İCİNDEKİ SES ATEŞE CAĞIRIYOR..
Ekranda bir reklÂm; "Calkala Mehmet calkala! Calkala Zeynep calkala…"
İsimlerin tarihî ve kulturel mÂnÂlarını duşunurken goruntuler midemi ayağa kaldırıyor. İsimleri oyleyken kendilerinin Musluman - Turk oldukları hicbir yerlerinden ve hallerinden belli olmayan tipler habire calkalayıp duruyor bir taraflarını.
Aklıma duşen ise şu hikaye oluyor;
Zamanın birinde bir padişah karın ağrısı cekmeye başlar. Feci halde hasta olmuştur ve devasını da bulamamaktadır. Derken bir tıp bilgini aynı zamanda da hikmet ehli bir şahıs gelir. Durumu sorar, derdi dinler ve der ki " Padişahım siz oğunlerinizde ne yersiniz?" Padişah sayar da sayar. Neredeyse kırk ceşit yemek adı gecer ağzından bir oğun icin. "Peki" der bilge hekim. "Şimdi o bir oğunde yediğiniz yemeklerden birer parca alıp bir tabağa koyalım. Diğer bir tabağa da sadece peynir ekmek koyup birkac gun bekletelim." Hekimin istediği yapılır ve tabaklar uygun bir yerde beklemeye alınır. Aradan birkac gun gecer ve hekim, padişahın huzuruna iki tabağın da getirilmesini ister. Padişahın her oğunde yediği yemeklerden oluşan numunelerin bulunduğu tabak pis kokusundan ve rezalet goruntusunden dolayı oradaki herkesin tiksinmesine sebep olur. Birbirine karışmış yemekler kuflenmiş, kurtlanmış ve kotu bir şekilde koku salar olmuştur. Bir de sadece peynir ekmek dolu tabağa bakarlar. O tabak diğerine nispeten daha sağlam ve sağlıklı kalmıştır. "Gordunuz mu padişahım" der bilge hekim. "İşte sizin midenizin ağrı sebebi! O kadar yemeği mide kabına doldurursanız midenizde buna benzer hale donuşur ve elbette sancısını cekersiniz!"
Ekrandaki Mehmetler, Zeynepler calkalarken aklım bu hikayede. Uzun zamandır geniş bir coğrafyanın insanlarına karmakarışık şeyler verdiler altın tepside. Corbaya donmesi yetmezmiş gibi bir de calkalatıyorlar bize iyi mi? Calkalattırılan Mehmetlerin, Zeyneplerin beynî sancıları, kafa ağrıları o kadar buyuk ki! Fakat ne kadarı farkında işte o da başka bir sorun.
"Ana ve babaya of bile demeyin" emri ile muhatab olan insanların ferdlerinden onaltı yaşındaki bir genc kız carşafla annesini boğuyor, ardından arkadaşlarına parti veriyor. Bir diğeri sevgilisiyle ailesini yani anne, baba, abla ve ağabeyini olduruyor. Bir başka liseli aşırı dozda eroin almak suretiyle daha onbeş yaşındayken intihar ediyor. Bunlar olurken evlerimizdeki bomba patlıyor, cıkan patlama sesi ise şunlar; "İcindeki Sesi Dinle!"; "Ateş Seni Cağırıyor"; "Ben Ozgurum!"
Tabiri caizse iffet tabağımıza dışı boyalı zehir koyuyorlar. Fikrimiz rotasını sapıtıyor. Sapıtan duşunceler hayata tutunamayınca bizden istenen "Calkala aslanım calkala!" oluyor. "İşte aldık fikrini, ruhunu, her şeyini… Bir hayvan gibi sadece bedenin kaldı. Bedenin payı ise bu dunyada, hayvanî zevklerdir ancak. Sen calkalamaya devam eyle!"
Henuz sekiz yaşında olan bir kız "Onsekiz yaşıma gelince artık bana karışamayacaksınız" demiş babasına. Ta bu yaşında ozgurluğu kafasına sokmuşlar. İstediği gibi yaşamak, giyinmek, gezmek, eğlenmek… Medyadaki Ozgur Kız'larımız bu yuzden vizyonda değil mi! Ozellikle kızlar cunku kadındaki iffeti alırsanız ailenin temeline dinamiti koymuşsunuzdur demektir. Ailenin kundaklanması ise toplumun dolayısıyla devletin yok edilmesi demek değil mi? Bu ne bicim sistem ki fikri, zikri, şukru olmayan sadece ozgurluk ve hayvanî zevkler peşinde bir nesil yetiştiriyor!
Kim buna bilincli olarak destek ise yazıklar olsun! Gaflette olanlara ise bir an once gonul gozu acıklığı diliyoruz Mevla'dan.
Yuce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de "Kotu duygularını kendisine tanrı edinen kimseyi gordun mu?"(Furkan 43) buyuruyor. İcindeki sesi ıslah edemeyip de insanlığını yitirenlere ve kendi nefsini kendine ilah edinenlere ne demeli ki acaba! Peygamber iken Hazret-i Yusuf bile "Ben yine de nefsimi temize cıkarmıyorum. Cunku nefis şiddetle kotuluğu emreder. Ancak Rabbimin rahmetiyle yarlığadığı mustesna."(Yusuf 53) demek suretiyle icinden yani nefsinden gelen kotuluğu kabul ederek bize ornek olurken bizim neye dayanarak icimizdeki sesi dinlememiz oğutleniyor anlamak mumkun değil. Rabbimiz yardımcımız olsun yeryuzunu nefs putuyla ve kanla dolduranlara karşı!
Ozgurluğu kullukta bulmanız duasıyla Rahman ve Rahim olan Mevlamıza emanet kalınız.
DervisTalha
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- icindeki ses ateşe cağırıyor..