Sivas'ta Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump ile telefonda Patriot Fuze Savunma Sistemleri'nin alımı konusunda goruştuklerini soyledi. Erdoğan, konuşmasında gelişmiş ulkelerdeki nukleer silahlanmaya dikkat cekerek, Nisan ayında S-400 alımlarını tamamlayacaklarını, ABD'den ise Patriot fuzesi alabileceklerini soyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birilerinin elinde nukleer başlıklı fuzeler var. Bir tane iki tane değil. Ama benim elimde nukleer başlıklı fuze olmasın istiyorlar. Ben bunu kabul etmiyorum. Şuanda gelişmiş ulkeler arasında neredeyse nukleer başlıklı fuzesi olmayan ulke yok. Hepsinde var. Hatta şu anda Cumhurbaşkanı olmayan birisi ziyaretine gittiğimde bana dedi ki, ‘Bize boyle soyluyorlar. Benim elimde 7 bin 500 nukleer başlık var. Ancak ABD ve Rusya'nın elinde 12 bin 500, 15 bin nukleer başlıklı fuze var. Ben ne yapacağım' dedi. İşe bak, onlar nerede, neyin yarışını yapıyor. Bize de, ‘sakın ha sen yapma' diyorlar. Yanı başımızda İsrail'de var mı? Var. Herkesi de onunla korkutuyor. Biz şuanda calışmamızı yurutuyoruz. Bir S-400 olayı oldu kıyameti koparttılar. ‘Almayacaksınız' neden almayacağız. Adı ustunde savunma sistemi. Taarruz değil. Yani bizim savunma sistemi almamızı bile istemiyorlar. Aldık. İnşallah Nisan'da tamamen bitiyor. Ben Trump'a soyledim. Bize Patriot ver, dedim. ‘Doğru mu soyluyorsun' dedi. ‘Evet doğru soyluyorum' dedim. ‘Ama şartlar aynı olacak' dedim. Rusya'dan hangi şartlarda aldıysak, senden de aynı şartlarda alırız. Beş gun onceydi telefon goruşmemiz. Birleşmiş Milletlerde bir araya gelip tekrar goruşeceğiz. Cunku alternatifiniz olmadığı an belinizi kırarlar. Bu işin hic lami cimi yok.” ifadelerini kullandı.
Nurhan İcmez - Onur Erden