Sigara Ve İslam Dini
SİGARA UZERİNE
Allah-u TeÂl Kur'an-ı Kerim'de Tin suresinde "Biz insanı en guzel bir şekilde yarattık" buyuruyor. İnsan kendisini incelediği zaman bu hakikati gorecektir. Rabbine şukredip bu yaratılış şeklini bozmamaya gayret edecektir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde: "İnsanların kaybettiği iki şey vardır. Birisi sıhhat, diğeri ise boş vakittir." buyurdu. Bu hadisi şerifin işaret ettiği sıhhatin kaybedilmesi hususu bizleri cok duşundurmektedir. Bazen insan kendi eli ile kendi sıhhatini bozar ve olumunu hazırlar. İşte bizde asrımızın en yaygın hastalıklarından biri olan sigaraya muptela oluş uzerinde cok duşunduk. Buradan hareketle asrımızın en yaygın ve tehlikeli bir hastalığı olan sigara uzerinde geniş caplı araştırmalar yaptık.
Sigara: Sigara icmenin fıkhî hukmu başta zarar, israf ve nafaka yukumluluğu olmak uzere ceşitli acılardan ele alınabilir. Boyle olunca sigara icmenin hukmu hakkında kesin ve genel bir hukum vererek haram demek yerinde olur. Bedene verdiği zarar ilmen ve tıbben acıklık ve kesinlik kazanmışsa o takdirde sigara icmenin dinen de haram olduğu soylenebilir. (İlmihal, İslam ve toplum H. Karaman 2/68, 69)
Sigara icmek tahrimen mekruhtur. Bazı hallerde haramdır.
A- Sıhhatine zarar verdiği kesinleşirse.
B- Sigaraya verdiği para ailesinin nafakasına zarar veriyorsa. İslam’da malı israf etmek, heder etmek haramdır. Sigara sadece icene değil, ictiği ortamda bulunan diğer insanlara daha cok zarar vermektedir. Kesin olarak sıhhate zarar verdiği sabittir. Dolayısıyla sigara icmek haramdır. Bir cok ulema bu goruştedir. (İslam Ahkamı, Zeki Soyak, 449)
Onceki ulema mekruhtur derken bir ot olarak değerlendirerek eşyada aslolan ibahadır kaidesince değerlendirilmiştir. Ancak zamanımızda nice hastalıklara hatta olumlere vesile olduğu herkes tarafından bilinmektedir. İslam dini insan ve sıhhatine değer verir her turlu tehlike ve zararlardan korur. Bu sebeple insan vucudunu tahrip ederek onu maddî ve manevî cokuntuye surukleyen ve insanlık icin ciddi bir tehlike olan uyuşturucu sigara gibi zararlı maddelerden, insanımız, hasseten gencliğimiz uzak tutulmalıdır. (Cemil Usta)

Sigara İcmek Haram mı?
Bu meselenin tamamen benzeri ne Kur'an'da vardır, ne de sunnette. Bu son devirlerde ortaya cıkan bir durumdur. Bu konuda en hafif konuşanlar mekruh demişler. Fakat bu durum İslÂm’ın bu meseleye bakış acısını tam yansıtmamaktadır. Cunku insan sigara icmekle hem israf, hem vucuda zarar, hem de başkasına zarar vermektedir. Mekruh diyenler bir sigara icmekle bu uc zarar ayni anda olmadığı icin diyorlar. Oysa insan tiryaki olunca bu uc zarar bir arada ve artarak olur ve mesele haram gorunumu kazanır. Bu goruş fıkıhtan biraz anlayan kimselerinin kabul edeceği bir goruştur. Bu hukme nasil bir kıyas ile ulaşıyoruz bir de ona bakalım. Bir şeye haram hukmunu vermek icin illa naslarda (Kur’an ve Sunnette) lafzen (kelime olarak) gecmesi şart değildir. Mesela eroin de naslarda lafzen gecmez ama eroinin zararlarını gerek tıpcılar gerekse fıkıhcılar cok acık bir şekilde ortaya koyuyorlar. Nefse zarar veriyor, mala zarar veriyor ve baskalarina da zararı dokunuyorsa, bu uc zararı bir arada ve surekli olarak veren her şey butun fukahaya gore haramdır. Karşımıza cıkan yeni meselelere de bu olcuyle bakip hukum vermeli. Bu sayılan unsurlar bir cok acık nasla haram olduguna gore, aynı zararlara goturen şeylere de haram diyoruz. Ayni şeyi sigaraya tatbik etmekle sigaranın da haram oldugu hukmune varıyoruz. Sigaranın mubah ve mekruh oldugu uzere fetva verenler - zamanlarının şartları icinde - sıhhate ne olcude zarar verdigini bilemedikleri icin boyle yapmış olabilirler.
