İnsanların Onemsemediği Sakınılması Gereken Haramlar

Şuphesiz Allah Subhanehu ve TeÂlÂ, ihmali caiz olmayan farzlar koymuştur. Aşılması caiz olmayan sınırlar ve ciğnenmesi caiz olmayan haramlar belirlemiştır.

Nevvas bin Sem’an (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Allah, dosdoğru bir yolu size ornek verir. O yolun iki yanında duvarlar ve duvarlarda, uzerlerinden tutturularak sarkıtılmış perdelerle ortulu acık kapılar vardır.

Yolun başında bir davetci şoyle diyerek cağırır:

−Ey insanlar! Hepiniz bu yola koyulun ve sağa sola sapmayın!

Bir davetci de yolun uzerinde cağırır ve sizden biri o kapılardan birini aralamak istediğinde şoyle der:

−Yazıklar olsun! Acma onu! Eğer acarsan oradan iceriye girersin. Bu yol, İslam’dır. Perdeler, Allah’ın koyduğu olculerdir. Acık kapılar ise Allah’ın haram kıldıklarıdır. Yolun başındaki davetci, Allah’ın Kitabıdır. Yukarıdaki davetci ise, Allah’ı hatırlatıcıdır ve her Muslumanın kalbinde bulunur’ buyurdu.”

Ahmed Musned 1/182, HÂkim Mustedrek 1/73

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:

“Allah’ın Kitabında helal kıldığı helal, haram kıldığı haramdır. Sustuğu şeyler ise bağışlanmıştır. Allah’tan olan bu bağışa razı olun. Cunku Allah unutkan değildir.”

HÂkim 2/375

Haramlar, Allah (Azze ve Celle)’nin koyduğu sınırlardır.

“Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın.”

Bakara 187

Allah Subhanehu ve TeÂlÂ, sınırlarını aşan ve haramlarını ciğneyenleri tehdit etmiş ve şoyle buyurmuştur:

“Kim Allah’a ve rasulune karşı isyan eder ve sınırlarını aşarsa Allah onu devamlı kalacağı bir ateşe sokar ve onun icin alcaltıcı bir azap vardır.”

Nisa 14

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in:

“Size neyi yasaklamışsam ondan sakının! Size neyi emretmişsem ondan gucunuz yettiği kadarını yapın!”

Muslim

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bu emri gereğince haramlardan kesinlikle uzak durmamız gerekir. Nefsine uymuş, zayıf kişilikli ve bilgisiz bir takım insanların, arka arkaya haramların zikredildiğini işitince kızdığını ve şoyle soylediğini gorursunuz:

“Herşey haram! Haram demedik hic bir şey bırakmadınız. Hayatımızdan bıktırdınız. Yaşantımızı karalara boğdunuz ve canımızı sıktınız. Siz haramdan ve haram demekten başka bir şey bilmez misiniz!? Din kolaydır, dinde genişlik vardır. Allah bağışlayıcı ve merhamet sahibidir.”

Onlara cevap olarak şoyle deriz:

Allah Subhanehu ve TeÂl dilediği hukmu koyar. O’nun hukmune itiraz edecek yoktur. O, hikmet sahibidir ve her şeyden haberdardır. Allah Subhanehu ve TeÂl dilediğini helal ve dilediğini haram kılar. Allah Subhanehu ve TeÂlÂ’ya kulluğumuzun gereklerinden biri de O’nun verdiği hukme razı olup tam anlamıyla teslimiyet gostermektir.

Allah Subhanehu ve TeÂl hukumleri ilminden, hikmetinden ve adaletinden kaynaklanmıştır. Anlamsız boş şeyler ve oyun/eğlence değildir. Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:

“Rabbinin sozu doğruluk ve adalet bakımından tamdır. O’nun sozlerini değiştirecek kimse yoktur. O her şeyi işiten ve bilendir.”

En’am 115

Allah (Azze ve Celle) helal ve haramların belirlendiği olcuyu bize bildirerek şoyle buyuruyor:

“Onlara temiz şeyleri helal pis şeyleri haram kılar.”

A’raf 157

Temiz/faydalı şeyler helal, pis/zararlı şeyler haramdır. Bir şeyi helal ya da haram kılmak yalnızca Allah’ın hakkıdır.

Kendisinde bu hakkı goren veya başkasının bu hakka sahip olduğuna inanan “Kufru’l-Ekber” ile İslam dairesinden cıkmıştır, yani kÂfirdir.

