Musluman namazı ALLAHu teÂlÂnın emri olduğu icin kılar. Rabbimizin emrlerinde bircok hikmet fayda vardır. Yasaklarında da bircok zararların olduğu muhakkaktır. Bu fayda ve zararların bir kısmı bugun tıp mutehassıslarınca tesbit edilmiş durumdadır. İslÂmiyyetin sağlığa verdiği onemi hicbir din ve duşunce vermemiştir. Dînimiz ibÂdetlerin en ustunu olan namazı omrumuzun sonuna kadar kılmayı emr etmiştir. Namaz kılan sağlık icin olan faydalarına da elbette kavuşur. Namazın sağlık yonunden sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:
1- Namazda yapılan hareketler yavaş olduğundan kalbi yormaz ve gunun muhtelif saatlerinde olduğu icin insanı devamlı dinc tutar.
2- Gunde başını seksen defa yere koyan bir kimsenin beynine ritmik olarak fazla kan ulaşır. Bu yuzden beyin hucreleri iyice beslendiğinden hÂfıza ve şahsiyet bozukluklarına namaz kılanlarda cok daha az rastlanır. Bu insanlar daha sağlıklı bir omur gecirirler. Bugun tıpta demans seni denilen bunama hastalığına uğramazlar.
3- Namaz kılanların gozleri muntazam olarak eğilip-doğrulmakdan oturu daha kuvvetli kan deveranına mÂlik olur. Bu sebeple goz ici tansiyonunda artma olmaz ve gozun on kısmındaki sıvının devamlı değişmesi temin edilmiş olur. Gozu katarakt veya karasu hastalığından korur.
4- Namaz kılmakdaki izometrik hareketler midedeki gıdaların iyi karışmasına safranın kolay akmasına ve dolayısıyla safra kesesinde birikinti yapmamasınapankreastaki enzimlerin kolay boşalmasına yardımcı olacağı gibi kabızlığın giderilmesinde de rolu buyuktur. Bobreğin ve idrar yollarının iyice calkalanmasından bobrekte taş teşekkulunun onlenmesine ve mesanenin boşalmasına da yardımcı olmaktadır.
5- Beş vakit kılınan namazdaki ritmik hareketler gunluk hayatta calıştırılamıyan adale ve eklemleri calıştırarakartroz ve kireclenme gibi eklem hastalıklarını ve adale tutulmalarını onler.
6- Vucut sağlığı icin temizlik muhakkak lÂzımdır. Abdest ve gusul hem maddi hem de manevî bir temizliktir. İşte namaz temizliğin t kendisidir. Zir hem bedenî hem de rûhî temizlik olmadan namaz olmaz. Abdest ve gusul bedenî temizliği sağlar. İbÂdet gorevini yerine getiren bir kimse rûhen dinlenmiş temizlenmiş olur.
7- Koruyucu hekimlikte muayyen zamanlarda yapılan beden hareketleri cok muhimdir. Namaz vakitleri kan dolaşımını tazelemek ve teneffusu canlandırmak icin en uygun vakitlerdir.
8- Uykuyu tanzim eden onemli unsur namazdır. Hatt vucûtta biriken statik (durgun) elektriklenme secde yapmakla topraklama yapılmış olur. Boylece vucut tekrar zindeliğe kavuşur.
Namazın bu faydalarına kavuşmak icin namazı vaktinde kılmakla birlikte temizliğe cok yememeğe ve yenilen gıdaların temiz helÂl olmasına da dikkat edilmesi de lÂzımdır.
Abdestin Faydaları
STATİK ELEKTRİK DENGESİ:
Sağlıklı bir vucudun temel yapısı, statik elektrik dengesiyle cok yakından Âlakalıdır. Havanın elektriğinden plastik giyim eşyalarına ve mobilyalara kadar bircok faktor, vucuddaki statik elektrik dengesini bozarak ciddi meselelere yol acar. Otomobilden inince veya bir koltuktan kalkınca, Âdeta canlı bir kondansator gibi fazla elektronlarla dolarsınız. Bu durum sizde sinirlilikten tutun da, yuzunuzun kırışmasına kadar bircok rahatsızlığa ve bunların yanısıra pek cok psikosomatik hastalıklara yol acar. Bu saydıklarımızın tek caresi ise, abdest ve gusuldur. Bu yollarda fazla elektronlarını atan bircok kimsenin bir bebek yuzu gibi taze ve nurlu bir cehreye sahip olduğunu, bu gun hic bir kimse inkÂr edemiyor. Suyun bulunmadığı hallerde toprakla yapılan teyemmum de abdest’in sağlık acısından sağlamış olduğu faydaları temin etmeye yeterlidir.
