BİR GUN, Peygamber Aleyhisselam'ın yanında oturmakta olan bir adam, onlerinden gelip gecen bir başka adam icin, Resulullah'a şoyle dedi: "Ey Allah'ın Resulu, ben şu gecen adamı cok seviyorum" dedi.
"Peygamber Aleyhisselam:
"Pekiyi, ona bunu soyledin mi?" diye sordu.
"Hayır!" diye cevap verdi adam.
"Ona bunu soyle" buyurdu Resulullah.
O adam da, kalkıp, gecip gidene yetişti ve:
"Seni Allah icin seviyorum" dedi.
Oteki de, kendisini sevene şoyle guzelce bir karşılık verdi:
"Kendisi adına beni sevdiğin ZÂt (c.c.) da seni sevsin!"

Sahabelerinden biri, Peygamber aleyhisselam'ın yanına gelerek: "Ya Resulallah," dedi. "Kalbim katılaştı. Ne duygulanabiliyor, ne de ağlayabiliyorum. Tavsiyeniz nedir?" Hz. Peygamber ona şu tavsiyede bulundu: "Bir yetimin başını okşa. İcinde bir şeylerin kımıldağıdını hissedeceksin."

Peygamber Aleyhisselam, torunu Hz. Hasan'ı optu. Yanında, sahabelerden Akra b. Habis Teymi oturmaktaydı. Akra: "Benim on tane evladım var, bunlardan hic birini opmedim" dedi. Peygamber Aleyhisselam kendisine baktı ve: "Şefkat ve merhamet gostermeyen kimseye, Allah da, kendi rahmetini ihsan etmez", buyurdu.

PEYGAMBER ALEYHİSSELAM o gun cok neşeli idi. Hz. Aişe validemiz, onun bu halini gorunce: 'Ey Allah'ın Resulu, bana dua et!" dedi.
Peygamber Aleyhisselam ona şoyle dua etti:
"Allah'ım Aişe'nin gecmiş, gelecek, gizli ve acık butun gunahlarını bağışla!"
Hz. Aişe bu duaya o kadar sevindi ki, sevincinden gulmeye başladı.
Resulallah, onun boyle gulmesine hayret ederek sordu:
"Ey Aişe, sana ettiğim dua seni bu kadar cok mu sevindirdi?"
Hz. Aşie:
"Ya Resulallah, nasıl sevinmem!"
Peygamber Aleyhisselam, birden ciddileşti ve:
"Ya Aişe, vallahi ben bu duayı her namazdan sonra butun ummetim icin etmekteyim!" buyurdu.