“Yoksa onların, Allah’ın izin vermediği bir dini getiren ortakları mı var?”

Şura 21

Ayrıca, Kur’an ve Sunnet’i bilen ilim sahiplerinin dışında hic kimsenin helal ve haram hakkında konuşması caiz değildir. Helal ve haramla ilgili bilgisizce konuşana ağır uyarı vardır. Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:

“Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak: “Bu helaldir, şu da haramdır” demeyin, cunku Allah’a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz.”

Nahl 116

Haramlığı kesin olan şeyler Kur’an’da ve Sunnet’te belirtilmiştir. Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:

“De ki: Gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O’na hic bir şeyi ortak koşmayın, ana-babaya iyilik edin! Fakirlik korkusuyla cocuklarınızı oldurmeyin!”

En’am 151

Sunnet’te de haram kılınan bircok şey bildirilmiştir. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şu sozu buna ornektir:

“Şuphesiz Allah; ickinin, murdar/olmuş hayvanın (leşin), domuzun ve putların satışını haram kılmıştır!”

Ebu Davud 3486, AlbÂnî Sahihi Ebu Davud 977

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:

“Allah şuphesiz bir şeyi haram kılınca onun ucretini de haram kılar.”

Darekutni 3/7

Bazen, naslar arasında Allah-u TeÂlÂ’nın yiyeceklerle ilgili haramları bildirmesi gibi belirli bir grup haramdan bahsedilir. Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:

“Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan; boğulmuş, vurulup oldurulmuş, yukardan yuvarlanıp olmuş, boğazlanıp olmuş, yırtıcı hayvanlarca parcalanmış hayvanlar; dikili taşlar (putlar) uzerine boğazlanmış hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı.”

Maide 3

Allah-u TeÂl nikÂhla ilgili haramları belirterek şoyle buyuruyor:

“Analarınız, kızlarınız, kızkardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeş kızları, kızkardeş kızları, sizi emziren (sut) analarınız, sut bacılarınız ve eşlerinizin anaları size haram kılındı.”

Nisa 23

Yine Allah-u TeÂl kazanclarla ilgili haramları zikrederek şoyle buyuruyor:

“Allah, alım satımı helal, faizi haram kılmıştır.”

Bakara 275

Kullarına karşı merhametli olan Allah, cokluk ve ceşit bakımından sayılamayacak kadar iyi ve temiz şeyleri bizler icin helal kılmıştır. Bu nedenle mubahları tek tek bildirmemiştir. Cunku sayılamayacak kadar coktur. Belirli bir sayıda olduğu icin bilelim ve sakınalım diye haramları tek tek belirtmiştir. Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:

“Allah, caresiz yemek zorunda kaldığınız dışında haram kıldığı şeyleri size detaylı bir şekilde acıklamıştır.”

En’am 119

Helalleri ise temiz olması kaydıyla, genel olarak bildirmiştir. Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:

“Ey insanlar! Yeryuzunde bulunanların helal ve temiz olanlarından yeyin.”

Bakara 168

Eşyada aslolanın haramlığına ilişkin bir delil gelmedikce helallik olması Allah-u TeÂlÂnın rahmetindendir. Allah Subhanehu ve TeÂlÂ’nın keremindendir, kullarına gosterdiği genişliktendir. Bizlerin buna boyun eğip hamdetmesi ve şukretmesi gerekir.

Bazı insanlar, haramların tek tek sayıldığını gorunce şer’i hukumlere Ta-Hammulsuzlukleri sebebiyle sıkılırlar. Bu, imanlarının zayıflığından ve şeriatı gereği gibi anlayamamalarından kaynaklanır. Bu gibi kimseler, dinin kolaylık olduğuna ikna olmaları icin acaba helal olan şeylerin kendilerine birer birer sayılmasını mı istiyorlar? Şeriatın yaşamlarını zorlaştırmadığından şupheleri kalmaması icin temiz şeylerin ceşitlerinin kendilerine tek tek sıralanmasını mı bekliyorlar?

Kesilmiş deve, inek, keci, koyun, tavşan, geyik, dağ kecisi, tavuk, guvercin, ordek, kaz ve deve kuşu etinin...

Cekirge ve balık olusunun...

Sebzelerin, baklagillerin, meyvelerin, diğer tahılların ve faydalı urunlerin...

Su, sut, bal, yağ ve sirkenin...

Tuz, kişniş ve baharatların...

Tahta, demir, kum, cakıl, plastik, cam ve kaucuk kullanmanın...

