Hazreti Ebû Bekir (radiyallahu anh)’ın Bir Duası;

Allah’ım! Sen hic ihtiyacın olmadığı halde insanları yarattın; sonra onların bir kısmı salih ameller işleyip Cennetlik oldular, diğer kısmı da ısrarla işleyip durdukları gunahlar yuzunden Cehennem’i boyladılar. Rabbim, ne olur, bu aciz kulunu Cehennem azabından muhafaza buyur ve Cennet’e layık kullarından eyle! Allah’ım! İnsanoğlunu varlık sahasına cıkaran Sen, daha yaratmadan evvel kimin hayatını iyi işlerde kullanıp saîd olacağını, kimin de kotu yollara duşup bir şakî haline geleceğini bilen de yalnız Sensin. Rabbim, bahtına duştum, bu affına pek muhtac kulunu bilerek ya da bilmeyerek işlediği gunahlardan dolayı şakîlerden eyleme! Allah’ım, herkesin dunyadayken ne tur fiiller yapacağını daha onları yaratmadan evvel Sen ezelî ilminle biliyor ve goruyordun. Rabbim, inayetini esirgeme ve bu bendeni hep Sana, Sen’in yuce dinine hizmette istihdam eyle! Allah’ım, Sen bir şeyi dilemeden hic kimse o şeyi dileyemez; meşîet-i ilahiyeni, irademi beni hep Sana yakınlaştıracak ameller icin kullanmam istikametinde gercekleştir!

Kudreti Sonsuz Allah’ım! Butun varlığın harekÂtını tanzim eden sadece Sensin. Sen dilemeden hicbir nesne, hicbir şekilde hareket edemez; Sen’den benim butun hareketlerimi rızan istikametinde ve takva dairesinde tutmanı diliyorum. Allahım, hayrı yaratan da Sen, şerri yaratan da Sensin. Senin kullarından bir kısmı hayır yolunu, bir kısmı da şer yolunu tutmuşlardır. Rabbim, Sen beni hep hayır yolunda koşturanlardan eyle! Allah’ım, Cennet’i yaratan Sen, Cehennem’i yaratan da Sensin. Kullarından bir kısmını Cennet’e ehil hale getirdin, diğer bir kısmı da kendi curumleri yuzunden Cehennem’e mustahak oldular; Rabbim, Sen bu nÂcar kulunu Cennet sakinlerinden biri eyle! Allah’ım, Sen dilersen, istihkak kesbedenleri dalalet vadilerinde dolaştırır ve sadırlarına darlık ustune darlık atarsın; ne olur Rabbim, benim sadrımı, sinemi imana ac ve imanın guzelliklerini kalbime duyur ve o guzelliklerle ruhumu doyur! Allah’ım! Olup biten butun işleri evirip ceviren yalnız Sensin; neticede her şeyin donuşu de sadece Sanadır. Olumden sonraki hayatımı guzel bir hayat eyle ve beni mukarreb kullarının arasına kat, Allah’ım! Yuceler Yucesi Rabbim! Dileyenler başka başka kapılara iltica edip oralarda kendilerine sığınak arasınlar; benim biricik dayanağım Sen, guven kaynağım yalnızca Sen, azamet tahtının yegane sultanı Sen, gercek guc ve kuvvetin tek sahibi de yine Sensin!.

HulefÂ-i RÂşidîn Efendilerimizi daha cok sevmek ve onların sevgisine mazhar olmak icin yapılacak dua

Allah’ım, Hazreti Ebû Bekir, Hazreti Omer, Hazreti Osman, Hazreti Ali, Hazreti Hasan, Hazreti Huseyin, Hazreti Hamza ve Hazreti Abbas efendilerimize, onlar gibi Kur’an yolunun sevdalısı olan butun inananlara, onlara muhabbet duyup tÂbî olanlara hep merhamet buyur, onlardan razı ve hoşnut ol ve bizi de onlarla ve onlar gibi salih kullarınla beraber haşreyle. Amin!..

Hazreti Hamza (radiyallahu anh)’a ait bir dua;

Kudreti butun guc ve kuvvetlerin ustunde olan Allah’ım! Asla sarsılmayan ve engellenemeyen meşîetinle, bu kimsesi olmayan nÂcar kulunu da sıyanet buyur.. fazl u kereminle rızıklandır ve her zaman emir buyurduğun hususlara riayet eden, kulluğun ozunu kavramış bahtiyarlardan eyle! Bunları hududu olmayan ihsan ve lutuflarından diliyorum ve dileniyorum, ey Merhametlilerin En Merhametlisi olan Allah’ım!

