Uhud Savaşı oncesinden bahseden şu ayetlerde meleklerin yardımına işaret edilir:
"Sizler zayıf bir durumda, iken Allah Bedir'de size yardım etti (zafer verdi) ... O vakit mu'minlere şoyle diyordun: "Rabbinizin uc bin melek indirmekle size yardımda bulunması size yetmez mi ? Evet (yeter). Eğer siz sabreder ve korunursanız, onlar da birden uzerinize gelecek olurlarsa, Rabbiniz size beş bin nişan sahibi melekle imdat edecektir" (Al-i İmran Sûresi, 123-125)
Meleklerin yardıma geleceğini bildiren Cenab-ı Hak, muminlerin sebeplere takılıp kalmasını onlemek icin(1) ardından şunu hatırlatır: "Allah bunu, "ancak size bir mujde olsun ve kalpleriniz yatışsın" diye yaptı. Yoksa, yardım (zafer) ancak Allah'tandır" (Enfal Sûresi, 10; Al-i İmran Sûresi, 126).
Ayette ifade edildiği uzere, meleklerin imdada gelmesi, muminlere bir mujde olması ve kalplerinin sukunet bulması icindir. Yoksa, yardım Allah'tandır, zafer O'ndandır. Bir meleğe yeryuzunun altını ustune getirmeye yetebilecek bir guc verilebildiğine gore, Bedir'de binlerce meleğin gorulmesi, bu savaşın yucelik ve kutsiyetini muşahhas bir şekilde gosterme gayesine matuftur diyebiliriz(2).
Bedir'de gorevli meleklerin, savaştaki fonksiyonları ile ilgili olarak şu bildirilir: "Rabbin meleklere şoyle vahyediyordu: Ben sizinleyim. Artık, iman edenlere sebat verin. İnkar edenlerin kalplerine korku bırakacağım. Artık, onların boyunları ustune vurun, parmaklarına vurun" (Enfal Sûresi, 12).
Bu ayetten oyle anlaşılıyor ki, melekler ehl-i imana sebat kazandırmakta, ehl-i kufre ise korku vermekte birer vasıtadırlar. Bedir'den başka savaşlarda da meleklerin gorevlendirildiğine dair rivayetler vardır. İstiklal Savaşında, yakın tarihteki Kıbrıs Harekatında ve Afgan mucahitlerinin komunizmin yıkılmasına onculuk eden direnişlerinde ruhani varlıkların gorulduğu, muslumanlara yardımcı oldukları, hayli kişi tarafından anlatılmaktadır.
Kaynaklar:
1-Razi, XV, 131; Beydavi, I, 377; Kutub, III, 1483
2-Hamidullah, İslam Peygamberi, I, 225-226
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kur’ana gore melekler muslumanların yardımına gelmiş midir?