B i s m i l l  h i r r a h m a n i r r a h i m
EsselÂmu aleykum
Konu : M u n a f ı k l a r…
Dunya gozu ile goremediğimiz şeytan Cennetten kovulan şeytandır. Dunya guzu ile gorduğumuz şeytanlar ise munafıklardır. Munafıklar kendi ideolojik emellerine yenik duştukleri icin yaptıkları her şeyin doğru olduğunu sanırlar. İslÂmiyet’in ve Kuran’ın aleyhinde olan, her turlu calışmaya destek olurlar, ama daima kendilerini gizlerler ve perde arkasında kalmayı tercih ederler.
Kuranı kerimdeki Âyetleler şoyle buyurmaktadır :
“Munafık erkeklerle munafık kadınlar birbirinin aynıdırlar. Ko­tuluğu emredip iyiliği yasaklarlar. Ellerini sıkı tutar mallarını hayır yollarında harcamazlar. Onlar Allah’ı unuttular Allah da onları unuttu. Şuphe­siz ki munafıklar, kÂfirlerin ta kendileridir.” (tevbe sûresi 67. Âyet)
“O gun munafık erkekler ve munafık kadınlar o iman edenlere şoyle diyeceklerdir: Bize bakın da sizin nurunuzdan alalım. Onlara: Arkanıza donun de nur arayın! denilir.” (Hadid sûresi 13. Âyet)
Cenabı Allah din duşmanlarının kÂlplerini ve kulaklarını olum oncesine kadar muhurlemiştir. İşte boyle munafıklar Allah ve peygamber buyruklarını seviyor ve kolluyor goruntusu altında, onceden hazırlanmış guzel, suslu kelimeler ve ikna edici cumlelerle İslÂm’ı yaşamaya calışan Muminleri aldatmak, akıllara soru işareti sokmak başlıca gorevlerinden birisidir.
Bu munafıkların sozlerini cok iyi analiz ederek onların soylemlerini dikkate almayıp boyle insanları dost edinmemeliyiz. İslÂm’a uygun yaşamı yeren bazı munafıklar da vardır ki bunlar, imanı tasdik ettiklerini dilleri ile soyledikleri halde, kalpleri ile inkÂr ederler.
“Onları gorduğun zaman kalıpları hoşuna gider, konuşurlarsa sozlerini dinlersin. Onlar sanki elbise giydirilmiş kutuklerdir. Her cığlığı kendileri icin sanırlar. Onlar duşmandır. Onlardan sakının.” (MûnÂfikun sûresi 4. Âyet)
Yukarıdaki Âyeti kerimede gorulduğu gibi Bunlar bu tutum ve davranışları ile elbise giydirilmiş kutuklere veya duvara dayatılmış kerestelere benzetilmiştir. Cunku efendimiz zamanında da boyle munafıklar vardı. Duvara yaslanıp, Efendimizin sozlerinden mana cıkarmaya calışırlardı. İki yuzluluklerinden dolayı cok korkak olurlar. Onların fizikleri vardır fakat kÂlp ve idrakleri yoktur.
“Ummetim icin en cok cekindiğim husus şudur: Ağzı laf yapmasını bilen, bilgili munafıktır.” ( Faydul kadir hadis no 2191 )
Boyle munafıklar bir yerlere gelebilmek ve sozlerini kabullendirebilmek icin coğu soylemlerinde İslÂm dinini basamak olarak kullanırlar. Genellikle fiziki yapıları duzgundur ve soylediklerini de nerede ise doğru sanırsınız. Etkileyici duzgun cumleler kullandıklarını gorursunuz.
“Kişi munafık olan birineSaygılı davranıp efendim diye hitap ederse, Allah’ı ofkelendirmiş olur.”( Faydul kadir hadis no 778)
Dolayısıyla munafık olduğu kesinleşmiş kişilere karşı: Sayın beyefendi, aziz kardeşim, hurmetler sunarım, saygı değer ağabeyim gibi sozlerle hitap eden kimse Cenabı Allah’ı ofkelendirmiş oluru.
“Munafıklara acı bir azabın kendilerini beklediğini mujdele.” (Nisa sûresi 138. Âyet)
“Munafık kişinin belirtileri: Yalan konuşur, soz veriryapmaz, emanete ihanet eder.” (Faydul kadir hadis no 25 )
“Şuphesiz ki munafıklar, cehennem ateşinin en aşağı tabakasındadırlar. Onlara bir yardım edici de bulamazsın. Ancak tevbe edenler, durumlarını duzeltenler, Allah'a sarılanlar ve Allah icin dinlerine samimi olarak bağlananlar mustesna. İşte bunlar muminlerle beraberdirler. Allah, muminlere buyuk bir mukafat verecektir.” (Nisa suresi 145. 146. Âyetler)
Yuce Rabbim cumlemize, doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmemiz icin keskin zek ve feraset nasibi olmamızı nasip etsin.
Cenabı Allah muminleri Kuran’ı Kerimden ve peygamberimiz s.a.v.’in yolundan ayırmasın. Hepimize Dunyanın ve ahiretin guzellikleri nasip etsin. Hepimizi Peygamberimiz s.a.v. me Cennette komşu eylesin.
Sevgiler ve saygılar… Hoşcakalın… Mekkavi…
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- M u n a f ı k l a r…