DEVR-İ OMER (RA)
Halifeliği muddetince adaletiyle on plÂna cıkan Hz. Omer (ra) kadınların, cocukların, hatta kundaktaki bebeklerin haklarına riayetiyle de bilinir.
Gunumuzun gelişmiş ulkelerinde annelere, bebeklere devletce tanınan haklar onun doneminde Sunnet-i Seniyye cizgisinde en guzel halleriyle yaşanır.
Geceleri uyumayarak halkını kontrol eden Hz. Omer’in yaşadığı bir cok olayı asırları aşan gucuyle bilirsiniz. Sarhoşlar, sute su katan kadınlar, torunlarına taş kaynatan nineler…
İşte bunlardan birini, bebeklerle ilgili olanını Hz. Omer’in yardımcısı, yol arkadaşı ve eski bir kole olan Hz. Eslem anlatıyor:
Gece Hz. Omer’le beraber Medine sokaklarında dolaşıyorduk. Bir ara bir evden cocuk ağlaması duyduk. Yuruduk. Oradan donduğumuzde, aynı ağlama sesi devam ediyordu.
Hz. Omer (ra) kapıya yanaştı ve elindeki bastonla kapıyı calıp dışardan seslendi: “Ey kadın! Cocuğun ağlaya ağlaya helÂk olacak. Sustur şu cocuğu. Varsa halledemediğin bir derdin soyle.”
Kadın iceriden konuşanın kim olduğunu bilmeden şoyle cevap verdi: “Ben de farkındayım. Ama ne yapayım? Halife Omer sutten kesilen cocuklara ancak maaş bağlatıyor. Ben de cocuğuma sut vermiyorum ki, sutten kesilsin. Sutten kesilince halife ona maaş bağlayacak.”
Kadının bu sozunu duyan Hz. Omer (ra) duşunceli bir şekilde başını onune eğer ve hızla oradan uzaklaşır. Uzaklaşırken de dışardan seslenir: “Kadın sen bu cocuğu ağlatma. Yarın halife bu hatasını mutlaka duzeltecektir. Hadi, cocuğuna sut ver. Şu masumu daha fazla ağlatma...”
Eslem diyor ki, mescide hızla yuruyen Hz. Omer’e yetişmekte zorlanıyordum. Bir ara bana dondu ve şoyle dedi: “Eslem, goruyor musun, ben kac tane cocuğun ac kalmasına sebep olmuşum? Ben ne yapacağım bu veballe, bu gunahla? Yazıklar olsun bana. Ben helÂk olmanın kapısına gelmişim de farkında değilim.”
Sabahleyin Hz. Omer yazılı emir yayınlar. Der ki; “Bundan sonra doğan her cocuğa sutten kesilmesi beklenmeden maaş bağlanacaktır. Anneler cocuklarını erken sutten keserek zulmetmesinler.” (El-Bidaye, VII, 140)
Hazırlayan: Erdoğan AKDEMİR
http://www.yeniasya.com.tr/ramazan/b...re-maas_434321