Joomla'nın diğer acık kaynak icerik yonetim ve blog sistemleri ile kıyaslandığı yazılarını, forumlardaki tartışmaları konuya yakın olanlar cok kez şahit olmuştur. Acıkcası bu yazı karşılaştırma tadında olmayacak olsa da yine de birbirine kıyas edilesi cok onemli bir hususta iki satır yazma ihtiyacı hissettim. Joomla mı wordpress mi? Ancak SEO'nun kısaltması uc harf olmasına rağmen acılımı ve altının doldurulması icin buyuk biyik kitaplar devrilmesi gerektiği bilinen bir gercek. Cunku SEO sureci dinamik bir surec ve algoritmalar, şartlar, calışmalar neredeyse gun gun değişiyor. Siz de coğu şeyi tecrube ederek bilgi haline getirebiliyorsunuz. İşte ben de bu yazımızda her ne kadar beni mutlu etmeyecek bir izlenimi paylaşacak olsam da bilgiyi paylaşma adına yuksek sesle duşunmek anlamında satırları kaleme almaya başlıyorum. Joomla ile bunca yıllık icli dışlı olmam sebebiyle bana tecrube, ufkumu genişletmek, paylaşım duygusu, bir şeyler katmak, arkadaşlar (dostluk değil) gibi bir cok onemli kazanımları edinmeme vesile oldu. Daha once sahip olduğum ozellikleri de bu vesile ile biraz daha geliştirmiş oldum. Ancak SEO ardı arkası kesilmeden devam eden bir surec olduğundan ve bazı şeyleri kağıt uzerinde değil de bizzat yaşayarak oğrenebileceğinizden bir cok doğru bildiğim yanlışları da bana oğretmiş oldu. Joomla SEO dediğimizde bir joomla kullanıcısının ağzı kulaklarına varır, cunku hemen her ozellik (arama motoru fonksiyonu ile ilgili) insanın ayağına gelir. Site ici SEO konusunda Joomla kadar komplike ve esnek bir sistem olup onun kadar arama motorlarına site ici bazda uygun olan bir sistemi zor bulursunuz. Her ne kadar bu konuda eksiklikleri var olsa da boyle buyuk bir framework icinde, barındırdığı kutuphaneleri ve fonksiyonları bir arada duşunulduğunde insana bu eksiklikleri de gormezden gelebilmesini sağlıyor. Ama bir yere kadar... İşte o bir yer, uzun omurlu ve kalıcı olan bir kac projeyi joomla ile bugune kadar surdurduğumde gelinen nokta itibari ile elde edilen bir gerceklik oldu. Evet Joomla, site ici ufak tefek eksiklikleri olmasına rağmen cok başarılı bir sistem ama site dışı yani arama motorları bazında vasat olmaktan ote gecemediğini gormek benim gibi kendini "Joomla'dan başka kuş tanımaz" birisi icin hayli zor oldu. Artık bir de bunu bu şekilde dile getirmenin ağırlığını da gelin bir duşunun artık. Joomla ile cok guzel projeler uretebilirsiniz, başka sistemlerle hele hele Wordpress ile joomla'da yaptığınız kolay işlemleri wordpress soz konusu olunca ileri seviyede php ve css bilgisi olmaksızın yapamazsınız. Eğer orta seviye, hele hele başlangıc seviyesinde bir wordpress kullanıcısı iseniz bu sistemi kafanızda oluşturduğunuz hale getirmek hayli guctur. Ama bu hali ile bile başlangıc seviyesindeki bir kullanıcı icin hem site ici seo hem de site dışı seo bulunmaz nimettir. Bu konuda wordpress gercekten cok başarılı bir blog sistemi. Wordpress'i bir haber, bir video, bir dizin gibi bir cok projeye adeta icerik yonetim sistemi gibi donuşturenler elbette vardır. Ama anlatmak istediğim ilk andan itibaren kullanılabilir ve esnetilebilirlik acısından o kadar kolay değildir. Joomla ile hazırladığınız sitelerin indexlenme hızından, site ici ve dışı olmak uzere seo yapısından cok memnun olabilirsiniz. Ama bu memnuniyetinizin asıl kaynağına bakıldığında şunu goruruz; "Rekabeti cok olan kelimelerde cok iyi bir sıralama elde etmek icin SEO muhendisi (var mı boyle bir alan) olmanız gerekecektir. Ve sizinle aynı hedefe koşan site eğer worpress ise (ornekleme sebebim bu sistemi de uzun zamandır kullandığım ve seo konusundaki edindiğim tecrube uzere yapıyorum) domain adı, barındırıldığı ulke, sitenin