Oyle anlar olur ki, insanın icinden, imanı sarsmaya, kutsal değerleri gozden duşurmeye calışan rahatsız edici duşunceler gecer. Bazen de yapılan bir ibadetin, hayırlı bir işin gereğince yapılmadığına, kabul gormeyeceğine dair kuruntular oluşur. Şeytan tarafından kalbe atılan butun bu şuphe ve kuruntulara vesvese denir. Hicbir değeri olmayan, uzerinde durulması gereksiz, boş ve gecici duşuncelerdir bunlar.
Vesvese vermekten başka bir gucu olmayan şeytan, daima muminlerle uğraşır. Eğer inanmayanlar ve munafıklar, "bizde vesvese yoktur" diyorlarsa, bu doğru. Cunku onlarda ahiret, tevbe, zikir, salih amel endişesi yok ki, şeytan onları kendi tarafına cekmek icin bir caba harcasın.
Şeytanın her turlu duşmanlığına rağmen, mumin, kalbine gelen vesveseden korkmaz, onemsemez ve Allah'a yonelip sığınırsa, vesvesenin ona hicbir zararı olmaz. Hatta vesveseye uymadığı, Allah'a yoneldiği icin sevap bile kazanır.
Rasulullah (A.S.) Efendimiz, nefis ve şeytandan kaynaklanan kotu duşuncelerin, konuşulmadığı ve onlarla amel edilmediği muddetce insana bir zarar vermediğini ve affedildiğini mujdeliyor. (Buharî, Muslim)
Ashaptan bazıları Allah Rasulune (A.S.) gelerek:
"YÂ Rasulallah! (Allah, ahiret, iman ve İslÂm'a dair) kalbimize oyle duşunceler geliyor ki, gokten duşup parcalanmak onları soylemekten daha iyidir. Bunun sebebi nedir?"diye sordular. Efendimiz (A.S.):
"Bu sırf imandır; sizde bulunan imanın alÂmetidir." buyurdu. (Muslim, Nesai, ) Yani, "siz Allah'a ve ahirete yoneldiğiniz icin, şeytan vesvese ile kalbinizi karıştırmaya, icindeki iman cevherini calmaya calışıyor. Endişe etmeyin, bu sizin mumin olduğunuzun alametidir." buyurdular.
Vesvese bazen olum ve ahiret halleri hakkında gelir. Bazen peygamberler, bazen melekler, bazen de manevi haller hakkında gelir. Bazen gecim ve rızık konusunda kalbe turlu korku ve endişeler atılır. Şeytan, bununla muminlerin Allahu Teala'ya itimadını sarsmak ister. Bazen şeytan gunahları guzel gosterir, ibadetleri ihmal ettirir, Allah'ın rahmetine guvendirir, tevbeyi geciktirir. Butun bunlar birer vesvesedir ve hic birisine kıymet vermemelidir.
Vesveseden Nasıl Korunmalıyız?
Mumin her duyduğuna inanmaz; her sese yonelmez. Hele duyduklarını değerlendirmeden katiyyen harekete gecmez. Kalbe gelen duşunceler de dinin helÂl ve haramını bildiren hukumlerle olculur; onlar helÂl ve hayır ise alınır, haram ve kotu ise bırakılır.
Şeytanın vesvese vermek icin bircok yolu ve şekli var. Kendisi muminin kalbini celemezse, insanların icinden sectiği yardımcıları ile bunu başarmak ister. O, bunun icin yemin etmiştir. İnsan ve cin şeytanlarından gelen butun fısıltı, fikir ve davetleri tanımak icin her mu'minin dinin esaslarını bilmesi gerekir. Cahil insan şeytanın maskarası olur, helÂli haramı birbirine karıştırır; hurafeye din diye sarılır. Şeytan da onu istediği gibi kullanır.
Vesvese anında Allahu Teala'yı zikretmek, şeytana karşı en buyuk siperdir. Cunku Allahu TealÂ: "Şuphesiz, muttaki olanlara şeytandan bir vesvese geldiğinde, (Allah'ı hatırlayıp, geleni) iyice duşunurler ve onun (rahmanî mi, şeytanî mi olduğunu) hemen anlayıverirler." (Araf/201) buyuruyor.
