Alan adı yatırımcılığı ulkemizde her ne kadar onemi tam kavranamamış olsa da kanaatimce her gecen gelişen ve onemi anlaşılan bir sektor. Tabi boyle olunca her sektor kendi piyasasını oluşturduğu gibi alan adı piyasası da oluşmuş durumdadır. Her gun bu piyasaya kurumsal ve bireysel oyuncular katılmaktadır. Yazımızın konusu da bu piyasaya yeni katılanlara tavsiyelerimiz uzerinedir. Alan adı sektoru tam bilinmediğinden veya eksik bilindiğinden sanki bu alanda kazanılan paralar zahmetsiz, emeksiz para gibi algılanmaktadır. Oysaki bu işi layıkıyla yapan insanların saatlerini bilgisayar başında araştırma yaparak gecirdiğini bilenlerdenim. Hele birde medyada şu alan adı şu kadar milyon dolara satıldı haberleri cıkınca bir cok insanın iştahı kabarmakta ve bilincsizce bu sektore dalmaktalar. Ve akabinde yaşanan koca bir husran. Bu hayal kırıklığını yaşamamak icin bu sektore girecek kişilerin ilkonce alan adı sektoru ile ilgili temel kavramları bilmesi gerekiyor. Alan adı nedir, uzantıları nedir, nasıl kaydedilir, nereden kaydedilir, alan adı satış platformları nelerdir, jenerik domain nedir, domain sorgulama nedir, bu sektorde belli başlı aktorler veya kurumlar nelerdir konularında bilgi sahibi olmalıdırlar. Yeterli bilgiyi veya kavramları oğrendiğini duşunen arkadaşlarımız domain satış platformlarında yapılan satışları incelesinler. Hangi domainler kac liraya satılmakta, hangi sektorlerdeki domainler para etmekte. Bunun elimizdeki domainlerin gercek değerini belirlemede ciddi katkısı olacaktır. Alan adlarıyla ilgili bilgi sahibi olduktan sonra karar verilmeli. Ben alan adı yatırımcısı mı olacağım yoksa alan adı satıcısı mı. Bence bu ikisi bana gore bir birinden farklı kavramlar. Yatırımcı değerli gorduğu bir alan adını alır uzun sure elinden cıkarmayı duşunmez, yeterli şartların oluşmasını bekler ve doğru zamanda doğru kişiye satar. Ama alan adı satıcısı fırsatları, olayları ve gundemi iyi analiz eder domaini alır ve ilk fırsatta satar. Birinci alan zor bir alan. Cunku sabır gerektirir, her sene alan adı yenileme ucretleri olacağı icin belli bir ekonomik birikimde gerektirir. Ama ikinci alan biraz daha kolay ve neticesi daha erken alınan bir alan. İşte bu noktada cok yanlış yapılmakta. Bu sektore yeni başlayanlar başlangıcta benim yaptığım gibi indirim kodları veya normal şekilde hic duşunmeden aklına gelen domainleri kayıt etmekte. Başlangıcta ucret fazla olmadığı icin bataklık gibi bizi icine cekmekte, kendimize geldiğimizde ne kadar cok alan adı kaydettiğimizin farkına varıyoruz. Daha sonra o domaini alan kişiye sorulduğunda bunu neden aldın diye, “bana guzel geldi o yuzden aldım der”. Oysaki alan adı yatırımcılığında bana gore diye bir şey yoktur. Kendin projelendireceksen bana gore der alırsın domaini ama satma amacıyla almışsan kendini satacağın kişinin yerine koyup, o kişi gibi duşunup oyle karar vereceksin. Netice de bu işi yapan kişi domaini satacağı kişi icin kayıt etmekte. Zamanın birinde okuduğum makalede bu konuyla ilgili Ali Oğuz “Siz mucit değil, yatırımcısınız. Yeni isimler duşunmek ve icat etmek yerine, insanların ilgisinin olduğu alanlardaki isimleri alıp sağlam yatırımlar yapmaya calışın.” demişti. Aklımıza gelen ilk domaini aldık, kısa zamanda kocaman bir portfoy yaptık. İşte yanlış bur da geliyor. Maliyet hesaplaması yapılmaması. İlk yıl onlarca alan adını aldın ve teklif gelmesini beklemeye başladın, ama hic teklif gelmiyor ve alan adının yenileme sureside yaklaşıyor. Ya alan adını yenileyip başka alan adlarını almaya devam edeceksin, veya o alan adını yenilemeyip yeni alan adları bulmaya calışacaksın veya butun hayalleri yıkılmış bir şekilde bu işten vaz gececeksin. İnanın bu şekilde hayallere dalıp, beklentisi gercekleşmediği icin bu işten vaz gecen onlarca insan tanıdım. Bu duruma duşmemek icin sonraki yıllarda duşunulup iyi bir maliyet hesaplaması yapılıp ona gore hareket edilmeli. Bu sektorle ilgili bir diğer onemli yanlış ise o kişi alır korkusuyla danışılmaması. Bence bu sektorde faaliyet gosteren kişilerle tanışın, onların deneyimlerinden tavsiyelerinden istifade edin. Bu sizi bir cok yanlıştan ve masraftan kurtaracaktır. Belli zamanlarda bu kişilerle bir araya gelip piyasayı değerlendirin, gelişmeleri analiz edin. Ve en onemlisi de farkına varmadan, fazla daldığınızda sizi uyaracak dostlarınız olmalı. “Cok fazla alım yapıyorsun” diye seni durdurmalılar. Şukur ki benim cevremde bu dostlardan var. Başta bu sektorun Uğur Abisi olarak bilinen Uğur Ata, Bilal Gultekin, İsmail Dinc oğretmenim, r10 da kaplan rumuzlu Alper Er. Bu sektore girecek olan veya yeni başlayanlara son olarak şunu soyleyebilirim. Bu sektor oyle duygusallıkla, hayalperestlikle, ya tutarsa şeklindeki piyango mantığıyla yapılacak sektor değildir. Bu sektor araştırmayı, bilgi birikimi, sabırı, ileri goruşluluğu gerektiren bir sektordur. Bu bilincle hareket edildiğinde hem hayal kırıklığı yaşanmamış olunur hem de sevdiğimiz bir işten para kazanmış olursunuz. Yazıyı uzatmamak adına başka soylenmesi gerekenleri başka bir yazının konusu olsun diyorum. Eğer bir yanlış bilgilendirmem olduysa veya sizin aklınıza gelen bir şey olduysa yorum kısmından yazabilirsiniz. Bir oncelki yazımız olan “Alan Adı Kayıt Firması Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler” konusunuda okumanızı tavsiye ederim. __________________