Dunya'da birden fazla evlilik yapan kadın, cennette son kocasına verilecek.

خَطَبَ مُعَاوِيَةُ أُمَّ الدَّرْدَاءِ فَأَبَتْ أَنْ تُزَوِّجَهُ، قَالَتْ: سَمِعْتُ أَبَا الدَّرْدَاءِ يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : (( الْمَرْأَةُ لِآخِرِ أَزْوَاجِهَا، وَلَسْتُ أُرِيدُ بِأَبِي الدَّرْدَاءِ بَدَلًا.)) [ رواه أبو يعلى الموصليل وقال: هَذَا إِسْنَادٌ رِجَالُهُ ثِقَاتٌ، صححه الألباني في سلسلة الأحاديث الصحيحة ]

Hz. MuÂviye (R.A.), (Ebu DerdÂ'nın vefatından sonra) Ummu Derd ile evlenmek isteyince Ummu Derd onunla evlenmeyi reddetmiş ve şoyle demiştir :

-Ben, Ebu DerdÂ'nın, Rasûlullah (S.A.V.) 'in şoyle derken işittim, dediğini duydum :

-Kadın, cennette (Dunyada iken nikÂhında olduğu) son kocasının eşi olur.

"Bu sebeple ben, seni Ebu DerdÂ'ya tercih edemem." [1]

عَنْ صِلَةَ بْنِ زُفَرَ قَالَ: قَالَ حُذَيْفَةُ رَضِيَ الله عَنْهُ لِامْرَأَتِهِ: إنْ أَرَدْتِ أَنْ تَكُونِي زَوْجَتِي فِي الْجَنَّةِ فَلَا تَزَوَّجِي بَعْدِي؛ فَإِنَّ الْمَرْأَةَ لِآخِرِ أَزْوَاجِهَا، وَلِذَلِكَ حَرَّمَ اللهُ تَعَالَى عَلَى أَزْوَاجِ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ يَتَزَوَّجْنَ بَعْدَهُ.)) [ السنن، وسلسلة الأحاديث الصحيحة ]

Sıle b. Zufer'den rivÂyet olunduğuna gore o şoyle demiştir:

"Huzeyfe (Allah ondan rÂzı olsun.) hanımına şoyle demiştir:

-Cennette eşim olmak istiyorsan, benden sonra evlenme! Cunku kadın, cennette dunyada iken nikÂhında olduğu son kocasının eşidir. Bunun icindir ki Allahu TeÂl (C.C.), Peygamber (S.A.V) eşlerine ondan sonra evlenmelerini haram kılmıştır. Cunku onlar, Hz. Muhammed (S.A.V.) 'in cennetteki eşleridir." [2]

[1] (Ebu Ya'l el-Mevsılî rivÂyet etmiş ve "bu isnadın rÂvileri sikadır," demiştir. ElbÂnî; "Silsiletu'l-EhÂdîsi's-Sahîha".)

[2] (Sunen, c: 7, s: 69. Silsiletu'l-EhÂdîsi's-Sahîha", hadis no: 1281)

Muhammed Salih el-Muneccid

Allah'a emanet olun.

(Alıntıdır.)