Bir alim hayatı boyunca olaylara hep farklı baktı. Toplumun yaklaşımının otesinde tavırlar takındı. Yazar Mehmed Paksu, Nur Dede kitabından 3 hayvan, 3 olay.
Bediuzzaman'ın Van'da bulunduğu yıllarda yaşanan 3 olayı, oğrencilerinden Molla Hamid anlatıyor. Nur Dede kitabından.
Kopek kupu kırınca...
Birgun cami odasının kapısını acık bırakmıştık. Aradaşların kupte kavuramları vardı. İceri giren bir kopek, kupe kafasını sokup kavurmaları yemiş. Sonra da kafasını cıkaramayınca kupu kırıp kacmıştı.
Arkadaşların canı cok sıkılmıştı. Bir yolunu bularak kopeği yakalayacaklar, sopadan gecireceklerdi. Ustad durumu oğrendi ve bu duşuncelerinden vazgecirmek istedi. Molla Resul:
"Ustadım, biraz kavurmamız vardı. Biz kıyamıyorduk ki yiyelim. Oysa bu kopek gelmiş, hem kavurmayı yemiş, hem de kupu kırmış. Bize zarar verdi. Ona nasıl ceza vermeyelim."
Ustad: "Molla Resul senden soruyorum. Vicdanen soyle. Sen ac kalsan, paran da olmasa, bir şey almaya da gucun yetmese, acık bir yerde bir et bulsan; yer misin, yemez misin? Oysa aklın var, duşunuyorsun ki bu etin sahibi var. Ne yaparsın?"
Molla Resul biraz duşundukten sonra, "Evet yerim" dedi.
Ustad tekrar dedi ki, "Bu hayvandır. Aklı yok, haramı helali bilmez. Hayrı ve şerri tanımaz. Sahibinin kendisini doveceğini bilmez. Elbette acık kapıdan girmiş ve kavurmalarınızı yemiş. Bundan dolayı cezayı, hak etmiş midir? Sizden soruyorum. Elinizi vicdanınıza koyarak cevap verin?"
Molla Resul ve arkadaşları, "Kopeğin sucu yoktur" diye karar verdiler.
Daha sonra Usad şoyle dedi: "Madem oyledir, bu hayvanın gıybetini yapmayın ve helal edin."
Molla Resul Ustad ile cok samimi konuşurdu. Gulerek şoyle dedi:
"Ustadım, icimizden gelmiyor ki helal edelim. Fakat, siz helalelleşmeye bizi ikna ettiniz."
Kertenkeleyi sen mi yarattın?
Ustad bir gun bize, "Ben tesbihat ve dua ile meşgul olacağım. Siz gidin biraz gezin" demişti.
Bu gezinti sırasında bir taşın uztunde bir kertenkeleyi vurup oldurmuştum. Donuşte Ustad ne yaptığımızı nerelere gittiğimizi sordu. Ben de gezdiğimiz yerleri anlattım. Sonra da bir kertenkeleyi oldurduğumu soyleyince, Ustad cok uzuldu bana donerek:
"Evini harap etmişsin" dedi.
Ben de, "Bizde 7 kertenkele oldurenin bir hac sevabı kazanacağını soylerler" dedim.
Bu defa Ustad, "Otur da konuşalım. Kim haklı kim haksız?
O hayvan sana saldırdı mı?"
"Hayır!"
"Elinden bir şeyini aldı mı?"
"Hayır!"
"O hayvanın rızkını sen mi veriyorsun?"
"Hayır!"
"Senin mulkunde mi, arazinde mi geziyordu?"
"Hayır!"
"O hayvanı sen mi yarattın?"
"Hayır!"
"Bu hayvanların nicin yaratıldığını biliyor musun?"
"Hayır!"
"Bu hayvanı yaratan Allah, senin oldurmen icin mi yarattı? Sana kim oldur dedi. Bu hayvanların yaratılışında binlerce fayda ve hikmet var. Onu oldurmekle hata etmişsin."
Karınca yuvasını dağıtmayın
Erek Dağı'nda havalar iyice soğuyuncaya kadar kalmıştık. Artık neredeyse kar yağmaya başlayacaktı. Kaldığımız yer bayırdı. Buraya bir oda yapmamızı istedi. Biz de hemen calışmaya koyulduk. Başladık kazmaya.
Kazı yaparken bir karınca yuvası cıktı. Ustad karınca yuvasını gordu. Kazıyı durdurmamızı istedi. Sebebini sorduk:
"Bir ev yıkıp bir ev yapmak olur mu?" dedi. "Bu hayvanların yuvasını dağıtmayın. Başka bir yeri kazın."
Biz başka bir yeri kazmaya başladık. Oradan da karınca yuvası cıktı. Bana yardım eden bir arkadaş vardı. O, "Boyle olur mu hic?" diye bana sordu. "Ustad gelir gelmez, karıncaların uzerine toprak atalım. Yok eğer boyle giderse bu odayı yapamayız."
Sonunda oraya bir odacık yaptık.
Ustad karınca yuvalarının yanına gelince, ekmek, bulgur ve şeker koyardı. Kendisine şekeri nicin koyduğmuzu sorduğumuzda, şoyle demişti:
"Bu da onların cayı olsun."
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bir Alim ve 3 hayvan, 3 olay