Rasulullah (A.S.) Efendimiz:
"Şeytan sizden birisine gelir ve: "Yeri kim yarattı, goğu kim yarattı, şunu kim yarattı, bunu kim yarattı?" diye sorar. Kul da hepsine: "Allah yarattı" diye cevap verir. Sonunda: "Peki, Allah'ı kim yarattı?" diye kalbe bir soru atar. İcinde boyle bir soru bulan kimse, onun şeytandan olduğunu bilsin, hemen soruya son versin, Euzu besmele cekip Allah'a sığınsın ve: "Ben Allah'a ve O'nun peygamberlerine iman ettim" desin." buyuruyor (Buhari, Muslim)
Eğer benzeri soruları insanlar sorarsa yine aynı şekilde davranmalı ve onlara karşı: "Allah birdir. O hic kimseye muhtac değildir. Doğurmamış, doğurulmamıştır. Hicbir şey Ona denk değildir." manasındaki İhlas Suresi'ni okumalıdır.
Şeytan butun yardımcılarıyla birlikte bize saldırdıkca, biz de Yuce Rabbimiz'e kacmalı, zikredip O'na yalvarmalıyız. FelÂk ve Nas Sureleri bize bunu oğretiyor. Allahu TealÂ, NÂs Suresi'nde şeytanı "hannas" olarak tanıtıyor. Hannas, kalbi boş bulunca ona saldıran, kalb zikre gecince de hemen sinip kacan demektir.
Rasulullah (A.S.) Efendimiz: "Sizden her birinizin bir şeytanı vardır." diye buyurunca Ashab-ı Kiram soruyor: "Sizin de şeytanınız var mı ya Rasulallah?" Allah Rasulu (A.S.): "Evet, benim de şeytanım var. Ancak, Allah ona karşı bana yardım etti ve teslim olup emrime girdi." karşılığını veriyor. (Ahmed b. Hanbel)
Demek ki şeytan tek başımıza yenebileceğimiz bir duşman değil. Olene kadar yakamızı bırakmayacak bu sinsi duşmanı aklımızla değil, ancak İlahî destek, aşk ve zikirle defedebiliriz.
Şeytanın Yaklaşamadıkları
Şeytan, ancak Allah dostlarına yanaşamaz, onların ilahi aşk ve zikir ile dolu kalblerine bir yol bulamaz. Şeytanın, Allah dostları karşısındaki bu acziyetini Yuce Rabbimiz şoyle haber veriyor: "Hic şuphesiz iman edip sadece Rablerine guvenen tevekkul sahiplerine şeytanın bir hakimiyeti yoktur. Onun etkisi, ancak kendisini dost edinen ve Allah'a ortak koşan kimseleredir." (Nahl/99-100)
"Şeytan dedi ki: Yemin ederim ki eğer beni kıyamete kadar yaşatırsan, pek azı dışında Adem'in cocuklarını kandırıp kendime bağlayacağım. Allah buyurdu: Git, onlardan gucunun yettiği kimseleri davetinle şaşırt. Suvari ve yaya askerlerinle onlara bol bol yaygara (ve vesvese) ver. Mallarına, evlatlarına ortak ol, kendilerine boş vaadlerde bulun. Aslında şeytan insanlara, aldatmaktan başka bir şey vaadetmez. Ey İblis! Bana teslim olmuş ihlaslı kullarım uzerinde senin hicbir etkin ve ağırlığın olmayacaktır. Onlara, koruyucu olarak Rabbin yeter." (İsra/62-65)
Dunya işlerinde bile guclu insanların yanında yeralıp, tehlikelerden korunmaya calışırken, şeytanın yaklaşmaktan bile korktuğu, zarar vermekten aciz olduğu, Allah'ın ihlaslı kullarının yanında yer almak iyi bir korunma yontemi değil mi?
Şu halde, şeytandan emniyette olmak icin Allah'a sığınmalı, O'nun sadık kullarıyla birlikte olmalı, ilim, zikir ve duayı kendimize kalkan yapmalıyız
(Nurullah Toprak)
Semerkand
Hakk Teala şeytanın ve insan ceytanların şerrinden hepimizi muhafaza kılsın inşallah(Amin)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Şeytanın Yaygarası