez yayınlandığı Eylul ayından beri artan başarı grafiğiyle dikkatleri cekiyor. Kitabın İngilizce'si şu anda Turkiye'de en cok satanlar listesinde. Yaşamlarının bir bolumunu Turkiye'de gecirmiş ya da halen Turkiye'de oturan 29 kadının kaleme aldığı oykuler Turk kulturunu yabancıların gozunden anlatıyor.
Bu ozelliğiyle de Turkiye'yi tanımak ve ulkenin gercek guzelliklerini gormek isteyen yabancıların başucu kitabı olmaya aday. Kitabı Turk okuyucusuna kazandıransa Jennifer Eaton Gokmen ve Anastasia Ashman. Amerika icin hazırlanan ozel baskının tanıtım turu icin, başkent Washington dahil 20 ayrı kenti gezen Gokmen ve Ashman, gordukleri ilgiden memnun.
12 Yıldır Turk eşiyle birlikte İstanbul'da yaşayan Jennifer Eaton Gokmen, kitabın Turkiye'deki başarısının kendilerini cok sevindirdiğini ve aynı başarıyı Amerika'da da yakalamak istediklerini belirtiyor.
Gokmen, şoyle konuşuyor:
"Amacımız Turkiye'nin modern ve guzel yonlerini Amerikalılara gostermek, cunku, hepimizin bildiği gibi, gunumuzde medyada, akademik cevrelerde ya da siyasette Turkiye ile ilgili dengeli yazılara rastlamak pek mumkun değil. Bu kitabın biraz olsun yardımcı olacağını umuyoruz."
Turkiye'de yaşayan ikili, boyle bir projeyle yola cıkarken amaclarının hem yabancı bir ulkede yaşamanın zorluklarını anlatmak hem de Turk kulturunun ictenlik, guclu aile bağları ve konukseverlik gibi cok onemli ozelliklerini Amerikalılara tanıtmak olduğunu soyluyor.
Kitapta 6 değişik ulkeden kadının oykusune yer veriliyor. Kimi sevdiğinin peşinden, kimisi işi nedeniyle, kimisi ise yeni maceralara atılmak icin, Turkiye'ye gelen bu kadınların ortak noktası Turklerden gordukleri ilgi, ictenlik ve misafirperverliğin yaşamlarını değiştirmiş olması.
Kendisi de bir Turk ile evli olan Anastasia Ashman'a gore her biri uzun yıllar Turkiye'de yaşamış bu kadınları buluşturan da bu.
Ashman "Kitapta cok farklı deneyimlere yer veriliyor, ancak bu deneyimleri yaşayan kadınların buluştuğu ortak bir goruş var. O da Turkiye'de yaşamanın hayatlarında bircok şeyi değiştirmesi." diye konuşuyor.
Turkce Sevmek adıyla Turkiye'de yayınlanan kitap kısa surede İngilizce'ye cevrildi. Tales from the Expat Harem başlığı altında yayınlanan bu baskı buyuk ilgi gordu. Bunun uzerine kitabı Amerika'ya taşımaya karar veren ikili, bir yayıneviyle anlaştı ve kitap ulkenin en onemli kitabevlerinde satılmaya başlandı. Amazon.com gibi internet uzerinden satış yapan web sitelerinde de kitaba rastlamak mumkun. Jennifer Eaton Gokmen, Amerika'daki okuyuculara ulaşmalarının cok onemli olduğunu, cunku kitabın amacının Turkiye'de yaşayan yabancı kadınların gozunden Turk insanın sıcak yonlerini Amerikalılara tanıtmak olduğunu soyluyor.
Kitabı okuyan bir erkek okuyucu, Ercument Akman'ın kitapla ilgili goruşleriyse şoyle:
"Bence cok ilginc bir kitap. Ozellikle Turkiye'deki yabancıların deneyimi, bir turizm ya da Turkiye'yi anlatan bir kitabın cok daha otesine gidiyor. İnsanların ic dunyasını ve Turkiye ile kurdukları değişik ilişkileri veriyor. Ben cok sıcak ve olumlu buldum."
Kitabın yazarlarından Jennifer Eaton Gokmen, Turkiye'ye gelişini ve kitap projesinin oluşumunu şoyle anlatıyor:
"12 senedir Turkiye'de oturuyorum. Amerika'dayken, universitedeyken eşimle tanıştım. O zamandan beri İstanbul'dayız. Bir sene Ankara'da oturduk, ondan sonra İstanbul'a geldik.
Şimdi İstanbul'dayken Anastasia ile tanıştım. Yazar grubumuz var. Biz beraber coğu zaman Turk hayatlarımızdan yazdığımız icin, aklımıza geldi ki cok ilginc bir kitap olabilir. O nedenle boyle bir projeye başladık."
Anastasia Ashman da Turkiye'ye 3 yıl once yerleşmiş. Turk eşiyle New York'ta tanıştığını ve 5 yıl once Turkiye'de evlendiğini anlatan Ashman, kitaptaki hikayesinde de duğununden bahsediyor.
Ashman şoyle konuşuyor:
"Kitapta bana ruyadaymışım hissi veren İstanbul'daki duğunumu anlatıyorum. Her şey sihirli gibiydi ve hala da oyle..."
12 Nisan ile 30 Mayıs tarihleri arasında Amerika turunu gercekleştiren ikili, Turkiye'de de bircok etkinlik ve imza gunu duzenliyor.
Turkce Sevmek ya da İngilizce adıyla Tales from the Expat Harem hakkında daha fazla bilgi www.expatharem.com adlı web sitesinden edinilebilir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- "Turkce Sevmek"in İngilizcesi yayınlandı