Gelelim eski Yunus'a... Eski Yunus, cur'etli bir insan, iddialı soz soyleyen bir insan... Nasıl iddialı soz soyluyor?..
Bir kez gonul yıktın ise,
O kıldığın namaz değil!..
"Bir kere bir kalb yıktıysan; senin kıldığın namaz, namaz değil!" diyor. Şeriat bu kadar sıkı değil... Şeriat biraz musamahalıdır. "O kusurdur, tamam kalb kırması bir kusurdur ama; obur taraftaki namazı da, namazdır. Ne yapalım, kusurlu bir musluman... Kusursuz insan olmaz." diye duşunulur. Ama, Yunus sert bir insan; oyle şeylere pek razı gelemiyor, sapasağlam olsun istiyor. "Bir kez gonul yıktın ise; o kıldığın namaz değil!" diyor, defterden siliyor. Eski Yunus sert, sertliğiyle tanınıyor.
Sonra, biraz da Allah'a olan sevgisinden dolayı, bizim hurmet ettiğimiz bazı şeyleri de kucumser gibi bazı ifadeler kullanıyor; insanın yureği ağzına geliyor.
Cennet cennet dedikleri,
Birkac koşkle birkac hûri;
İsteyene ver anları,
Bana seni gerek seni!..
Şimdi bu cok cur'etli bir soz ama, sonu tatlı bağlandığı icin bir şey de diyemiyoruz. Allah'ı o kadar cok seviyor ki, cenneti, hûriyi ve sÂireyi de duşunmuyor.
Bu da vardır. Hatt bizim Nakşî Tarikatı'nda vardır. CÂr terk diyoruz biz... Dort şeyi terketmesi lÂzım dervişin: Terk-i dunya, terk-i ukbÂ, terk-i hestî, terk-i terk...
Dunyayı defterden silecek, gonlunden cıkartacak... UkbÂyı defterden silecek, gonlunden cıkartacak. UkbÂda cennet var, hûriler vs. var... Terk-i hestî; varlıktan gececek, kendini yok edecek, fen makamına erecek... Terk-i terk; bir de, terkettiklerini kafasında tutup da, kendisine kibir gurur getirmeyecek, terkettiklerini de unutacak... YÂni, "Ben şunları terkettim, ne buyuk adamım!" demeyecek.
Cocuğun birisi namaz kılıyormuş camide... Gozleri yarı kapalı, mest bir şekilde namaz kılıyor... Ordan iki tanesi, "YÂhu şu delikanlıya bak! Ne kadar guzel namaz kılıyor." demişler. Biraz duyulacak bir sesle soylemişler. Cocuk namazı bitirmiş; "EsselÂmu aleykum ve rahmetullah... EsselÂmu aleykum ve rahmetullah... Hem de orucluyum!.." demiş.
Bu bizim ilk Yunus da, acaba nasıl bir Yunus?.. Boyle cenneti, hûrileri filÂn kucumsediğine gore... Bir başka şiiri de var, onun bestesi de cok hoşuma gidiyor:
Milk-i bekàdan gelmişem,
FÂnî cihanı neylerem?..
Ben dost cemÂlin gormuşem,
Hûr-i cinÂnı neylerem?..
"Obur alemden geldim ben buraya; ben burayı ne yapayım?.. Ben cemÂlullahı gormuşum, Allah'ı gormuşum; hûrileri ne yapayım?.." diyor. Bu da guzel bir şiirdir. Hicaz makamında bestesi cok nefistir.
saygilarr!!!
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- yunuss curetli bir insan bir derviş!!!