ABDEST NAMAZI

(İhyÂu 'Ulûmi'd-Dîn, Cild 1, Hadîs No: 664, s.564)
“Abdest aldıktan sonra iki rek'Ât namaz kılmak. Bu namaz mustehabdır.”
“BilÂl-i Habeşî (Radiyallahu anhu)'den; Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem):
- Cennete girdim, BilÂl'i orada gordum. BilÂl'e:
- Beni nasıl gectin? dedim. BilÂl:
- Bir şey bilmiyorum ancak her abdest tazeledikce iki rek'Ât namaz kılardım, demiştir.”[166]

Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) cennette gezerken onumde birisinin gittiğini hissettim, CebrÂil (Aleyhis-selÂm)'e:
- Bu kimdir? dedim. CebrÂil (Aleyhis-selÂm):
- Bu senin muezzinin BilÂl-i Habeşi'dir, buyurdu. Kendisi gorunmuyor ama ayak sesinin onumde gittiğini duyuyordum. CebrÂil (Aleyhis-selÂm):
- BilÂl-i Habeşi'nin ruhaniyeti her zaman gelir, cennette gezer, buyurdu. Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) BilÂl-i Habeşi Hz.'ne:
- YÂ BilÂl! Senin cennette onumde gittiğini hissetim. CebrÂil'e sordum. O da; “Onun ruhaniyeti her zaman cennete gelir, gezer, buyurdu. Sen hangi amelin ile buna eriştin. BilÂl-i Habeşi:
- YÂ Rasûlullah! Senin dediklerini yapıyorum. Senin dediklerinden başka birşey yapmıyorum, dedi. Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem):
- Oyleyse ise benim dediklerimden hangisine en fazla devam ediyorsun? BilÂl-ı Habeşi:
- Sen, her abdestin bozuldukca abdest al. Her abdest aldıkca iki rek'Ât namaz kıl, buyurdun. Benim hic terketmeyip devam ettiğim amel budur, dedi. Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem):
- İşte senin ruhaniyetini cennette benim onumde gezdiren, her abdestin bozuldukca abdest alman, her abdest aldıkca iki rek'Ât namaz kılmandır, buyurdu.

(İmam Şa'rani «el-Uhûd'ul-Kubr», s.75)
“Ebû DÂvûd'un rivÂyet ettiği hadîs-i şerîf'te:
- Kişi abdestini guzelce alır, kalbi ve yuzu ile yonelerek (yani ihlasla kalbini masivadan uzak tutarak) iki rek'Ât namaz kılarsa, kendisine cennet vacip olur.”

(Sunen-i ibn-i MÂce, Cild 3, Hadîs No: 1146)
ManÂ'sı: Aişe (Radiyallahu anhu)'den:
- Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) abdest aldığı zaman (sunnet ve nafile) iki rek'Ât namaz kıldıktan sonra (evinden mescide) namaza cıkar (gider) di.”