--------------------------------------------------------------------------------
"Kıyamette ben onun davacısı olurum"
Peygamberimiz efendimiz aileye, ailenin vazgecilmez ferdi olan kadına onem verirdi. Kadına değer verilmediği insan yerine konulmadığı, diri diri kuma gomulduğu bir devirde onu layık olduğu mevkiye getirdi.
Muslumanın aile fertlerine nasıl davranması gerektiğini emir ve tavsiyeleri ile ifade ettiği gibi, bizzat kendi uygulaması ile de ortaya koymuştur. Erkeğin kadına iyi davranması gerektiğini cok acık ve kesin bir şekilde dile getirmiştir. Bu anlamda "En hayırlınız ailesi icin hayırlı olandır. Bana gelince, ben aileme karşı en hayırlı olanınızım"; "En hayırlınız hanımlarına karşı iyi davrananınızdır" buyurmuştur.
Enes bin Malik, "Ailesine Resulullah kadar şefkatli bir kimse gormedim" demiştir. İman, ahlak ve aile fertlerine yumuşak davranma arasında kurduğu bağıntıyı dile getiren şu sozu cok onemlidir: "Mu'minlerin imanca en mukemmel olanı, ahlakca en guzel olanı ve aile fertlerine yumuşak davrananıdır."
Resulullah efendimiz ceşitli vesilelerle erkeklerin kadınlar uzerinde, kadınların da erkekler uzerinde hakları bulunduğunu soylemiştir. Kadınlar hakkında Allah'tan korkulmasını, onlara haksızlık yapılmamasını istemiştir.
Kocasını şikayet icin kendisine gelen kadınların sayısı artınca bu tur davranışta bulunanların iyi kimseler olmadığını soylemiştir. Hanımlarına iyi davranmış, onları dovmemiştir, kotu davranmamıştır. Kendisi bunu yapmadığı gibi, hanımlarını dovenleri de "Kadınlarınızı nasıl dovuyor, sonra da akşam olunca beraber oluyorsunuz" diyerek kınamıştır.
Kadınların dovulmemesi, hele yuze hic vurulmaması, kotu sozlerle tahkir edilmemesi ve evinin terkedilmemesi konularında ikazda bulunmuştur. "Kadınları ancak kotuleriniz dover" demiştir
Resulullah efendimize gore kişinin ailesiyle gecirdiği vakit, boşa harcanmış bir zaman değildir. Resulullah efendimiz, insanlara, bildiğini anlatacağı ilk kişilerin aile fertleri olduğunu oğretmiştir. O, kendisine gelen heyetleri "Ailenize donun ve onlara ta'limde bulunun" derdi.
Kendisi de aile fertlerini eğitmiştir. O'nun bu yonunden en fazla faydalanan hanımı Hz. Aişe olmuştur. Resulullah efendimiz aile kurumunun korunmasına calışmış, boşanmayı hoş karşılamamıştır.
Nikah akdi, tek taraflı olarak erkeğin iradesiyle değil; iki taraflı irade ile oluşan bir akit haline getirilmiştir. Aile muessesesi sevgi, şefkat ve merhamet uzerine kurulmuştur.. İslÂmiyette evlenmek, bir kızı mesud etmek, ibadettir ve butun nafile ibadetlerden daha sevaptır. Efendimiz,"Bir erkek, zevcesini doverse, kıyamette ben onun davacısı olurum" buyurmuştur.
_________________
SENİ ARAMAM İCİN BENİ UZAĞA ATTIN
ALEMİ BENİM BENİ KENDİN İCİN YARATTIN
İNSAN YAKLAŞTIĞINCA YAKLAŞTIĞINDAN AYRI
BELLİKİ YAKINIMIZ YOKTUR ALLAH TAN GAYRI
__________________
Cennete Peygamberİn Davaci OlacaĞi İnasnlar
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Cennete Peygamberİn Davaci OlacaĞi İnasnlar