Bugun ben bir soru soracağım sizlere. Bakalım cevabını rahatca verebilecek misiniz, yoksa başınızı one eğip duşunecek misiniz?
Bence ikisi de guzel sonuctur.
Başınızı one eğip duşunseniz de guzel. Cunku duşunmek kadar faydalı bir calışma olamaz.
Cevabı hemen verseniz de guzel. O takdirde sorunun cevabına zihin yoracak kadar konuyla meşgul oluyorsunuz demektir ki bu da gercekten guzeldir.
Evet, yazımıza başlık olarak aldığımız soruyu bir daha tekrar edelim isterseniz:
– Şeytan kimin gozlerinden oper?
Biliyorum diyeceksiniz ki:
– Şeytan birinin gozlerinden operse o kimsenin işi kotu demektir. Cunku şeytanın gozlerinden optuğu kimse şeytanı memnun edecek hayat yaşıyor, işler yapıyor da ondan dolayı şeytan gozlerinden opuyordur.
Yoksa şeytan hangi hayırlı işten memnun olur ki, tutsun da iyi hal ve hayat uzere olan birinin gozlerinden opsun, takdir ve tebrikte bulunsun.
Evet, bu değerlendirme doğrudur.
Şeytan gercekten de birinin gozlerinden opuyorsa o kimse hayatını ve kendini iyi duşunmeli, yaşayışına şoyle bir ceki duzen vermelidir. Zira şeytanın gozlerinden optuğu insana melek yaklaşmıyor, melek tebrik etmiyor, meleğin yaklaşacağı bir hayat yaşamıyor demektir.
Sozu daha fazla uzatmadan şeytanın gozlerinden optuğu kimseye bakalım isterseniz.
Ama bunu ben soylemeyeyim.
Zira benim soylediğimin fazla inandırıcı ve bağlayıcı yanı olmayabilir.
Buyurun, Efendimiz (sas)in hadisinden inceleyelim konuyu.
Ne buyuruyor Efendimiz Hazretleri bakın:
– Kimin yaşı ilerlediği halde ameli gerilerse şeytan o kimsenin gozlerinden oper!
Evet, şeytanın gozlerinden optuğu insan işte bu insandır.
– Yaşı ilerlediği halde ameli, ibadeti, iyi hali ilerlemeyen insan!
Şeytan bu kimseden oylesine memnun ve mutlu oluyor ki, eğilip gozlerinden opme derecesinde yakınlık duyuyor, sen benimle arkadaşsın, yaşın ilerlediği halde amelin ilerlemiyor, gittikce ibadetsiz, amelsiz hale geliyor, sanki benim gibi oluyorsun diye medihte bulunuyor.
Hadisin devamında şu ilave de vardır:
– Yaşı kırkı gectiği halde hayrı şerrini gecmeyen, hÂl hayrı az, şerri cok olan insanın da gozlerinden oper şeytan!
Demek ki insanın hayrı gittikce coğalmalı, şerri de azalmalı ki, hayatından kÂr ediyor, ziyanından kurtuluyor sayılsın, gidiş iyiye doğru diye duşunulsun.
Yaşı kırkı gecen adamın hÂl hayrı az; ama şerri devam ediyorsa Allah(c.c.) yardım eylesin o ilerleyen yaş sahibine. Hesabını vereceği bir hayatın sonuna doğru ilerlediği halde hazırlığında bir ilerleme olmuyor.
Cunku her gecen gun hayırlı işleri coğalacağına yerinde sayıyor, şerli işleri coğalıyor, obur tarafa kotu hazırlıklarla gidiyor demektir. Boylesine bir gidiş hayra alamet değildir.
Bundan dolayı Efendimiz Hazretleri hatırlatma yapıyor, yaş ilerledikce amel gerilemesin, hayırlar azalmasın, şerler devam etmesin, buyuruyor.
Yani ilerleyen yaşla eşit şekilde amel de, iyilikler de ilerleyerek devam etsin, her gecen gun guzelliklerde coğalmalar olsun. Boylece hayat hedefini bulsun, gayesine ersin.
Ne dersiniz, iğneyi başkasına cuvaldızı kendimize mi yoneltelim?
Şoyle bir nefs muhasebesi mi yapalım? Ne halde, ne durumdayız kendimizi bir gozden mi gecirelim?
Sakın şeytan bize de muhabbet duyuyor, bizim de gozlerimizden opmeye niyetleniyor olmasın!
Ahmet ŞAHİN
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Şeytan Kimin Gozlerinden Oper...