İnsanın vaktini zÂyi edip varını yoğa satması, omrunu boşa gecirmesi buyuk gaflettir. Bir kimse ekilecek vakitte ekmeyip fırsatı gecirdikten sonra toprağa tohum atsa fayda etmez, mahsul yerine pişmanlık alır. Amma anbardaki mevcûd arpa ve buğdayı vaktinde toprağa atsa, eldekini telef etmemiş, belki muhafaza etmiş olur. Zira harman vaktinde mahsul kat kat olur.

NedÂmet (pişmanlık) dorttur:

Biri gunluk nedÂmettir: Bir kimse evinden yemek yemeden dışarı cıkar. Akşama kadar aclık ceker ve bir şey yemeden cıktığına pişman olur.

Biri de senelik nedÂmettir: Ekini vesair tohumları vaktinde ekmemektir.

Biri de omurluk nedÂmettir: Meşrebine uymayan kadın ile evlenmektir.

Biri de ebedî nedÂmettir: AllÂhu TeÂlÂ'nın emrini terk etmektir. Bundan AllÂh'a sığınırız.

Gerek dunya ve gerek dîni hakkında vaktini zÂyi eden, boş gecirenler nedÂmet fırınına duşerler ve tahassur (pişmanlık) ateşinde pişerler. BinÂenaleyh tevbede acele edip elinden geldiğince Âhirete hazırlanmak lazımdır.

ŞA’BÂN AYININ 27’NCİ GECESİNDE KILINACAK NAMAZ

Şa'bÂn'ın 27'nci gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rek'at teşekkur namazı kılınır. Fatiha'dan sonra istediği her hangi bir sûreyi okur.

Namaza “Y Rabbi, beni Resûl-i ZîşÃ‚n Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimiz'i ve mubÂrek ayını bana hem şefeatci ve hem de şÃ‚hid eyle.” diye niyet edip tekbir alır. Namazdan sonra:

70 defa İstiğfÂr-ı şerîf: “EstağfirullÂhe'l-azîm ve etûbu ileyk.”

100 defa da: “AllÂhumme salli al rûh-i Muhammedin fil-ervÂh ve salli al cesed-i Muhammedin fil-ecsÂd ve salli al kabr-i Muhammedin fil-kubûr.” salevÂt-ı şerîfesini okuyup “Y Rabbi, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine iltic ediyorum” denir.

(Du ve İbÂdetler, Fazilet Neşriyat)