FETO'nun medya yapılanmasının "darbe cağrışımı" davasında, Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık, "Anayasa'yı ihlal" sucundan verilen ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına ilişkin kararın Yargıtayca bozulmasının ardından yeniden hakim karşısına cıktı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın tahliye taleplerini reddetti. Mahkeme Mehmet Altan'ın yurt dışı yasağını kaldırma kararı aldı.
[h=3]SANIKLAR HAKİM KARŞISINDA[/h] Yargıtay kararı sonrası davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Nazlı Ilıcak, Yakup Şimşek ve Şukru Tuğrul Ozşengul katılırken, tutuklu sanıklardan Ahmet Altan ve Fevzi Yazıcı'nın, tutuklu bulundukları cezaevinden duruşmaya katılımları Ses ve Goruntulu Bilişim Sistemi (SEGBİS) uzerinden sağlandı. Tutuksuz sanık Mehmet Altan da duruşmada hazır bulundu.
[h=3]TUTUKLU SANIK ŞİMŞEK SALONDAN CIKARILDI[/h] Yargıtay'ın bozma ilamına yonelik beyanı sorulan sanıklardan Nazlı Ilıcak, "Yargıtay kararına uymanızı talep ediyorum. Yeni infaz yasasını, 3 yıl 2 aya aşkın suredir cezaevinde bulunduğumu goz onune alarak tahliyeme karar vermenizi talep ediyorum." dedi. Soz alan tutuklu sanıklardan Yakup Şimşek de, "Biz 38 aydır hapisteyiz. Aylarca soyledik, anlamamazlıktan geldiniz. Yargıtay soyledi, umarım ciddiye alırsınız. Bozma ilamına uymanızı talep ediyorum." şeklinde konuşarak, mahkemeye yonelik eleştirilerde bulundu. Mahkeme heyeti başkanı Kemal Selcuk Yalcın da, uyarmasına rağmen eleştirilerine devam eden sanık Yakup Şimşek'in salondan cıkarılmasını istedi. Şimşek, gorevlilerce duruşma salonundan cıkarıldı.
[h=3]"KAN REVAN İCİNDE YARGI GORUYORUM"[/h] Bozla ilamıyla ilgili beyanda bulunan tutuklu sanıklardan Ahmet Altan ise, mahkemenin bu davanın başından beri fikirleri yargılamaya uğraştığını one surerek, "Yargının sınırları vardır. Yargının sınırlarını hukuk belirler. 3 yıldan beri ben kan revan icinde yargı goruyorum. Biz savunmalarımızda surekli olarak hukuku hatırlatarak yargının kendi sonunu onlemeye calışıyoruz. Sırrı Sureyya Onder icin alınan tahliye kararı olumlu bir gelişmedir." ifadelerini kullandı.Mahkeme heyeti başkanı Yalcın'ın, "sadece Yargıtay bozma ilamıyla ilgili konuşması" uyarısında bulunduğu Altan, başkana, "Neden sabırsızca davranıyorsunuz?" sorusunu yoneltti. Başkan Yalcın da, "30 yıldır yargıcım ve son derece sabırlıyım." yanıtını verdi.
Tutuksuz sanık Mehmet Altan da, Yargıtay bozma ilamı doğrultusunda beraat kararı verilmesi ve yurt dışına cıkış yasağının kaldırılmasına karar verilmesini talep etti. Sanıkların avukatlarının beyanı sırasında soz alan tutuklu sanık Yakup Şimşek'in avukatı Buşra Cicek, "796 sayfalık gerekceli karar yazdınız. Bir de azmış gibi, yalan beyana yer verdiniz. Ben tahliye de istemiyorum. Benim babam zaten ozgur. Ben heyetinizin davadan cekilmesini talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
[h=3]DAVANIN SURECİ[/h] İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2018'de acıkladığı kararında, sanıklar Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın, "cebir ve şiddet kullanarak, Turkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ongorduğu duzeni ortadan kaldırmaya veya bu duzen yerine başka bir duzen getirmeye veya bu duzenin fiilen uygulanmasını onlemeye teşebbus etmek" sucundan ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına carptırılmasına karar vermişti.İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince verilen bu karar, İstanbul Bolge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince de hukuka uygun bulunmuştu.
Bu kararın da temyiz edilmesi uzerine, dosya Yargıtay'a gonderilmişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığa, "Anayasa'yı ihlal" sucundan verilen ağırlaştırılmış muebbet hapis cezalarını bozmuştu.
Daire, sanıklardan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın eyleminin "Anayasa'yı ihlal" değil, "teror orgutune bilerek ve isteyerek yardım etmek" sucunu oluşturduğuna karar vermişti. Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'la ilgili bozma gerekcesinde, bu sanıkların "Anayasa'yı ihlal" sucuna fail olarak iştirak ettiklerinin kanıtlanamadığı belirtilmişti. Gerekcede, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın FETO/PDY'nin hiyerarşik yapısına organik bağla bağlı olup, sureklilik, ceşitlilik ve yoğunluk iceren faaliyetleri nedeniyle bu orgutun uyesi oldukları yonunde iddia ve kabul bulunmayan dosyada, buna dair herhangi bir delilin de olmadığı aktarılmıştı.
Daire, Anayasa Mahkemesinin "kişi hurriyeti ve guvenliğinin ihlal edildiğine" ilişkin kararı uzerine adli kontrol hukumleri kapsamında tahliye edilen Mehmet Altan'ın yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesini istemişti.
Yuksek Mahkeme, sanıklar Şukru Tuğrul Ozşengul, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek eylemlerinin, "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbus" sucunu değil, "silahlı teror orgutu uyeliği" sucunu oluşturduğuna karar vermişti.Daire, tutuklu sanıklar Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Şukru Tuğrul Ozşengul, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek'in tahliye taleplerini de reddetmişti.
Kaynak: AA
Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın tahliye talepleri reddedildi
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın tahliye talepleri reddedildi