Abdullah ibn-i Mes’ud (radiyallahu anh)’a ait, korkulardan emin olmak icin okunabilecek bir dua

Yedi kat goklerin ve icindekilerin, Arş-ı a’zamın, CebrÂîl, MîkÂîl ve İsrÂfîl’in rabbi olan Yuceler Yucesi Allah’ım! Hakkımda haksız yere duşmanlık ve kin besleyen (şu) kimselerin, taraftar ve yandaşlarının verebilecekleri zararlara, azgınlık ve taşkınlıklara karşı koruyup kollayanım Sen ol! Azîz ve Celîl yalnız Sensin Rabbim; Senden başka hicbir ilah yoktur ve olamaz da. Gercek guc ve kuvvet de sadece ve sadece Sana aittir. Cunku Sen, “L havle vel kuvvete ill billahilazîm” bitip tukenmez hazinesinin yegane mÂlikisin.

Hazreti Abdullah ibn-i Abbas (radiyallahu anh)’a ait, bir matlûba nÂil olabilmek icin okunacak bir dua;

Allah’ım, Yuce Allah’ım! Dileyenlerin ihtiyaclarını karşılamaya muktedir.. sessizlik murÂkabesine dalanların iclerinden geceni bilen.. her yerde her zaman hÂzır, nÂzır bulunan.. olup biten her şeyi duyan.. hic bir şeyi başı boş bırakmayan.. varlığı ezelî ilmiyle tamamen kuşatan.. vaadleri dosdoğru.. inayetleri her zaman gelip sadık kullarına ulaşan.. ihsanlarına asla bir hudut olmayan Allah’ım! Kerîm Sen, celÂl ve ikram sahibi de Sen’sin; ne olur, bahtına duştum, yuce dergahına sığındım, kapının tokmağına dokundum; bana da rahmet, re’fet ve şefkatinle muamele eyle! Amin!..

Ebu’d-Derd (radiyallahu anh)’a ait, gelebilecek zararlara mani olmak icin okunacak bir dua;

Allah’ım, benim yegane Rabbim Sensin, zaten Sen’den başka bir Rabb de yoktur. Sana inandım, Sana dayandım. Arş-ı a’zamın sahibi Sen, “L havle vel kuvvete ill billahilazîm” hazinelerinin yegane Sahibi de Sensin. Olmasını dilediklerin olur, olmamasını dilediklerin de olmaz. Bildim ve inandım ki Rabbim, Sen’in her şeye gucun yeter ve Sen ilminle her şeyi kuşatmışsındır. Allah’ım, nefsimin ve mukadderÂtını elinde tuttuğun butun canlıların şerrinden Sen’in hıfz u sıyanetine sığınırım. “Şuphesiz ki Rabbim dosdoğru bir yol uzerindedir.”

Kabîsa ibnu’l-MehÂrik el-Huzelî (radiyallahu anh)’ın dunya umûru icin okumuş olduğu bir dua

Yuce Allah’ı her turlu eksiklikten tenzih eder ve O’na hamd ederim. Azamet tahtının sultanı ve her turlu hamd u senÂnın yegane mercii olan Rabbim butun noksanlardan berîdir.

Kabîsa ibnu’l-MehÂrik el-Huzelî (radiyallahu anh)’ın ahiret umûru icin okumuş olduğu bir dua

Allah’ım! Nezd-i ulûhiyetinden gondereceğin lutuflarla hidayetimi artır.. fazl u ihsanlarını uzerimden sağanak sağanak yağdır.. rahmetinle zÂhir ve bÂtın butun latîfelerimi arındır ve bu muhtac kuluna ihsan ettiğin nimetlerini, onları bereketlendirmek sûretiyle taclandır! Amin!.

Efendimiz’in torunu, Hazreti Ali’nin evlad-ı muhteremi Hazreti Hasan (radiyallahu anh)’ın bir duası

Zat-ı ecell-i a’lasını zikredenlere asla unutma muamelesi yapmayan, dergahına yonelip el acanları kat’iyen haybet ve husrana maruz bırakmayan ve rec hisleriyle teveccuhte bulunanları hic bir zaman inkisar-ı hayale uğratmayan merhameti sonsuz Rabbim’e, O’nun ilmi adedince hamd u senalar olsun.

