Vesveseden bir turlu kurtulamıyorum. Dini bir konu hakkında duşunsem ve yanlış bir karar versem “işte dinden cıkıyorum” gibi duşuncelere kapılıyorum ve kendimi her şeyden uzaklaştırıp bir koşede dini yaşamak gibi bir hayalin icinde buluyorum. Ne yapmalıyım?
CEVAP:
Oncelikle bunun size şeytan tarafından yapıldığını bilmelisiniz. Kur’Ân-ı Kerim’de şoyle buyrulmaktadır:
“Gercek şu ki, sizi yarattık, sonra bicim verdik. Sonra meleklere “Âdem’e secde edin” dedik. Hemen secdeye kapandılar ama İblis oyle yapmadı. O, secde edenlerden olmadı.
Allah dedi ki: “Sana emrettiğimde secde etmeni engelleyen neydi?” Dedi ki: “Ben ondan ustunum; beni ateşten yarattın, onu da balcıktan yarattın.”
Allah dedi ki: “Yıkıl oradan; orada buyukluk taslamaya hakkın yoktur. Cekil; sen alcağın tekisin.”
“Oyleyse dirilecekleri gunune kadar beni beklet.” Dedi.
Allah dedi ki: “Sen bekletilenlerdensin.”
Şeytan “Madem beni azdırdın, ben de senin doğru yolunun ustune, onlar icin oturacağıma yemin ederim. Sonra onlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından sokulacağım. Goreceksin, onların coğu sana teşekkur etmeyecektir” dedi.” (Araf, 7/12-17)
Şeytan, sadece doğru yolda olana vesvese verdiği icin onun vesvesesi, yaptığınız işin doğruluğunu da gosterir. Boyle bir durumda ne yapılması gerektiğini şu Âyetlerden oğreniyoruz:
“Şeytandan sana ilişkileri bozacak bir vesvese gelirse hemen Allah’a sığın. Cunku o işitir, bilir. Allah’tan cekinenler, Şeytan vesvesesinden etkilenince bilgilerini harekete gecirir, hemen gerceği gorurler.”(Araf, 7/200-201)
Yukarıdaki ayetlerden de anlaşılacağı gibi şeytan vesvese verecek; ama kendinizi vesveseye kaptırmayacaksınız. Kendisini vesveseye kaptıran insan, ibadetlerinde yanılır, ceşitli hatalara duşer ve ibadetlerden haz almaz. Vesvese, insanı yanlış ve batıl yollara saptırabilir. Hatta vesvese neticesinde insan akli dengesini bile kaybedebilir. Bu acıdan rahat olun, kendinize zarar vermeyin. Bundan kurtulmak icin sık sık Euzu cekerek Allah’a sığının, İhlas, Felak ve NÂs surelerini anlamları ile birlikte okuyun.
Kaynak: Fetva.Net
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Soru: Dini konularda vesveselerden kurtulmak icin ne yapmalıyım?