Bugun abdest’in mucizevî tesirlerinden habersiz olanlar, vucutlarındaki elektrostatik denge bozukluklarını gidermek icin, akupunktur yoluyla kendilerini delik deşik ediyorlar.
GENEL DOLAŞIM:
Dolaşım kalbden dokulara, dokulardan da kalbe olmak uzere iki yonlu bir akış sistemidir. Bu akış, ozellikle dokularda kıldan ince borular vasıtasıyla cereyan eder. İşte bu ince damar sistemi, ic cevresinde yakılamayan besin artıkları ve ceşitli sebeplerle daralır ve dokular beslenemez hÂle gelir. Oysaki sağlıklı bir vucudda, bu damarların lastik gibi esnek ve daralmamış olması gerekir.
Peki abdest bunu nasıl sağlayacaktır?
Abdest veya gusûl sırasında derimize değen farklı ısıdaki su, kılcal damarların bir dalgalanmayla acılıp kapanmasını ve eğer varsa, tıkanmaya başlayan damarların acılmasını sağlar. Vucud dokularında biriken artık maddeler. genel dolaşıma gecer ve boylece dokularda buyuk bir zindelik vucuda gelir.
Artık madde birikmeleri, vucudun en cok el, ayak ve yuz dolaşımında meydana gelmektedir. Bilindiği gibi abdest'te, bu noktaları hedef almıştır.
LENF DOLAŞIMI:
İnsan vucudunun temel korunma sistemi, beyaz kan dolaşımıyla olur. Bu dolaşımda vazifeli olan kılcal damarlar, Lenfosit dediğimiz beyaz kan hucrelerini, dokuların en ucra koşelerine kadar gotururler. Vucudun herhangi bir yerinde mikrop, yabancı madde ve ozellikle kanser hucresi varsa, bu minik savaşcılar taşıdıkları kuvvetli zehirlerle onları oldururler.
Kansere veya mikroplu hastalıklara yakalanmak, bu savunma sisteminin bir yerde teklediğine işarettir.
Cok yonlu ve karışık bir sistem olan lenf dolaşımında, kılcal damarların cok iyi calışması on şartlarındandır. Abdest ve gusûl, bu hususta akıl almaz nimetler sağlar.
Abdest sırasında el ve ayakların yıkanması, vucud merkezine uzak olan bu noktalardaki kılcal damarların dolaşım hızlarını arttırır. Ayrıcı lenf sisteminin en onemli bolgeleri olan yuz, boğaz ve burun yıkanması, bu sisteme bir masaj ve guclendirme tesiri yapar.
Bu gun insan biyoloji konusunda soz sahibi olan bir uzmana, "lenf sistemimize nasıl canlılık kazandırırsınız?" diye sorsanız, ister Musluman ister inkÂrcı olsun, size abdest almayı tarif edecektir.
5. Sûrenin abdest’i emreden 6. Âyetinde:
"Ey iman edenler, namaz kılmaya kalktığınız zaman yuzunuzu, dirseklerinize kadar ellerinizi, -başınıza mesh edip- topuklarınıza kadar ayaklarınızı yıkayın. Cunup iseniz, boy abdest’i alın…" buyurmaktadır.
Âyet, bundan sonra teyemmumu anlatır ve son bolumunde de abdest’in nicin farz kılındığını şu şekilde acıklar:
"Allah size bir gucluk cıkarmak istemiyor. Fakat sizi temiz kılmak ve size olan nimetlerinin tamamlamak istiyor. Umulur ki şukredersiniz."
Bu Âyette gecen "nimetlerin tamamlanması" şeklindeki ifadeyi, modern tıp yeni anlamaya başlamış bulunuyor. Evet abdest almakla buraya kadar belirtmiş olduğumuz tıp harikaları gercekleşmekte ve Cenab-ı Hakkın vermiş olduğu sağlık nimeti tamamlanmış olmaktadır.
Bir teşekkur yeter

__________________