Musa Kazım (rahmetullahi aleyh)’e ait hapisten ve sıkıntılardan kurtulmak icin okunacak bir dua

Ey butun sesleri işiten, kemiklere etten urbalar giydiren ve oldukten sonra onlara yeniden hayat veren Yuce Allah’ım! Ey gunahlara bulaşmış kimseleri hemen cezalandırmayan, haddini aşanların kusurlarını gormezlikten gelerek onlara manevî kirlerinden arınma fırsatları veren Merhametliler Merhametlisi! Ey sayılamayacak kadar cok ve inkıtaya uğramayacak kadar da surekli akıp duran iyiliklerin Sahibi! Birbirinden guzel isimlerinin hepsi hurmetine, ozellikle de nezdinde gizli tuttuğun ve kullarından hicbirine bildirmediğin ism-i a’zam hakkı icin huzurunda yalvarıyorum: Ne olur, icine duştuğum sıkıntılardan kurtulmam icin nezdinden ferec ve mahrecler gonder!.

Buyuk İmam Sufyan es-Sevrî’ye ait, gunahların ortulmesi ve bağışlanması icin okunacak bir dua

Ey her şeyin rabbi, her şeyin ilahı, her şeyin yaratıcısı, her şeyin sahibi, her şeye boyun eğdiren, her şeye varlık urbası giydiren, her şeyin maliki, her şeyi bilen, her şeye hukmeden ve her dilediğini yerine getirmeye muktedir olan Rabbim! Sonsuz kudretin hakkı icin butun hata, kusur ve gunahlarımı bağışlamanı, mevhibelerinle gonlumu ÂbÂd etmeni, altından kalkamayacağım sorularla yuzyuze getirmemeni ve ustesinden gelemeyeceğim bir hesaba maruz bırakmamanı diliyorum. Ne olur Rabbim, bu Âciz kulunu kapından eli boş, haybet ve husran icinde geri cevirme! Amin!..

Dort buyuk imamdan Ahmed b. Hanbel hazretlerine ait, kıyamet gununun dehşetinden necat bulmak icin okunacak bir dua

Bismillahirrahmanirrahîm
Ebed Sultanı, VÂhid u Ehad, Ferd u Samed olan.. gokleri direksiz ayakta tutan.. arzı donmuş bir su uzerinde durduran.. turlu turlu varlıklar yaratan ve onları sayıp doken.. rızıklarını taksim eden ve fazl u kereminden hicbirisini mahrum bırakmayan Rabbim, bir arkadaş yahut bir evlat edinmekten de, daha başka butun eksikliklerden de munezzeh ve muberradır.

Muhammed el-Medenî (rahmetullahi aleyh)’e ait, hastalıklardan şifa bulmak icin okunacak bir salÂt u selam

Allah’ım, kalblerin tabibi ve devası, bedenlerin afiyet kaynağı ve şifası, basarların nuru ve ziyası olan Efendimiz Hazreti Muhammed’e salÂt u selam eyle!..

Hayırlı, guzel bir Âkıbet ve son nefeste bu dunyadan otelere imanla yurumek icin okunabilecek bir dua

Kudretinin sonsuz, merhametinin sınırsız olduğuna gonulden inandığım Yuce Allah’ım! Lutf u keremine iltica ediyor, yuce dergahının onunde diz cokuyor, kemerbeste-i ubûdiyet icinde el acıp yakarışa geciyorum.

Allah’ım, bana istenilecek şeylerin en guzelini istemeyi, yapılabilecek duaların en hayırlısını yapmayı, Hak katında en makbul başarılarla serfiraz olmayı, en hayırlı ameller işlemeyi, en bereketli sevaplara nÂil olmayı.. hayatın ve mematın hayırlı olanını nasip eyle.

Rabbim, ayaklarımı kaydırma ve her zaman sÂbit eyle.. mizanda hasenÂtımı ağır tut.. imanımı tahkike ulaştır.. nezdindeki derecelerimi yukselt.. namazımı ve yerine getirmeye calıştığım diğer ibadetlerimi kabul, hatalarımı da mağfiret buyur.. Rabbim inayet ve sıyanetine pek muhtac bu Âciz bendeni de Cennet’inin yuksek derecelerine nÂil eyle! Amin!.

Yuceler Yucesi Allah’ım! Lutf u kereminden başı da sonu da, ici de dışı da guzel en cÂmî hayırları diliyorum. Allah’ım, duymamı, gormemi, ruhumu, yaratılışımı, ahlÂkımı, hayatımı, butun amellerimi ve vefatımı guzelleştir, bereketlendir ve cok buyuk hayırlara vesile eyle! Her zaman salÂt u selamlarla yÂd etmeye calıştığım Efendiler Efendisi, Âli ve ashabı hurmetine huzurunda dileniyorum; eksik ve kusurlarıyla beraber hasenÂtımı kabul buyur ve lutuflarına eşedd-i ihtiyac ile muhtac olan bu nÂcar kulunu Cennet nimetlerinin en guzelleriyle sevindir!.. Amin!...

Kaynak: Herkul.Org