Sigaraya mekruh diyenler
Bu gun sıhhate zararı bilindiği halde halen mekruh diyen hocalarımızda maalesef vardır. Bu insanları aldatan zararın az az, uzun vadede ve birden olmamasıdır . Eğer her sigara icen bir hafta icinde olseydi veya bir organı bir hafta icinde islemez hale gelip kesilseydi. Acaba ona hala kim mekruh diyebilirdi? Gelecek bu zararların gec gelmesi ve azar azar gelmesi, mekruh diyenlerin mekruh demesine, onlara muhalif olanların da olaya yumuşak bakmasına neden oluyor. Ama bir gercek hic bir zaman unutulmamalı. Eğer zararın uzun zamanda ve gec gelmesi bir harama helal gorunumu kazandıracaksa icki, kumar, hırsızlık, intihar, eroin ve daha kesin haram olan bir cok şeyde -Allah muhafaza- helal veya mekruh olabilir. Yani bir kimse; (zehir) kullanarak intihar edeceğim dese acaba ona cevabimiz ne olurdu? Haram olan ickiyi her gun az az alan, zararını uzun vadede goren veya gormeyen, sarhoş olmayacak kadar icen kimseye, ickide az zarar veriyor veya sarhoş etmiyorsa, diye hangi hoca efendi "mekruhtur" diyebilir. Haydi icki ayet ve hadisle haram oldugu acık olan bir şey, ona mekruh diyemiyoruz. Ya eroine, biraya ne demeli? Bunlar ayet ve hadiste acık olarak gecmiyor. Bunlara ayette ve hadiste gecmiyor, zararı da uzun vadede gorulurse bunları kullanmak haram değil mekruhtur diye kim fetva verirse o kişiler sigaraya da ayni fetvayı verebilirler.
Kimse darılmasın
Hala sigaraya mekruh diye fetva veren veya duyduğu bu fetvalarla amele devam eden olacaksa veya sigaraya kadar daha neler var deyip olayı geciştirmeye calışanlar bulunacaksa, onlar bilsinler ki, bu satırların yazarı onlardan daha cok onlarin yuce divanda sorumlu olmamalarına "dua”cıdır. Bu satırları da kimseyi rahatsız etmek ve ictiği sigaranın zevkini burnundan getirmek amacıyla yazmıyorum. Hatta cok daha buyuk yanlışlar varken, onlara gore ufak bir yanlis (ufak gibi gorunen) olan sigara ile birinci derece uğraşmayı da gereksiz goruyorum. (Mehmet Emin Doğan)


Sigara, Spor ve Azgelişmişlik
Bizim gibi sigara icilen başka bir ulke yok! (Enver Koltuk)

Dunyanin en buyuk sigara tekeli Philippe Moris gibi şirketlerin ulkesi ABD’de sigara icmek -hatta bazi eyaletlerde sokaklarda bile- yasaklanırken, azgelişmiş ulkelerde sigara tuketimi korukleniyor. ABD ve Avrupa’da sigara icen insana ilkel gozle bakılırken, spor destekleniyor ve ozendiriliyor. Teknolojik gelişmeyle oluşan insan hareketsizliğinin sanayi toplumlarında sporla doldurulması sağlıklı yaşam acısından kacınılmaz olmustur.
Dunyanin hangi ulkesine giderseniz gidin Turkiye gibi sigara icilen başka bir ulke goremezsiniz.“Eceli gelen olur“ gibi tamamen kaderciliğe ve teslimiyetciliğe dayanan bir anlayışla insanlarımız adeta intihar edercesine sigara iciyorlar. Giderek iş yaşamında yerlerini almaya başlayan kadınlar da erkeklerin bu kotu alışkanlığını takip ediyorlar.
