bolumun eski bi asistanından bikonu.(bu arada herkese slmlar...)
SELAHATTIN DUMAN'LA KAPODOKYA'DA GEZINTILER
Kapadokya yazıları 1
Buyurun, cevap verin..
Urgup carşısının icinde kucuk bir esnaf lokantasında oturmuş, yarım tesetturlu mal sahibesinin getireceği demli cayı beklerken kendi kendime bunları duşunuyorum..
"RuzgÂr nereden eserse harmanı oraya savuranlardan.." olduğumuz icin kalkıp buralara gelmişim..
Benden once de insanlar varmış buralarda..
Hem de bin kusur yıllık gecmişte yaşamış, konuştukları diller bile kaybolmuş insanlar..
Milattan once, yani Sayısal Loto'nun Turkler tarafından oynanmaya başlamasından 2250 yıl once kurulan ilk siyasal birlik Akad İmparatorluğu..
Bugun Kayseri IL sınırları icinde kalıp kısmen Nevşehir'e taşan Kapadokya adlı coğrafyaya Hititler gelmiş..
Sırasıyla devam ediyorum..
Muşkiler, Kimmerler, Medler, Persler bu toprakların efendisi olmuş.. Buyuk İskender (yoğurtsuz olanı) askeriyle gecmiş uzerinden..
O heyula bitince Kapadokya coğrafyası Antigonos Krallığı'na katılmış..
Cay kulturu
Benim narin fikirli okurum bu medeniyetleri tanımaz.. Cunku bugune kadar bu medeniyetlerin futbol takımları ile kurada eşleşmedik..
Ama ilk cihan imparatorluğu Roma'yı bilir.. (Dondurmasından) Ardından gelen Bizans'ı DA Selcuklular'ı DA.. Sonra Osmanlı gelmiş buraya.. Ondan DA bize devir..
Arada "kafanızı sutlaca cevirmemek icin" saymadığım sekiz on medeniyet daha var..
Onları DA katarsak bu Kapadokya gelmiş gecmiş butun topluluklar icin bir devre mulk olmuş..
Ve şimdi ben burada demli bir cay bekliyorum..
Yarım tesetturlu kadın cayımı getirdi.. Tembih etiğim halde acık.. Ben bir Antigonos soylusu olsam bu kadını hizmetkÂrlarıma kırbaclatırdım..
Onun yerine bir Haymana prensi nezaketiyle "Biraz daha demlisini getirir misiniz?" dedim, kadın yuzume hayretle baktı..
Bu Kapadokya coğrafyasında demli bir cay beklentisi icinde olduğunuzu dışa vurduğunuzda insanları şaşırtıyorsunuz..
Yedi bin kusur yıldır insanların yaşadığı bu topraklarda cayın anlamı şu.. Su kaynar, icine cay atılır.. Uc dakika sonra bulunan ilk bardakla servis edilir..
Kadın hic değilse ince belli bardakta getirdi cayı..
Urgup'un daha kibar mekÂnlarında kocaman cam bardaklar kullanılıyor.. Kulpu olmasa hamam tası gibi..
Yollar cok iyi..
Eğer benim gibi "zarafetten catlayacak kıvama gelmişseniz.." buralara gelmeyin..
Ama benzeri olmayan bir dunyanın icine girmek istiyorsanız yeryuzunde Kapadokya'dan ilginc bir yer zor bulunur..
Urgup'u merkez alın.. Bir pergelle on beş kilometre yarı yapında cember cizin..
Goreme, Avanos, Cavuşin, Soğanlı ve Guvercinlik vadileri, Zelve, Uchisar, Orta Hisar, Yapraklı, Mustafapaşa, Kaymaklı..
Hepsi ayrı bir dunya.. Hepsi insanın ağzını acık bırakacak kadar şaşırtıcı..
Tabii bunlar icin altınızda bir araba gerekir..
Kayseri Havaalanı'na iner inmez kiralık araba sordum.. Uc firma birden var.. Tanıdık olana gittim.. Tanıdık olmasa DA fark etmezmiş..
Cunku ucunde birden hizmete sunabilecekleri tek bir araba var.. Onun DA gunluğu 85 lira..
Urgup ile Kayseri arası 65 kilometre.. Yollar cok guzel.. Devlet buralarda hamlesini yapmış.. Bodrum Yarımadası'nın yolları ile kıyaslandığında buradakiler havaalanı pisti gibi..
Seksen beş lira cok geldi.. "Urgup'te kiralık araba bulabilir miyim?" diye soracağım tuttu..
Kayserili satıcı oğlan yuzume oyle bir baktı ki.. Meali "Belki traktor bulabilirsin" şeklindeydi..
Yirmi bin yatak kapasiteli Kapadokya'da tek bir boş oda bile yokken araba bulmak ha?
Demli cay isterken ezildiğim gibi ezildim yeniden..
Ulan sersem!
Bir Kayserili ile para veya mal uzerine pazarlık yapılır mı? Oğlanın, eline iki adet el feneri verip "Aha bu DA farların.." deyip, seni araba niyetine başkasına kiralamadığına dua et..
Kazıklanma geni
Benim İstanbul'daki cim bicme makinemden dort karış daha uzun olan, biraz daha sessiz calışan, yevmî bedeli 85 lira olan kiralık arabama binip Urgup yollarını tutarken bu ruh hali icindeydim..
Ortada parmak izi yoktu AMA kazıklandığıma emindim..
Nitekim Urgup'e geldiğimde carşıdaki her beş dukkÂndan birinin camekÂnında "Rent a car" yazısı okudum..
Şehirdeki her iki arabadan biri kiralıktı.. En pahalısı DA elli liraydı..
Varsın olsun.. Kayseri'de kazıklanmasam burada kazıklanırdım..
Bizim aile fertlerindeki "kazıklanma geni" diğer genlerin en AZ iki katıdır.. Eninde sonunda biri, gunluğu otuz kÂğıtlık aracı bana "Bunun motoru iki dilde calışır" deyip yetmiş kÂğıda sokardı..
On beş bin nufuslu ilcede evlerin coğu taştan yapılma.. Bu toprakların tuhaf bir taşı var.. Kolay işleniyor..
Eskişehir'in luletaşı gibi.. Ama o kadar yumuşak değil..
Eline bir keski bir de ağır tokmak aldın mı kendine bir ayda guzel bir mağara ev yapabilirsin..
Hristiyanlığı İngiltere'de yayan Aziz Thedoros (ki eşcinseldi) MS. 622 yılında gelip Kapadokya'da yaşamış..
Sığındığı manastırdaki başrahip "İlk işin kendine barınacağın bir mağara ev yapmak" dediğinde boyle bir şeyin birkac yıl alacağını duşunmuş..
Oysa mağara ev bir ayda bitmiş..
O DA başlamış icini suslemeye.. Oyle bir heves gelmiş kendine.. Mağara odalarının icine duvar kolonları, ayin gozleri, kitap rafları yapmaya başlamış..
Bunları vatandaşın konut sorununa cozum olsun diye anlatmıyorum..
Biliyorum.. Keskisini, tokmağını kapan yarın buralara uşuşur.. Ne yazık ki artık mağara evler yapımına izin verilmiyor.. Civi bile caktırmıyorlar..
Haberiniz olsun ki boşu boşuna yollara duşmeyin.. Sebebiniz ben olmayayım..
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- Selahattin Duman'la Kapodokya'da Gezintiler