Konu biraz uzun fakat okumanızı tavsiye ediyorum..

Genclikte yapılan ibadetler

Sual: Genclikte yapılan ibadetler, fazilet bakımından ihtiyarlıkta yapılandan farklı mıdır?
CEVAP
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Genclik cağı, nefsin kaynadığı, şehvetlerin oynadığı, insan ve cin şeytanlarının saldırdığı bir zamandır. Boyle bir cağda yapılan az bir amele, pek cok sevap verilir.

İhtiyarlıkta dunya şevkleri azalıp guc, kuvvet gidip, arzulara kavuşmak imkanı ve umitleri kalmadığı zamanda, pişmanlıktan, ah etmekten başka bir şey olmaz.

Cok kimselere bu pişmanlık zamanı da, nasip olmaz. Bu pişmanlık da tevbe demektir ve yine buyuk nimettir. Genclik cağı, kazanc zamanıdır.

Mert olan, bu vaktin kıymetini bilip elden kacırmaz. İhtiyarlık herkese nasip olmaz. Nasip olsa da rahat, elverişli vakit ele gecmez. Vakit de bulunsa, kuvvetsizlik, halsizlik zamanında, yarar iş yapılamaz. Bugun, guc, kuvvet yerinde iken, hangi ozurle, hangi sebeple bugunun işi yarına bırakılabilir?

Peygamber efendimiz, (Yarın yaparım diyen, helak oldu, ziyan etti) buyurdu. Genclik zamanında insanı uc din duşmanı olan nefs, şeytan ve kotu insanlar aldatmaya uğraşmaktadır. Bunlar karşısında, az bir ibadet pek kıymetli olur. İhtiyarlıkta yapılan, bundan kat kat fazla ibadetlerin bu kadar kıymeti olmaz.

Genclikte, nefsin arzuları, insanı kapladığı gibi, ilim oğrenilecek, ibadet yapılacak en kÂrlı zaman da gencliktir.

Genclikte, şehvetin, asabiyetin kapladığı anlarda, dinin bir emrini yerine getirmek, ihtiyarlıkta yapılan aynı ibadetten cok kıymetli olur.

[Hele başka maniler de araya katılırsa, bunları dinlemeyip, yapılan ibadetin sevabı o kadar coktur ki, ancak Allahu teÂl bilir].

Cunku, maniler karşısında, ibadet yapma gucluğu, sıkıntısı, o ibadetlerin, şanını, şerefini goklere cıkarır. Mani olmayarak, kolay yapılan ibadetler, aşağıda kalır. Bunun icin insanların yuksekleri, meleklerin yukseklerinden daha ustun olmuştur. Cunku insan, maniler arasında ibadet eder. Melekler ise, mani olmadan emre itaat ediyor.

Genclik arzuları, Allah’ın duşmanı olan nefsin ve şeytanın sevdiği şeylerdir. Dine uygun şeyler ise, Allahu teÂlÂnın sevdiği şeylerdir. Allah’ın duşmanlarını sevindirip, butun nimetleri veren, hakiki sahibi gadaba getirmek, akıllı insanların yapacağı şey değildir. Allahu teÂlÂ, hepimizi nefse, şeytana ve din duşmanlarının sozlerine ve yazılarına aldanmaktan muhafaza buyursun.) [Muj. Mektublar]

Dunya işleri yarına bırakılır, bugun ahiret işleri yapılırsa, guzel olur. Fakat bunun aksi yapmak, cok cirkin olur. Genclikte insanı, uc din duşmanı olan, nefs, şeytan ve kotu arkadaş aldatmaya calışır. Bunlar karşısında, az bir ibadet pek kıymetli olur.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allah katında en sevgili olan, tevbe eden genclerdir.) [R.Nasıhin]
(Tevbe eden bir gencin cenazesi kabristana getirilince, Allahu teÂlÂ, "Ey Melekler, bu kabristandan azabı kaldırın! Buraya tevbe eden bir genc getirildi. Onun olduğu yerdekilere azap etmeye haya ederim" buyurur ve butun kabristandakilerden kırk gun, azap kalkar.) [R. Nasıhin]