Sigara ureten bir şirket yoneticisine, “Peki siz sigara iciyor musunuz?” sorusu sorulduğunda; “Biz bu haltı icmeyiz, sadece satarız, bunu icme hakki ve ozgurluğunu aptallara ve fakirlere bırakırız.” diye yanıtlamaktadır.Dunyada her yil 4 milyon insan, dunya nufusunun yaklaşık % 6’si, sigaradan olmektedir. Turkiye’de ise, sigara yılda 100 bin insanimizin olumune yol acıyor. Başka bir ifadeyle, Turkiye’de sigara alışkanlığı nedeniyle gunde 200–250 insan yaşamını kaybediyor.
Fransa’da enflasyon yaklaşık % 2 olmasına karşın, gecen yil Ekim ayında % 23 zam gelen sigaraya daha 4 ay gecmeden yine % 13 zam geldi. Fransız hukumeti sigaraya bu kadar zam yaparken, hic kuskusuz oncelikle vatandaşlarının sağlıklı yaşamını ve sigaranın getirdiği toplumsal maliyeti -sigara icenlerin sosyal sigortalara olan maliyeti cok fazladır- duşunmektedir.
Sigaranın toplumsal maliyetini ortaya koyan onemli bir gosterge de kanser hastalıklarıyla ilgili; kanser hastalıklarının % 30’nun, kanser olumlerinin % 50’sinin ve akciğer kanserinin % 90’nin nedeni, insan sağlığı icin olumcul etkileri olan ve 2 bin zehirli madde iceren sigaradır.Sigara tekellerinin ulkesi ABD’de ve Avrupa’da sigaraya karsı cok ciddi bir savas acılıp, insanlar daha cok spor yapmaya ozendirilirken, sporu bayram olarak kutlayan tek ulke olan Turkiye’de insanların olumune sigara icmeleri ve spordan uzak durmaları cok duşundurucudur.
“Sağlam kafa sağlam vucutta bulunur”, sağlam vucut ise sigarasız ve sporla dolu bir yasamla olasıdır.
Ayrıca bir Musluman icin en iyi spor, egzersiz ibadettir. Emanete hıyanet ederek sigara icmek İslam’a da bir olcude karşı gelmek sayılır.

Sigaranın Zararları ve Dindeki yeri

Muhterem Mu’minler!
Yuce Allah’ın insanlara verdiği en onemli nimetlerden biri de hayattır. Hayat, sağlık icerisinde devam ettiği surece guzeldir. Cunku dunya mutluluğunun başı sağlıktır. İnsanın sağlığı yerinde olmazsa hayatın tadı olmaz. Bunun icindir ki yuce dinimiz, insanın kendi sağlığını korumasını esas almış, ona zarar verecek şeyleri de yasaklamıştır. Nitekim Cenab-ı Hak bu konuda şoyle buyurmaktadır: “Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden helÂl ve temiz olanları yiyin ve kendisine inandığınız Allah’a karşı gelmekten sakının.”[1]
Değerli Muslumanlar!
Dunyanın ve Ulkemizin en onemli sağlık sorunlarından biri haline gelen sigara, icinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle bir cok hastalığa yol acmaktadır. Resmi verilere gore ulkemizde bir cok kişi akciğer kanseri, damar tıkanıklığı, nefes darlığı vb. hastalıklara sigara sebebiyle yakalanmaktadır. Dunya genelinde, yılda yaklaşık dort milyon kişi ulkemizde ise yılda yuz bin kişi, sigaraya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Sigara, yol actığı sağlık sorunlarından başka, ekonomik kayıplara da neden olmaktadır. Bunun yanında sigara icmeyen fakat icilen ortamda bulunan pek cok kişi de sigaranın zararından etkilenmektedir.[2]
Sigaranın zararsız olduğunu soylemek, bugun ilmen ve tıbben mumkun olmadığına gore, bunun dinimizce de hoş gorulmeyen bir alışkanlık olduğu şuphesizdir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de: “Ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın”[3] buyurarak, hayatımızı ve sağlığımızı tehlikeye sokacak her turlu tutum ve davranıştan sakınmamızı istemektedir. Hz. Peygamber (s.a.v.) de: “(İslam’da) zarar vermek ve yapılan zarara, zararla mukabele etmek yoktur.”[4] buyurarak bir kimsenin kendisine ve başkalarına zarar vermemesi gerektiğini bildirmiştir. Sigaranın hem icene, hem de cevresinde bulunan kimselere verdiği zarar goz onune alınınca, bu alışkanlıktan bir an once vazgecilmesi gerekir. Ayrıca ailedeki buyuklerin sigara icmelerinin cocuklara kotu ornek olacağı da goz ardı edilmemeli, sağlığımıza zarar veren sigara ve benzeri alışkanlıklardan kacınmalıyız.
