Gunahlar iki kısımdır. Birinci kısım, kulun Allah ile arasında olan, ikinci kısım, kulun kullar ile arasında olan gunahlardır. Kul ile Allah arasında olan gunahlar namaz, oruc, hac, zekÂt gibi yapmakla telafi edilen amellerdir. Bu amelleri ihmal etmekle gunah kazanılır. Tovbe edip ibadet borclarını odemek gerekir.

Kullarla ilgili gunahlarda ise, yaptığı zulumden dolayı hak sahipleriyle helÂlleşmesi şartıyla tovbesi gercekleşmiş olur. Mesela bir kimseden odunc bir şey aldım. Onu iade etmem lazımken aldığımı inkÂr ediyorum, sadece tovbe ediyorum. Bu tovbe olmaz. Kula karşı olan hakların da iade edilmesi, helÂlleşilmesi gerekir.

Bakışları Temiz Tutmak

Dunya ve ahirete ait işlerin merkezinde kalp bulunur. Kalbi de en cok meşgul eden, tehlikeye, fesada surukleyen organ gozdur. Hz. Ali (radıyallahu anh) der ki: “Gozlerine sahip olmayan kimsenin yanında kalbin bir değeri yok demektir.”

İnsanın bu en değerli cevheri hakkında yuce Rabbimiz şoyle buyurur: “Resûlum! Muminlere, gozlerini harama dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını soyle. Cunku bu, kendileri icin daha temiz bir davranıştır. Şuphesiz Allah onların yapmakta olduklarından haberdardır” (Nûr 24/30).

Semerkand Takvimi