yaşı gibi kriterler aynı olduğu durumlarda (coğu kez wordpress bu konuda dezavantajlı bile olsa) bile wordpress sizden bir adım ondedir. Siz bir konu eklersiniz, anında index alır ve sıralamada olabilecek en iyi yerdedir, yavaş yavaş aynı iceriklere sahip konuları ekleyen siteler geldikce sıralamadan duştuğunuzu gorursunuz. Bu sonucu coğu zaman vBulletin sistemlerine karşı da yaşarsınız. Bunda ne sizin ziyaretci sayınızın fazlalığı, ne pagerank'inizin ustunluğu ne ilgili yazıyı yazan ilk site olmanız, hic bir şey bu sunucu değiştirmez." Bunu en iyi gozlemleyeceğiniz zaman kuvvetli anahtar kelimelerin yer aldığı bir başlık veya icerik olduğunda daha net anlarsınız. Bunun nedenine dair yanıt yine SEO kriterleri dahilinde verilebilir ki bu konuda iyi bir bilgi birikimi edindim, o bir başka konunun yazısı olacak kadar derin bir konu. O nedenle bir durum tespiti icin başlanılan bu yazının boyutu bile duşunulurse o meselenin ne kadar su ***ureceği acıktır. Sonuc olarak bir video siteniz varsa, bir emlak siteniz varsa, bir muzik dinleme siteniz varsa, bir teknoloji siteniz varsa ve siz cok ozel anahtar kelimelerle rakiplerinizden iyi bir yer edinmek istiyorsanız SEO experi olma durumundasınız ki bunun aksini bana gosterecek kişinin en azından bir Joomla'cı olarak alnından opeceğim. (spesifik bir kac kelimeden bahsedilmiyor genel anlamda) Aslında araştırmalarımın kaynağına aldığım bir tek sitenin bile orneğini verebilirim; Hedef "haber" bu kelimede cok iyi bir yer edinecek olan resmi haber ajansı AA (anadolu ajansı) ne kadar koklu, kaliteli icerik, guzel bir domain, akıllı tasarım vb. sayabileceğiniz butun olumlu şeyleri SEO'yu etkileyen sebepler bazında sayabilirsiniz. Ustelik bu ajansın ulkede ve dunyada en cok kaynak gosterilen sitelerden (backlink anlamında duşunun) bağlantısı olduğunu duşunun ve bir Joomla site olarak Anadolu Ajansını Google'da "Haber" olarak aratın. Bunu hem Turkiye bazında hem de genel web uzerinden yapın. Bu sadece bir ornekti ve yazı okumaktan sıkılacağınız bir kıvama iyiden iyiye gelmiş durumda olduğundan daha fazla uzatmayacağım. Yazıdan cıkarılacak sonuc şu; Rekabeti yuksek olan kelimelerde cok iyi bir yere gelmek istiyorsanız, rakiplerinizle daha rahat mucadele edebilmek istiyorsanız projeniz Joomla olmasın. Abartmaksızın bunu ici acıyarak soyluyorum ve ben bir Joomla otoritesi değilim, sadece edindiğim bilgi ve tecrube doğrultusunda bir tespit yapıyorum. Benim bu yazdıklarımı okuyan ve bu konuda rakipleri ile istediği kelimelerde rekabet edenler harcadıkları enerji, para, zamanı paralelinde emeğinin karşılığını tam anlamı ile alabilmiş olup olmadıklarına kendileri karar verebilir. Eee.. şimdi Joomla'yı atalım Wordpress'e mi, gecelim? Tabiki yok boyle bir şey karşılaştırma yaparken sadece SEO tabanlı değil butun olarak bakıp değerlendirilmelidir. Aslında yazının başında net olarak soylediğim gibi Joomla ile proje anlamında orta seviye kullanıcının yapabileceklerini, Wordpress ile artık ileri seviyeye ulaşmış kullanıcılar yapabilirler (tema konusunda ise wordpress biraz daha pratik) Zaten Joomla'nın arkasındaki tema ve eklenti desteği kalite bazı da dahil edildiğinde bambaşka bir nimet! Ama SEO konusunda alması gereken bir hayli yolu olduğu da yadsınılmayacak bir gercek! Bugun Joomla SEO konusunda aldığım yol beni tatmin edecek seviyede ve artık işlerin ustesinden gelebiliyorum. Harcanan bir yedi sene soz konusu olduğu duşunulurse "eh o kadar da olsun" denilebilir. Veya bir başka acıdan "bu benim beceriksizliğim" olarak da değerlendirilebilir ama şu gayet acık ki "başarınızın buyukluğu hedefinizin buyukluğu ile orantılı ise bu başarıdır." tht __________________