Huseyin Hilmi Işık efendi'nin rahmetullahi teala aleyh, sohbetlerinden bazı bolumler:
-5-
(TÂbiînden) Tesavvufda en yuksek olan Veysel Karanî hazretleridir. TÂbiînin reisidir. Fekat ilmde, fıkhda en yuksek İmÂm-ı A'zÂm Ebû HÂnîfedir. İmÂm-ı A'zÂm beyan buyurmuş, O'nun beyanlarını da talebeleri kitÂblara yazmış. Kur'an-ı kerîmin ma'nÂsını anlamak isteyen mezheb imÂmlarının kitÂblarını okumalı. Mezheb imÂmları yazdıklarını, EshÂb-ı kirÂmdan veyahut da hocaları vÂsıtasıyla, EshÂb-ı kirÂmdan işitmişler ve yazmışlardır. Butun yazılanlar hep, Resûlullah efendimizden bildirilenlerdir. Onun icin, Kur'Ân-ı kerîmin ma'nÂsı, mezheb imÂmlarının kitÂblarından anlaşılmakdadır. 72 fırkadakiler hep kendi kendilerine ma'n vermiş, cehenneme gitmişler. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, elinde ekseriya Âs taşırmış, Bir gun Peygamber efendimiz o sopayla bir cizgi cizmiş. O cizginin etrafına balık kılcığı gibi, cizgiler ayırmış. "Ey EshÂbım, bu cizdiğim doğru cizgi, Allahu teÂlÂnın rÂzı olduğu yoldur, beğendiği yoldur. Yanından cıkan eğri cizgiler de, sapık yollardır. Tek yol doğrudur, geri kalan 72 yol sapık yollardır" buyurmuş. Dediler ki; "Y Resûlullah! Bu doğru yol hangisidir?" Buyurdu ki; "M Ene Aleyhi ve EshÂbihî; Benim ve EshÂbımın bulunduğu yolda bulunanlar, Allah'ın sevgisine kavuşur, doğru yolda bulunurlar." 72 sapık yol, cenennemliktir buyurdu. "Ummetim, bir zeman gelecek, ayrılacak; Benden sonra bolunecek, 73 fırkaya ayrılacak" buyurdu. Ummetim ne demek; MuslimÂnlar ayrılacak, kÂfirler hesaba dahîl değil. MuslimÂnım diyen, L İlÂhe İllallah diyenler 73 fırkaya ayrılacaklar. Bu 73 un, 72 si, -hepsi- cehenneme gidecek, yalnız tek bir fırka cehenneme gitmeyecek, cennete gidecek. KÂlû (orada bulunan EshÂb-ı kirÂm dediler); menhum y Resûlallah (Bu tek fırka hangi fırkÂdır?). Buyurdu ki; "Onlar Benim ve EshÂbımın yolunda bulunanlardır." Diğer 72 fırka da muslimÂn, ama muhakkak cehenneme gidecek, fekat muslimÂn oldukları icin, cehennemde sonsuz kalmıyacaklar, tekrar cıkıp cennete gidecekler. O bozuk inanışlarından dolayı, cehenneme girecekler, tekrar cıkacaklar. Cunki, nicin? "Ummetî" buyuruyor. Benim ummetimdir onlar buyuruyor. Sapık oldukları icin, cehenneme gidecekler, ummetim oldukları icin de, cehennemden cıkacaklar. Ama cehenneme gitmek muhakkak. Hic cehenneme girmeyip, doğrudan doğruya cennete girecek olanlar Ehl-i sunnet. Ehl-i sunnet demek, dort mezhebden birinde bulunmak demekdir. Elhamdulillah, Rabbimiz bize hem îmÂn nasîb etmiş, hem de cennete gidecek olan tek fırkadan yapmış. Onun icin, Rabbimize ne kadar şukr etsek azdır. Şukr ne demek? Allahu teÂlÂnın ni'metine şukr etmek ne demek? O ni'meti emr edildiği gibi kullanmak demek. MeselÂ, goz bir ni'metdir. Goz ni'metine nasıl şukr edilir? Allahu teÂlÂnın emr etdiği gibi gozumuzu kullanacağız. Bak dediği yerlere bakacağız, bakma dediği yerlere bakmıyacağız. Bak dediği yer nedir, nereye bakacağız? Kur'Ân-ı kerîme bakacağız, fıkh kitÂblarına bakacağız, anamıza, babamıza şefkatle bakacağız, dîn kardeşlerimize guler yuzle bakacağız. Mu'minin alÂmeti nedir? Peygamber efendimiz buyuruyor bunu; "Mu'minin alÂmeti guler yuzlu olmaktır." Munafık olan, 72 fırkadan olanın alÂmeti nedir? Catık kaşlı olmaktır. Bunun icin, goz ni'metinin şukrunu îf etmek icin, birbirimize guleceğiz. Gulmek icin de sevmek lÂzım. İnsan sevmediğine gulemez ki.