Binek hayvanlarına, arabalara, trenlere, gemilere ve ucaklara binmenin...

Klima, buzdolabı, camaşır makinası, kurutma makinası, oğutme makinası, hamur yoğurma makinası, kıyma makinası ve meyve sıkacağı kullanmanın...

Tıp, muhendislik, olcu, gozetleme, astronomi, yapı, su ve petrol cıkarma, madencilik, arıtma, tahliye, matbaacılık ve bilgisayar alanlarında kullanılan ceşitli aletlerin...

Pamuk, keten, yun, kıl, tuy ve kullanılması mubah olan derilerin...

Naylon ve polyesterden yapılan giysileri giymenin...

Butun bunların helal olduğunun kendilerine soylenmesini mi istiyorlar?

NikÂhta, alım satımda, kefalet ve havale işlemlerinde, kira konusunda, marangozluk, demircilik, tamircilik ve hayvan cobanlığında aslolanın helallik olduğunu soylemek mi gerekiyor?

Sıralamaya ve saymaya devam edecek olursak bitirebilir miyiz acaba? Buna rağmen, onlara ne oluyor ki neredeyse bahsedileni hic anlamıyorlar!?

Dinin kolaylık olduğunu ileri surmeleri doğrudur fakat bununla istenilen yanlıştır. Dindeki kolaylık anlayışı insanların arzu ve isteklerine gore değildir. Bilakis, şeriatın getirdiği olcuye goredir. Şuphesiz din kolaylıktır. Dinin kolaylık olduğunu yanlış bir şekilde one surerek haram işlemeye delil getirmekle şer’i kolaylıkları ve ruhsatları kullanmak arasında buyuk fark vardır.

Mesela: Yolculukta namazları cem etmek yani birleştirmek gibi ya da namazları kasretmek yani kısaltmak gibi. Yolculukta oruc tutmak; yolcu olmayanın bir gun bir gece, yolcu olanın uc gun uc gece coraplar ya da mesh uzerine meshetmesi. Su kullanımından korkulduğu zaman teyemmum yapılması, hastalık veya şiddetli yağmur anında namazın birleştirilmesi, evlenmek isteyen kimsenin evlenmek istediği namahrem kadına bakmasının caizliği, yemin keffaretinde kole azad etmek ve fakir doyurmak ya da giydirmek arasındaki seciminin serbest bırakılması, caresizlik anında leş yemenin caizliği bu kolaylıklardandır.

Bunlara ilave olarak Muslumanın, haram olan şeylerin haram kılınmasında hikmetler olduğunu bilmesi gerekir. Allah, bu haramlarla kullarını imtihan eder ve ne yaptıklarına bakar. Cennet ehlinin cehennem ehlinden ustun olmasının sebeplerinden biri de cehennem ehlinin cehennemi kuşatan şehvetlere dalmalarıdır. Cennet ehli ise cennet yolundaki zorluklara sabır gosterir.

Şayet bu imtihan olmasaydı isyan edenle itaat eden belli olmazdı. İman sahipleri mukellefiyetlerin zorluğuna sevap kazanma gozuyle ve Allah’ın emrini yerine getirerek rızasını kazanma gozuyle bakar. Ve bu zorluk onlara kolay gelir. Munafıklarsa, mukellefiyetlerin zorluğuna sıkıntı, ızdırap ve yoksunluk anlayışıyla bakar. Bu sebeple onlara cok ağır gelir ve onlar icin ibadet zorlaşır.

İtaatkÂr kimse haramları terk etmekle haz duyar. Allah icin bir şeyi terkederse Allah daha hayırlısını bağışlar. Ve o kişi kalbinde imanın lezzetini hisseder.

Değerli okuyucu, şeriatca haramlığı kesin olan bazı haramları Kur’an ve Sunnet’ten haramlığını belirten delillerle birlikte bu kitapta bulacaktır. Bu yasaklar, Muslumanlar arasında yaygınlaşan ve bircok kişinin yaptığı şeylerdir. Bunları dile getirerek acıklamayı ve oğut vermeyi diledim. Allah’tan kendim ve Musluman kardeşlerim icin hidayet ve başarı, Allah subhanehu’nun sınırları onunde durmayı, haramlardan bizleri uzaklaştırmasını ve kotuluklerden korumasını dilerim. Allah ne guzel koruyucudur ve O merhametlilerin en merhametlisidir.

Muhammed Salih el-Muneccid
__________________