Yuce Allah, bizlere olculu davranmayı emrederek israfı yasaklamış ve meÂlen şoyle buyurmuştur: “Yiyiniz, iciniz fakat israf etmeyiniz! Cunku Allah israf edenleri sevmez”[5]

Aziz Muslumanlar!
Yuce Allah’ın bizlere bahşettiği akıl ve irademizi iyi yonde kullanmak suretiyle sigarayı bırakmamız mumkundur. Milyonlarca tiryaki bunu başarmıştır. Hic vakit gecirmeden “zararın neresinden donulurse kÂrdır ” diyerek sigarayı bırakmak icin gayret gosterilmelidir. Ayrıca bu kotu alışkanlığın terk edilmesi konusunda da birbirimize yardımcı olmak, dînî olduğu kadar insanî bir gorevdir.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Maide,5/88
[2] Bkz.Sağlık Bakanlığı sigarayı bırak kazan 2002 kampanyası bilgi notu( 18.06.2002)
[3] Bakara, 2/195
[4] İbn Mace,Sunen, Ahkam, 17
[5] A’raf, 31
(Diyanet İşleri)

Sağlık ve Sigara / Huseyin RAMAZANOĞLU
Konumuz; “Zararı pek cok,yararı hic olmayan ve insanı maddi ve manevi yonden tehdid eden”Sigara”dır.
Sigara; İslamın ilk devirlerinde bilinmeyen tutun esasen ancak 15.ci asırda bilinmiştir..Her ne kadar bu zamana kadar bilinmeden kullanılmış isede zararından ziyanından bîhaber kalınmıştır. Muslumanların vaktiyle helalliğini tartıştıkları ve sonra mekruh deyip gectikleri sigaranın insanların ağır cekimli intiharlarına sebep olduğu duşunulmedi ve bu acıdan harama uzak sayılamıyacağı hesap edilmedi. İslam Âlimleri bu hususta kesin bir fetva vermemişlerdi ancak zararlı olduğunu soylemişlerdi.. Onların asırlar oncesi ortaya attığı bu “zararlı” fikri, gunumuz tıbbı tarafından doğrulanmıştır.
Sigaranın tıbbî yonden zararlarına gecmeden once dini yonden hukmunu belirtelim.
Eşyada asl olan ibahadır. (mubah olmak yani haram olmamasıdır.) kaidesine gore sigaranında mubah sayılması duşunulmuş olabilirdi. Ancak haramlığı yada mekruhluğu konusunda bir kac sebepten dolayı şu şekilde izahat yapmak mumkundur.
1-) Sigaranın haram olması gerekir diyenler:
Sigara; icenin malına, nefsine (ozellikle bedenine) zarar verdiği, coluk cocuğunun ihtiyaclarını karşılama hususunda her turlu mahrumiyete yol actığı, onların nafakasından kısması sigaranın o kimseye haram olduğuna delildir.
2-)Tahrimen mekruh olur diyenler:
Sigara denilen o necis maddenin cami, mescid gibi ibadet yerlerinde veya bilumum mukaddes yerlerde icilmesidir. Nefse, mala, gecim şartlarına bir engeli yoksa ona da mekruhtur.(olursa zaten haramdır.)
