Arkadaşlar, yerel ağda web yayını yapmanın bahsi gecmişti daha once. Fakat domain (www.***.net gibi) kullanarak bu yayının yapılabilmesi konusu hep yarım kalmıştı. Ya da kendi bilgisayarınızda calışmalarınızı http://localhost/site gibi bir adres ile takip etmek yerine www.***.net şeklinde kullanmak istemişsinizdir mutlaka. Ben bazı denemeler sonucu apache sunucusu ile bunun yapılabileceğini gordum. Hem de hic bir yazılım kullanmadan ve kayıtlı ya da kayıtsız istediğiniz domainleri kullanarak. Şimdi bu keşfimi sizlerle paylaşmak istiyorum... NOT: Yalnız windows işletim sistemi ve apache sunucu icindir... Bolum 1. Kendi PC'nizdeki sitelere www.***.net gibi bir adresle erişmek: Adım 1 Siteniz icin 127 ile başlayan bir IP (127.0.0.1 haric) ve isteğinize bağlı (kayıtlı ya da kayıtsız farketmez) domain belirleyin. Ornek; IP: 127.22.160.210 Domain: www.busitebenim.net Adım 2 Apache sunucusunun httpd.conf isimli dosyasını bulun ve not defteri ya da benzeri bir editorle acın (Genellikle conf adlı bir klasorde bulunur.). Daha sonra dosyada "NameVirtualHost *:80" yazan satırı bulun. Eğer satırın başında '#' işareti varsa kaldırın. Sonra bu satırın altına aşağıdaki satırları ekleyin: DocumentRoot (2) ServerName (3) Bu satırlarda numaraların karşılıklarını aşağıdaki gibi yazın; (1) Site icin belirlenen IP adresi (orn: 127.22.160.210) (2) Sitenin kok dizini (orn: c:/apache2triad/htdocs/site) (3) Site icin belirlenen domain (orn: www.busitebenim.net) Kesinlikle fazladan tırnak işareti ya da dizin adresine slash falan koymayın. Adım 3 Ayarların uygulanabilmesi icin apache sunucusunu yeniden başlatın. Adım 4 c:\WINDOWS\system32\drivers\etc klasorundeki 'hosts' adlı uzantısız dosyayı not defteri ya da benzeri bir editor ile acın ve sonuna sitenin IP ve domain'ini gosterecek olan aşağıdaki gibi bir satır ekleyin: 127.22.160.210 www.busitebenim.net Aradaki boşluk sayısı keyfinize kalmış. Dosyayı bulamazsanız aratın ya da oluşturun. Son olarak, acık tarayıcı varsa tarayıcıyı yeniden başlatın... Herşey hazır! Bolum 2. Yerel ağdaki sitelere www.***.net gibi bir adresle erişmek: Adım 1 Siteniz icin 192.168 ile başlayan bir IP ve isteğinize bağlı (kayıtlı ya da kayıtsız) domain belirleyin. Ornek; IP: 192.168.0.55 Domain: www.busitebenim.net Adım 2 Ağ yapılandırmasını el ile yapmanız gerekiyor. Sitenin bulunacağı makineye fazladan bir IP atayın. Bu IP adresi site icin belirlediğiniz ile aynı olacak. Bu olay icin sitenin ağdaki ana makinede bulunması gerekebilir, benim sadece ana makine icin deneme şansım oldu. Switch falan kullanıyorsanız fazladan IP atama ile bilgiyi forumun Network ve Internet bolumunden araştırabilirsiniz. Bir de birincil DNS sunucusu olarak ağdaki bir makinenin IP adresini kullanın. Adım 3 Ağ yapılandırmasının oturması icin ağdaki tum makineleri yeniden başlatın. Adım 4 Sitenin bulunacağı makinede Bolum 1'deki Adım 2'yi uygulayın. Sonra Apache sunucusunu yeniden başlatın. Adım 5 Birincil DNS sunucusu olarak belirlediğiniz makinede Bolum 1'deki Adım 3'u uygulayın. Son olarak, guvenlik duvarı kullanıyorsanız sitenin bulunduğu ve DNS sunucusu olarak kullanılan makinelerdeki guvenlik duvarı ayarlarını kontrol edin. HTTP ve DNS portlarının acık olması gerekir. Eğer ağ yapılandırmasında bir sorun yaşamadıysanız herşey hazır! İyi calışmalar! __________________