Gaye ve şeklin doğru olması, ibadetin doğruluğu icin gerekli iki onemli unsurdur. Başka bir deyişle ibadet hem doğru niyetle yani Allah rızası icin yapılmalı ve gosteriş veya riya amacı taşımamalıdır; hem de teferruatlarında bile dış gorunuşunun doğru ve kusursuz olmasına ozen gosterilmelidir.
İbadetin ihlasla ve salt Allah rızası icin yapılması demek, yaptığımız ibadete karşılık insanlardan takdir ve ilgi beklememek demektir; salt Allah'a kulluk icin ibadet etmeli ve Allah'tan başkasının takdiri beklenmemelidir. Ehl-i Beyt bahcesinin gullerinden İmam Sadık hazretleri (a.s) "ihlaslı amel, Allah'tan başkasının takdir ve ilgisini beklemeden yapılan ameldir" buyururlar.[15]
İbadetin doğruluğunun bir diğer şartı, şeklen de doğru olması ve islamın emrettiği şekilde yapılmasıdır; ozel zevkler, şunun bunun beğenisi orf veya moda gibi unsurlar ibadetin şeklini kesinlikle etkilememelidir, nerede yuksek nerede alcak sesle okunacağı, nerede oturulup nerede ayakta durulacağı, nerede iki nerede dort rekat olacağını şeriat ve dînî hukumler belirler; şahıslar veya zevkler değil.
Hz. Resul-u Ekrem efendimiz (s.a.a) şoyle buyururlar:
"Ameller ve sozler, sunnete uygun şekilde ve tam olarak şeriatin emrettiği uzere ve kulluk niyetiyle yapılmadıkca hicbir değer taşımaz"[16]
Bir noktadan 100 mt. uzakta bulunan bir defineyi bulmanız icin 100 mt otesini kazmanız gerekir, 98 mt veya 102 mt otesinde define bulamayacak ve zahmetleriniz boşa gitmiş olacaktır.
Bir telefon numarasını yanlış duşurmek icin numaralardan sadece birini yanlış cevirmek yeter, bir anahtarın dışlerinden birinin az veya cok olması halinde kilidi acmayacağı ortadadır.
Kimi zaman bazıları doğru yoldan saptıkları icin ibadetlerin şeklini değiştirmiş ve dinde tahrifte bulunmuşlardır, bu tahrifler kimi zaman inad ve duşmanlıkla, kimi zaman sozde aydın fikirliler tarafından gercekleşirler bazen kendilerini pek mukaddes gosterenlerin işe dînî kılıf uydurması, bazen de cehalet vb. nedenlerle ibadetlerin şekli değiştirilmiştir.
Gercek dindarlık ve kullukta bulunma, ibadetin dinen emrolunduğu uzere yapılması ve şekilde hicbir değişikliğe gidilmemesidir, doğru ibadet budur.
__________________
İbadetin Doğruluk Şartları
Dini Bilgiler0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İbadetin Doğruluk Şartları