İnsanlar gibi şeytanlar da kısım kısımdır; cok aşırı zararlıları olduğu gibi her insana ozel verilmiş şeytanlar da vardır.
Sonsuz hikmet sahibi olan Allah, geniş koordinatlar ve sınırsız potansiyele sahip cok kıymetli cihazlar, cok ustun kabiliyetlerle donattığı insanın surekli terakki etmesini, yaratılışının hakkını vererek maddeten ve manen yukselmesini murad ettiği icin şeytanları insana musallat etmiştir.
Grafit denilen madenin 100 bin atmosfer basınc ve 3 bin derece sıcaklık altında tutulmasıyla ancak elmas elde edildiği duşunulurse, insan fıtratındaki elmastan cok daha kıymetli madenlerin acığa cıkması icin şeytanların ne kadar luzumlu olduğunu idrak edebiliriz.
Yalnız Ramazan ayında bağlanan şeytanlar, hususi şeytanlar değildir; daha zararlı ve şerli şeytanlardır. Herkesin hususi şeytanı ise insanla surekli beraber bulunmaktadır. Eğer şeytan insandan ayrılsa o zaman insanın terakkisi durur; ne var ki atmosferin daha nurani ve mÂnevî iklimle hayat bulması, gonullerin iman ve Kur’an nurlarına boyanması ve herkesin derecesine gore cesedinden sıyrılıp ruhi bir hayata adım atması sebebiyle Ramazan-ı Şerif’te bu şeytanların tesirleri ve zararları azalabilir.
Peygamber Efendimiz (asm) "Ramazan ayı girince Cennet kapıları acılır, Cehennemin kapıları kapanır ve merede-i şeyÂtîn zincire vurulur." (Buhari, Savm, 5) buyurmuştur. Hadiste gecen "Merede", inatcılar, direnenler, saldırganlar demektir. Bu ifadeyle, şeytanların en azgınları, ipe-sapa gelmezleri, gozu donmuşleri kastedilmektedir. Evet, bu mubarek ayda, "merede-i şeyÂtîn" zincire vurulmaktadır.
Ramazan-ı Şerif adeta bir ahiret pazarıdır, uhrevi hasılatın en verimli tarlasıdır, amellerin filizlenmesi icin Nisan yağmuru hukmundedir, sair zamanlarda bir Kur’an harfi okuyan kişi on sevap kazanırken, bu zamanda on binlere kadar kazanc artmaktadır. Bundan istifade eden mu'minlerin elde ettiği buyuk kÂr, şeytan acısından tam bir felakettir.
Bu durumda hırsından deliye donup, insanları gunahlara cekmek icin butun hilelerini kullanacağı goz onunde bulundurulduğunda, şeytanın elinin kolunun bağlanması buyuk bir rahmet olacaktır ve sonsuz rahmet sahibi Rabbimiz de boyle yapmıştır.
.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Şeytanın Zincire Vurulması