Tevbe eden genc
Beni İsrail zamanında bir genc, kotu işler yapar, tevbe eder, tevbesinde durmazdı. Cok gunah işlese de, cok tevbe ettiği icin, tevfîk-i ilahi imdadına yetişti. Buyuk bir gunah işledikten sonra pişman oldu. Sahraya cıkıp yuzunu, gozunu topraklara surerek dedi ki: "Ya ilahi, ne kadar tevbe ettiysem tevbemi bozdum. Beni gunahtan korumazsan yine tevbemi bozar, ebedi felakete ducar olurum. O zaman halim nice olur?"
Şoyle bir ses duydu:
"Ey kulum, sen gunahından vazgectiğin icin, sana rahmetle muamele ediyorum. Tevbeni kabul edip, kotu amellerini lutuf ve keremimle affettim." [R. Nasıhin]
Allahu teÂlÂ, cok merhametli olup, kullarına cok acıdığı icin, bir gunde ibadete, yalnız beş vakit ayırmış, birkac şeyi haram edip, cok şeyi mubah etmiş, izin vermiştir. O halde, genclik zamanında, sıhhatin, gucun kuvvetin, malın ve rahatlığın bir arada iken, bu zamanı değerlendirmek gerekir. Sonsuz saadete kavuşturacak sebeplere yapışmalı, iyi işler yapmalı, bugunun işini yarına bırakmamalıdır. Omrun en iyi zamanı olan genclik gunlerinde, işlerin en iyisi sahibin, yaratanın emirlerini yapmak, Ona ibadet etmek, İslamiyet’in yasak ettiği haramlardan sakınmaktır. Gunde bir saat tutmayan bir zamanı, Allahu teÂlÂnın emrini yapmak icin ayırmamak, sayılamayacak kadar cok olan, mubahları bırakıp da, haram ve şupheli olana uzanmak ne kadar kotudur. (M.Rabbani)

Gencliğin kıymeti
Sual:
Genclikteki ibadetle ihtiyarlıktaki ibadet arasında fark var mıdır?
CEVAP
Evet cok fark vardır. Genclikte ibadet daha kıymetlidir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Genclikte, şehvetin, asabiyetin kapladığı anlarda, İslamiyet’in bir emrini yerine getirmek, ihtiyarlıkta yapılan aynı ibadetten cok ustun ve kıymetli olur. (3/35)

Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
Genclik, omrun en kıymetli zamanıdır. İnsanın sıhhatli, kuvvetli olduğu zamandır. Bu zaman, her gun geciyor, azalıyor, ihtiyarlık yaklaşıyor. En şerefli, en luzumlu iş olan, marifetullahı kazanmayı [Allahu teÂlÂyı tanımayı], hayÂl olan omrun sonuna bırakanlara yazıklar olsun. En şerefli olan zamanları, en zararlı, en kotu şey olan nefsin arzularına kavuşmak icin sarf etmemeliyiz. Peygamber efendimiz, (Yarın yaparım diyenler, aldandı) buyurdu. (1/65)

Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Allahu teÂlÂ, ibadet eden genci, meleklerine gosterip, ”Bakın bu genc, benim icin şehvetini bırakıyor. O benim nazarımda kıymetli bir melek gibidir” buyurur.) [Deylemi]

(Bir genc, ilim ve ibadet icerisinde yetişir, olgunlaşırsa, Allahu teÂlÂ, Kıyamet gunu ona yetmiş iki sıddık sevabı kadar sevap verir.)
[Taberani]

(Comert ve guzel ahlaklı bir genc, Allah katında kendisini ibadete vermiş cimri ve kotu huylu bir ihtiyardan daha ustundur.)
[Deylemi]