Tıp dunyasının yaptığı geniş caplı araştırmalar sigaranın zararlılığı gerceğini tum ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Artık deve kuşu gibi başı kuma sokmak nafile... Bazılarının savunma mekanizmalarını kullanmaya kalkışmaları kendi yanlış uygulamalarını gecerli kılmaya yoneliktir.. Soz konusu durumlarda karşılaştığımız bir savunma turu var ki bunu belki de haklı olarak “erteleyici” bicimde yorumlayabiliriz. Sigara icenlerin bir bolumunun duşunduğu şekilde, yarın başımıza neyin gelebileceğini bilemediğimize gore bir alışkanlığın cok sonra doğuracağı kotu sonucları şimdiden neden duşunelim? Belki coğu zaman eklenen bir cevap, cevreden verilen bir takım ornekleri icerecektir; sigara icmelerine rağmen oylesine uzun yaşamış yakınlar, buyukler, dostlar, bunun yanında hic sigara kullanmayıp erken yada “kalpten giden” nice kişi yok mudur? Neden hekimler iciyor? Yarın sağ olacağımız belli mi?”gibi sorularla kişilerin sigara icmelerini rasyonalizasyona calışmaları ise gercekte gorunuşu bile kurtaramayan “sozde duşuncelere” dayanmaktadır. En yakın gelecekte bile ne durumda olacağımız belli değilken cok kotu şeyler bizi bekliyor olabilirken yakınlarımız ozellikle cocuklarımızla ilgili duşuncelerimiz ne oluyor?
Hekimlerin hastalarına sigara icmeme oğudu verip buna uymamaları şuphesiz cok ciddi bir sorundur. Hekim - hasta ilişkilerinde hastaların hekimden olumlu ve tutarlı bir davranış icinde bulunmasını beklemeleri gayet tabidir.
“Ey mu’minler! Yapmadığınız şeyleri neden soyluyorsunuz?
Sağlıkla ilgili konularda herkesi, ozellikle hekimleri daha duyarlı olmaya davet etmek zorundayız. “Koruyucu hekimlik” cevrelerinde sıkca dile getirildiği gibi bugun dunyada sigara; hastalık, sakatlık ve ani olumlerin en onde gelen sebeplerinden biridir. Zararının gec ortaya cıkıyor gorunmesi ise aldatıcıdır. Orneğin akciğerlerde hastalıklı değişmenin erken başladığı bilinmektedir.
İnsanın kendisine karşı sorumluluğunun da tartışılması gerektiğine gore kişi “kendime karşı bu zararı vermekte ne olcude ozgur ya da hak sahibiyim?”sorusunu sormalıdır.
Gunumuzde kanserden olumlerin en başında akciğer kanseri gelir. Bunun da %80-90 sebebi doğrudan sigara icmeye bağlıdır. Son yıllarda akciğer kanseri yoğunluğundaki %250 oranındaki artış, 20 yaşından once sigaraya başlayanların sayısındaki artış ile paraleldir.
Sigaranın sebep olduğu kanserler icinde en onde gelenlerinden biri de gırtlak kanseridir. Bununda %82’si doğrudan sigaraya bağlıdır. Sigara icenlerde gorulme oranı icmeyenlere gore 10 kat daha fazladır .
Yemek borusu kanserlerine bağlı olumlerin yaklaşık %80’i sigaradan kaynaklanır.

Sigaranın Cocuklar Uzerindeki etkisi
Amerika Uluslararası Bilimler Akademesi sigara tiryakilerinin cocukların bulunduğu yerlerde sigara icmemelerini oneriyor. Ulkenin en seckin bilimsel kuruluşu sigara dumanına maruz kalan cocukların hırıltılı solunumu ve oksuruk gibi akciğer problemlerinden daha cok etkilendiği yolunda halkı uyarmaktadır.
Akademi bu problemlerin artma tehlikesinin, sorun olduğu semptomlara ve evde sigara icen birey sayısına bağlı olmak uzere %80’e ulaşabileceğini belirtiyor. Anne ya da babasının sigara icmesi halinde cocuğun hastalanma olasılığı daha fazladır. Dumanlı havanın cocukların akciğer buyumesini dahi onlediği konusunda kanıtlar vardır.
