Merhaba Frmtr Halkı Bugunki Yazımızda Webmaster kimdir neden webmasterdir Neler yapar onu anlatacağım sizlere Webmaster Turkcede ki karşılığı uzman anlamına gelmektedir.Web sitesini yayın hayatında kusursuz calışabilmesi icin devamlı cozumler ureten, geliştiren ve web sitesinde yer alan problemleri cozebilen ve devamlı olarak web sitesiyle ilgilenen bir programcıdır. Webmasterler ayrıca guncel web scriptlerinde eklentiler uretebilen (wordpress, vbulletin, smf vs.) ve ozgun script yazmak konusunda ise işine hakim bir program yazılımcısıdır. Webmasterler ile web tasarımcılar ayrıdır. Webmasterler sitede tasarım yapmazlar, yapılan tasarımları websitesine uyarlamak icin kodlama yaparlar, ayrıca bu işi ucretsiz olarak yapan kişilere Webservant denir.. Bir webmaster programlamada; php, asp ve veritabanı dilinde; mysql, mssql dillerinden en az 1 tanesine sahip olmak zorundadır.Yani 1 Tane site yapıpda Webmaster olunmuyor Bilmiyorum bilen varmı ama bu aralar 10 yaşındakiler webmaster oluyor . Yaptıkları şey ise sadece 1 forum oda mybb en kolay forum scripti . Neyse konumuza devam edelim. Webmaster web sitesi geliştiren kişidir. İngilizcedeki master kelimesi bu terimde uzman anlamında kullanılmaktadır. Maddi kazanc icin değil hayır icin bu işi yapanlar kendilerine Webservant derler. Webmasterlar, bir şirkete bağlı olarak ya da bağımsız calışabilirler. Kendi tercihleridir. Webmaster'lar, web teknolojileri ile ilgilenen ve onları ureten, web sitesi ve web uygulamaları geliştiren kişilerdir. Sitenin daha cok programlaması ile ilgilidirler. Sitenin tasarımı ile web tasarımcılar ilgilenirler. Site icerikleri ile ise site yoneticileri ilgilenirler. Kodlamaları hayal gucleriyle alakalıdır. Webmasterlar .php veya .asp gibi bir programlama dilinin yanı sıra mysql, mssql gibi veritabanlarının en az bir tanesine hakim olmak zorundadır. Kucuk sitelerin webmaster'ları genelde sahipleriyken, buyuk sitelerde webmaster bir ceşit koordinatordur. Bu işi tam zamanlı bir iş olarak yapan insanlar olduğu icin, bir meslek olarak kabul edilebilir. , Bir web sitesinin yonetimini ustlenen kişiye Webmaster adı verilir. Webmaster'ın gorevi Web sitesininin tasarımını yapmak ve "carpıcıcığını" korumaktır. Gunumuzde bu işi tek bir kişinin yapması cok zordur. Bunun icin genelde bir web sitesini birden cok kişi "takım" ruhuyla ayakta tutar. Sanırım Anlatabildim bu olayı bazen konular goruyorum webmaster olucam ne yapmam gerek gibi yani 2-3 forum kurmakla olmuyor ağalar bu işler . Ben şimdiye kadar 50 den fazla kişiye yardım ettim ozgun paylaşımlar yapıp siteler,scriptler yaptım . Yeni yeni php ile kaynaşıyorum . Daha cok html kullanırdım ama php de işime yarıyor daha cok acıkları kapatmak icin neyse kolay gelsin. __________________