(Allahu teÂlÂ, Kıyamette, şu yedi kişiyi, hicbir golgenin bulunmadığı gunde, Arşın altında golgelendirir. Yani onu kendi himayesine alır:
1- Adaletli hukumdar,
2- Rabbine ibadet ederek yetişen genc,
3- Gonlu
[namaz icin, ibadet icin] mescitlere bağlı olan,
4- Allah icin birbirini seven, o sevgi ile bir araya gelip, o sevgiyle birbirinden ayrılan iki kişi,
5- Guzel ve mevki sahibi bir kadın, davet edince, ben Allah’tan korkarım diye red eden,
6- Sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek kadar sadakayı gizli veren,
7- Tenhada Allah’ı zikredip de gozleri yaşla dolan.)
[Buhari, Muslim, Tirmizi, Nesai]

(Beş şey gelmeden once beş şeyin kıymetini bil!
1- İhtiyarlıktan once gencliğin,
2- Hastalıktan once sağlığın,
3- Meşguliyetten once boş vaktin,
4- Fakirlikten once zenginliğin,
5- Olumden once hayatın kıymetini bil!)
[Ebu Nuaym, Hakim]

İhtiyarlıkta ibadet
Sual:
Sitenizde, İmam-ı Rabbani hazretlerinin, genclikte yapılan ibadetlerin onemini anlatırken, (Gencliğin kıymetini bilip, elden kacırmamalı. İhtiyarlık herkese nasip olmaz. Nasip olsa da, rahat, elverişli vakit ele gecmez. Vakit de bulunsa, kuvvetsizlik, hÂlsizlik zamanında, yarar iş yapılamaz) buyurduğu bildiriliyor. Buradan, ibadetleri genclikte yapmayıp, ihtiyarlığa bırakmanın da caiz olduğu anlaşılabilir mi?
CEVAP
Kesinlikle caiz olduğu anlaşılmaz. Burada bildirilen şudur:
Yine o yazıda, (Genclikte, nefsin arzuları, insanı kapladığı gibi, ilim oğrenilecek, ibadet yapılacak en kÂrlı zaman da gencliktir. Genclikte, şehvetin, asabiyetin kapladığı anlarda, dinin bir emrini yerine getirmek, ihtiyarlıkta yapılan aynı ibadetten cok kıymetli olur) buyuruluyor. Gencliği fırsat bilmeli, yapılacak iyi işleri (Yarına bırakmamalı) deniyor. Yoksa farzı geciktirip de, (İhtiyarlayınca kaza edersin) denmiyor. İbadetler vaktinde yapılır, zaruretsiz kazaya bırakmak haram olur. Geciktirdikce gunahlar katlanır. Farz namazı, ozursuz vaktinden sonra kılmak buyuk gunahtır. Bu gunah, yalnız kaza edince affolmaz. Kaza ettikten sonra, ayrıca tevbe veya haccetmek de gerekir. Kaza edince yalnız namazı kılmamak gunahı affolur. Kaza kılmadan tevbe edilince terk gunahı affolmadığı gibi, tehir gunahı da affolmaz, cunku tevbenin kabul olması icin gunahı terk etmek şarttır. (Durr-ul-muhtar)

Farz zaten tehir edilmez. Orada bildirilenler, nÂfile ibadetlerdir. Haccın durumu biraz farklıdır. Hac kendisine farz ise, sonraki yıllara bırakması caiz değildir. O yıl gitmesi farzdır, gitmezse gunah olur. Eğer sonraki yıllarda hacca giderse, geciktirme gunahı affolur. Ama yine vaktinde yapma sevabına kavuşamaz. Farz olan oruc da boyledir. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Ramazanda mazeretsiz bir gun oruc tutmayan, bunun yerine butun yıl boyu oruc tutsa, Ramazandaki o bir gunku sevaba kavuşamaz.) [Tirmizi]

Her ibadeti zamanında yapmalı, yarına bırakmamalı. (Helekel-musevvifun) hadis-i şerifi, (Tevbeyi ve iyi işleri sonraya bırakanlar helak oldu) demektir. (Mektubat-ı Rabbanî 1/133)

DİPNOT: Alıntıdır,alıntı yaptığım site:
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2526

__________________