Akciğer kanseri ve kalp damar hastalıklarında ozellikle bircok geri kalmış ulkelerde artma, gelişmiş ulkelerde %30’lara varan azalmalar gorulmektedir. Gelişmiş ulkelerin buyuk sigara ureticileri, daralmakta olan pazarlarını yeniden genişletebilmek icin coğunda sigaraya karşı yeterli savaş verilmeyen geri kalmış ulkelerde buyuk capta etkinlik gostermekte, bunun icin de “reklama” buyuk ağırlık vermektedir. Cevre sağlığını, şahsi sağlığını, eşinin ve cocuğunun sağlığını duşunemeyen ulkemiz insanları sayesinde de satışlarını maksimuma cıkartma yolundadırlar.
Sigara olayı bilgi ve eğitim konusu olmasının yanı sıra bir kultur meselesidir. Kişisel, toplumsal ilişkilerini, başkalarına karşı davranışlarını, kendine ve hayata bakışını da yansıtabilir. Sigaraya bağlı damar tıkanması sonucu (Buerger hastalığı) bir bacağı kesilmiş kişinin (ki bununla ilgili istatistik sel veriler hic de az değildir) dunyaya, hayata olumlu bakması, ailesine guven vermesi mumkun mudur?
Eşler, cocuklar, anne karnındaki bebekler... Tum bu sevdikleriniz ictiğiniz sigaranın dumanının etkisi altındadır. Sigara alışkanlığı bulunanlar kendilerine şu soruları sorabilirler: Allah’ın bana en mukemmel şekilde yaratarak emanet ettiği bedenimi duşunmeliyim. Duşunmuyorsam cevremdeki insanları, yine bana emanet olarak verilen cocuklarımı hastalık yapıcı, erken oldurucu dumanlarla zehirlemeye ne hakkım var?
Sevdiklerime zarar dokunmaması icin, cocuklarıma kotu ornek olmamak icin bir şeyler yapamaz mıyım? Onlara bile bile verdiğim zararın sonucları ortaya cıktığında bunun hesabını kendime, onlara ve ozellikle onları bana emanet edene nasıl verebilirim?
Aklı selim her insan muhasebesini yaptıktan sonra bu kotu alışkanlığı terk etmenin caresini aramalıdır. Asla umitsiz olmamalı ve pes etmemelidir. Bilmelidir ki sigarayı bıraktıktan sonra 5 yıl icinde akciğer kanseri riski %20 azalacaktır. O halde zararın neresinden donulurse kÂrdır. Bu risk sigara icmeyenler duzeyine inmezse de icmediği sure uzadıkca, daha erken yaşta bırakmışsa daha da azalır. Şimdiden sigarasını terk eden tum iradeli insanlara gozunuz aydın diyoruz. Cunku onlar dumandan kurtulurken cocuklarını ve kendilerini kazanmışlardır.

SİGARA BİR SOMURU ARACIDIR
Emperyalist ulkeler tarafından sigara bir somuru aracı olarak kullanılmaktadır. Ozellikle geri kalmış 3. Dunya ulkeleri bu yolla somurulmektedir. Amerikanın urettiği Marlboro sanayileşmemiş ulkelerin en cok tukettiği bir tuketim maddesidir. İnsan haklarından bahseden emperyalist ulkeler para icin fakir ulke insanlarını sigara yoluyla somurmekte ve zehirlemekte, binlerce insanın olumune neden olmaktadır. Yaptıkları filmlerde adeta sigara reklÂmı yapılmaktadır.
"Marlboro Kovboy" reklÂmlarında elinde sigarayla keyifli pozlarıyla tanınan, Wayne Mc Laren bu goruntusuyle gencleri tesir altına almıştır. Bir cok genc ona ozenerek sigaraya başlamıştır. 1990 yazında 51 yaşında meşhur film artisti Mc Laren akciğer kanserinden olmuştur. Olmeden once şunları soylemiştir: "Sigara, oldurucu bir illettir. Ben bunun canlı bir ispatıyım. Hayatımı işte bu oksijen cadırında noktalıyorum. Size sesleniyorum sigara katiyen bir değer kazanmıyor, kaybettiriyor."
