XHTML, acılımıyla Extensible Hyper Text Markup Language Turkcesi Geliştirilebilir Buyutulmuş Metin İşaretleme Dili istemci taraflı (client side) bir metin işaretleme dilidir. XHTML 26 Haziran 2000'den beri bir web standartıdır. Sitenizin bu standartlara uygunluğunu gormek icin tıklayınız.. Kodlama olarak oldukca buyuk farklar yaratan bu dil icin:'Xml sozdiziminin Html icinde kullanılması.' diyebiliriz. Html dilinin farklı tarayıcılarda (Bknz. Internet Explorer, Firefox, Opera) farklı yorumlanması ve sozdiziminde fazla duzensizlik ve hata olduğu icin XHTML W3C (World Wide Web Consortium - WWW) tarafından onerilmiştir. XHTML'nin diğer bir ozelliğide kodlama yapanları CSS teknolojisini kullanmaya ozendirmesidir. (wikipedia) Bu başlıkta bu hatalara mağruz kalan arkadaşlarımızı hep beraber sitelerinin sorunsuz olması icin yardımcı olalım.. Ben bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya calışıcam.. Hatalar ve Cozumleri 1. Kodlamada hicbir zaman buyuk harf kulalnılmamalıdır. Yanlış: Kod:
veya Kod:
vb..
Doğru: Kod:
veya Kod:
2. Acılıp-Kapanmaya () gerek olmayan taglar ( veya veya vb..) herzaman "/" işareti ile kapatılmalıdır. Yanlış: Kod:
veya Kod:
veya Kod:
Doğru: Kod:
veya Kod:
veya Kod:
3. tagları herzaman bu kodu icermelidir ==> alt="" Yanlış: Kod:
Doğru: Kod:
4. veya taglarında hicbir zaman genişlik (width) ve yukseklik (height) kullanılmaz, onun yerine class="" tagı kullanılır ve genişlik-yuksekliği style.css dosyasından cağırılır. Yanlış: Kod:
[TD="width: 150"][/TD]
Doğru: Kod:
[TD="class: deneme"][/TD]
style.css dosyanız da ise: Kod:
.deneme
5. valign ile align leri karıştırmayınız. align icin kıllanılabilir taglar left - center - right - top vb.. valign icin kullanılabilir taglar top - bottom - baseline vb.. Yanlış: Kod:
valign="center"
Doğru: Kod:
valign="top"
6. tagı kullanılamaz, onun yerine kullanmalısınız. Tabi 'nın icindede yine class tagını.. Yanlış: Kod:
Doğru: Kod:
style.css dosyanız da ise: Kod:
.deneme 7. ve taglarına cok dikkat edilmelidir. Onlar arasında biri eksik ya da fazla olsun, bir cok hata oluşur. Bu tagları duzenli olması gerekr, sizlere duzgun bir tablo yapısını ornek vereyim: Kod:
[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Bu ornek umarım size yardımcı olur.. Bu duzeni bozduğunuz takdirde hata almanız kacınılmaz! 8. Gelelim en onemli soruna, basit ama onemli. Nedir bu? En cok gorduğum hata: Herhangi bir tagı acık bırakılmış ya da daha once hic acılmamış bir tag kapalı bırakılmış.. Demek istediğim şu.. orneğin [TABLE]
(tabloyu acmak) bunu [/TABLE]
(tabloyu kapatmak) şeklinde yapmalısınız! 9. Hicbir zaman "&" bu işareti kullanmayın onun yerine "&" bunu kullanmalısınız! Bu da hataya neden oluyor cunku. 10. Linkleriniz icindeki target="blank_" genelde hata verir, onun yerine bunu kullanabilirsiniz onclick="target='_blank';" bu hata vermez. 11. tagının icinde hicbir zaman tagını kullanammalısınız. Hata verir! Yanlış: Kod:
Doğru: Kod:
12. Kodlama da kucuk harf kullanmaya ozen gosterin, Buyuk harf XHTML hatalarına neden olabilir. kaynak : webmaster-gen-tr __________________
Birkac xhtml hataları ve cozumleri
Webmaster Genel Konular - Sorunlar0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Webmaster Kütüphanesi
- Webmaster Genel Konular - Sorunlar
- Birkac xhtml hataları ve cozumleri