AK Partili meclis uyelerinin belediyede yaşanan işten cıkarmalara ilişkin sorularını yanıtlayan Ankara Buyukşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, "Gokcek doneminde 8 bin işci işten atıldı, ağzınızı actınız mı? İşten ayrılan sayısı 159 kişidir. İşten atsak 159 kişiyi mi atarız? Hic kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz. Ekmekle oynayan şerefsizdir" dedi.
[h=3]12 BİN TL ALAN CAYCININ MAAŞINI DUŞURDU[/h] Yavaş, belediyede yapılan maaş duzenlemesine ilişkin de, "İlkokul mezunları arasında 12 bin lira maaş alanlar var. 10 bin lira maaş alan caycılar var. Daha ağır işlerde calışan insanlar, daha duşuk maaş alıyor. Ben de fiyat duzenlemesi yaptım" dedi.
Belediye Meclisi Ekim ayı birinci oturumu, "belediyedeki işinden cıkartılan işciler" tartışmasına sahne oldu. Gundem dışı soz alan Meclis Başkanvekili AK Partili Fatih Unal, Mansur Yavaş'a 31 Mart secimlerinden once soylediği "Ekmekle oynayan namussuzdur alcaktır. Evine ekmek goturen insanı niye işten cıkarayım" sozlerini anımsatarak "Secimden once verdiğiniz sozleri neden tutmuyorsunuz" dedi.
[h=3]"HANİ 30 BİN KİŞİYİ İŞTEN ATIYORDUK?"[/h] Unal'a yanıt veren Yavaş "İşten ayrılan sayısı 159 kişidir. İşten atsak 159 kişiyi mi atarız? Verilen sozlere gelince, hani 30 bin kişiyi işten atıyorduk, PKK'lıları dolduruyorduk, ne oldu? Acsanıza ağzını şimdi. Yine soylenenlere gore DHKP-C'liler sayac okuyacaktı, ne oldu? Ankara'ya boyle mi hizmet edeceğiz?" dedi.
Yavaş, eski başkan Melih Gokcek doneminde 8 bin işcinin işten cıkarıldığını belirterek, "8 bin tane Gokcek'in attığı işcilerin listesi var. Bunu size vereceğim. Bir suru insan ekmeksiz kalırken ağzınızı actınız mı gecen donem? İnşallah onları da lanetlemişsinizdir" dedi.
[h=3]'ATACAK OLSAK SORMADAN ATARDIK'[/h] Yavaş, 31 Mart secimlerinin hemen ardından, 1 Nisan ile 8 Nisan arasında işe alınanları "acık acık işten atacağını" soylediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"İşten atacak olsak sormadan atardık. 1 Nisan'dan sonra işe alınanları da acık acık attık. Secimden sonra 850 kişi işe alınmış. Bunların icerisinde siyasi alınanlara bakıyoruz. 850 kişiyi işten atmadık sonucta. Boyle bir niyetimiz yok. İşini layıkıyla yapıyorsa aynen devam ediyor. Belediyede calışamaya başladıktan sonra bize hakaret edenler oldu. Bize hakaret edenlerle de calışmamızı beklemiyorsunuz herhalde. Hic kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz. Ekmekle oynayan şerefsizdir."
[h=3]'FETO UZMANI' DİYE KART YAPMIŞ[/h] İşten cıkartılanların cıkarılma gerekcelerine ornekler veren Yavaş, "İşten cıkarılanlardan biri kendisine FETO uzmanı diye kart cıkartmış, bu nedenle işe gelmiyor" dedi. AK Partili Unal'ın "işcilere mobbing yapıldığı" iddiasını da yanıtlayan Yavaş "Kimse kimsenin sendikasına karışmayacak diye genelge cıkartan tek başkan benim, ne diyorsun sen?" karşılığını verdi.
[h=3]'10 BİN LİRA MAAŞLI CAYCI VAR'[/h] Yavaş ayrıca, Unal'ın işci ucretlerinde yapılan duzenlemeyle ilgili sorusunu da yanıtladı. Unal'ın işci ucretlerinin "neden duşurulduğunu" sorması uzerine Yavaş "İlkokul mezunu, ağır vasıta şoforu 4 bin 800 liraya istihdam ediliyor. İlkokul mezunları arasında 12 bin lira maaş alanlar var. 10 bin lira maaş alan caycılar var. Daha ağır işlerde calışan insanlar, daha duşuk maaş alıyor. Ben de fiyat duzenlemesi yaptım" dedi.
AK Partili bir Meclis uyesinin "Zaman icerisinde maaşlarda artış olabilir. 10 yıllık personeller var" demesi uzerine Yavaş "O zaman 10 yıllık butun caycıların 10 bin lira maaş alması gerekir. Yok boyle bir şey" dedi.