David Goertliz'de Camel ve Winston sigara firmalarının reklam artisti idi. Kendiside sigara tiryakisiydi, pek cok defa mide ve ciğerlerindeki rahatsızlık sebebiyle tedavi gordu. Yıllar sonra dikkatini bir şey cekti. David'in calıştığı sigara firmasının idari kadrosunun tamamı kesinlikle sigara icmiyordu. Merakla sordu ve cok ilginc bir cevap aldı: "Biz bu zehirli mereti icmeyiz, sadece tatlı parası icin satarız." Bu soz David'i cok etkilemiştir. Sigara icen kimselerde cok iyi duşunmeliler. Sigara icmek suretiyle kime para kazandırdığını, nasıl somurulduğunu duşunen bir insan iradesine sahip olur ve sigarayı bırakır. Alışmışım bırakamıyorum sozu cok yanlış bir duşuncedir. İradesine sahip olan bir insan bu sozu soylemez ve derhal sigarayı bırakır. "Sigara firmaları sigaranın uzerine sağlığa zararlıdır diye yazmaktadırlar. Onlar da sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bildikleri halde uretiyorlar. Para kazanmak uğruna insanların sağlığını tehlikeye atıyorlar."
Ayrıca sigara şirketlerinin neredeyse hepsi Yahudilere aittir. Buradan kazandıkları paranın buyuk bir kısmını İsrail’in askeri gucunu coğaltmak icin kullanıyorlar. Yani aldığınız her paket sigaranın bir kurşun edeceğini ve Filistinli bir Musluman’ı oldurduğunu biliyor muydunuz? Aldığınız her paketle din kardeşinizin kanını dokuyorsunuz…
Ulkemizde sigara alışkanlığı ortaokul cağlarında bir ozenti ve hevesle başlamaktadır. Ortaokul oğrencilerinin % 37'sinin universite oğrencilerinin % 50'sinin sigara ictiği, ayrıca işcilerin % 70'i kadın memurların % 49'unun sigara tiryakisi olduğu, Turkiye'de erkeklerin % 63'unun sigara ictiği araştırmalar neticesinde ortaya cıkmıştır.

SİGARANIN FAYDALARI BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Sigara Omru 18 Yıl Kısaltıyor!
• Her sigaranın omru 15 dakika kısalttığını bunun yılda 90 gun 50 senede ise 13 yıllık bir onemli miktara ulaştığını, (60 yıllık bir omrun yaklaşık dortte biri) biliyor musunuz?
• Akciğer kanserine yakalanan hastaların %94’unun sigara tiryakisi olduğunu ciddi araştırmalar ortaya koymaktadır.
• 45 yaşın altındaki genc erkeklerde koroner kalp hastalıklarından olenlerin %80’i sigara tiryakisidir.
• Sigara icen anne-babaların cocuklarında turlu bozuklukların meydana gelmesi ilmi bir araştırmanın ve gerceğin ifadesidir.
• Butun uyuşturucuların arasında en fazla olume sebep olan madde sigaradır.
• Sigara icmediği halde icilen ortamda bulunan kişilerin kansere yakalanma ihtimali en az %40 olarak ifade ediliyor.
• Erken doğum ve duşuk yapan kadınların %80’inin sigara icenlerden oluştuğu asla unutulmamalıdır.
• Sigara icen kadınların cocuklarında sakatlık ihtimali %65 gibi ciddi bir rakama ulaşmaktadır. Ayrıca sigara icen kadınlar diğerlerinden 10 yaş daha fazla ihtiyarlamaktadırlar.
• Gırtlak kanserinin %99’una sigara tiryakiliği sebep olmaktadır.
• Sigara butun dunya ulkelerinde meydana gelen yangınların baş sorumlusudur.

Bir adet sigarada bulunan zararlı maddeler, kişinin damarına zerk edilirse birkac dakikada olum vaki olur.
• Sigara, beyin icin en tehlikeli alışkanlıklardan biridir. Araştırmalar, sigara icenlerde 25 yaşından sonra inme (felc) tehlikesinin arttığını gosteriyor. İnme yapan sebeplerde 1 numarayı sigara almaktadır.
• En onemli organlarımızdan biri olan beynimizin, canlılığını ve faaliyetlerini surdurebilmesi icin buyuk olcude oksijene ihtiyacı vardır. Butun vucudumuzda kullanılan oksijenin %25’ini alan beyin, dinlenme anında bile onemli olcude oksijen harcar. Beynimize normal olarak 1 dakikada 950 cm³ oksijen gider ve beynin cok kısa bir sure de olsa oksijensiz kalması onemli hasarlara yol acar.
NOT: Beyne, oksijen kısıtlaması yoluyla, en cok zarar veren şey şuphesiz sigaradır. Bu kısıtlama ortalama bir hesapla %15 ila %33’dur.
• Bir tek sigara insan vucudunda 25 mg C vitamini yok ederek kişiyi kanser başta olmak uzere, bircok hastalıklara karşı, onemli diyebileceğimiz derecede gucsuz ve mukavemetsiz bıraktığı deneylerle sabittir.
• Ağız ve cene kanserlerine yakalanan herkes icin bunun tek sebebi sigara icmektir. Sigara her yaştaki insan icin cok zararlıdır. Bu sebeple, gunde bir tane bile olsa, kesinlikle icilmemelidir. Bu kadar zararlı olan sigaranın gunumuzde acıkca bir ticari mal işlemi gormesi şaşılacak bir olaydır.
• Sigaranın sebep olduğu olum miktarı genel bir ifade ile trafik kazalarında meydana gelen rakamın 7 katıdır.
• Dunya ulkelerinin en buyuk sorunu: Aclık, kıtlık, terorizm ya da nukleer tehlike değildir. Gunumuzde insanlığın en buyuk duşmanı, her gecen gun gencler arasında da suratle yaygınlaşan sigara alışkanlığıdır. Sigaranın sebep olduğu olumler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır.
• Bacaklarında damar tıkanıklığı olan kişilerin %90’ının sigara icenler olduğu ilmi bir gercektir.
• Sigara icen kadınların bebekleri sağır ve dilsiz doğabilir. Sigaranın anne karnındaki cocuğun işitme sistemini olumsuz yonde etkilediği bilimsel olarak ispatlanmıştır.
• Yapılan incelemeler, sigara kullanan kişilerde kas guclerinin ve dikkat melekesinin zayıfladığını,bu sebeple sigara icen genclerin okulda başarısız olduklarını ortaya koymaktadır.
• Gunde bir paket sigara icilen evlerdeki cocuklarında gunde 5 er adet sigara icmekte ve bu yolla zehirlenmekte oldukları araştırmalarla ortaya konmuştur.
• Sigara icenle, sigara dumanı ile kirletilmiş havayı teneffus eden arasında gorduğu zarar bakımından cok az fark vardır. İcene zarar %100 ise, sigara icilen yerde durana bu zarar %70 veya 80 nispetindedir.
SİGARAYI MUTLAKA BIRAKINIZ! Cunku bu dunya ve bu hayat sana bir defaya mahsus verildi. Tekrarı duşunulemez...

SİGARANIN FAYDALARI
Sigarayı Bırakınca Vucutta Meydana Gelen Değişiklikler
20 Dk. Sonra : Tansiyon normale donuyor.
8 Saat Sonra : Vucut kendini yenilemeye başlıyor, Kandaki oksijen normale cıkıyor. Karbonmonoksit gazı azalıyor.
24 Saat Sonra : Kalp krizi riski azalıyor.
48 Saat Sonra : Duyu organları daha iyi calışıyor.
72 Saat Sonra : Bronşlar rahatlıyor, Akciğer kapasitesi artıyor. Solunum normalleşiyor.
2 Hafta Sonra : Dolaşım Sistemi Duzeliyor, Yuruyuş kapasitesi artýyor.
3 Ay Sonra : Akciğer kapasitesi %30 arttı.
3-9 Ay İcinde : Akciğer hucreleri kendini yeniliyor, Akciğer temizleniyor ve zaturree riski azalıyor. Oksuruk, Sinuzit, halsizlik, nefes darlığı duzeliyor. Enerjiniz artıyor.
5 Yıl Sonra : Akciğer kanserinden olum riski %50 azaldı.
10 Yıl Sonra : Sigaraya bağlı Akciğer ve diğer kanserlerden olum riski sigara icmeyenlerin duzeyine indi.

Arkadaşlar bu yazıyı bircok yerden alıntı yaparak hazırladım. Sigarayla ilgili gercekleri gorunce inşallah bu illetin din acısından ve sağlık acısından zararlarını tam olarak gorur. Kurtulmak cok zor değil, yeter ki isteyin...
__________________