Sual: Kabirde ne sorulacak, cevapları nedir?
CEVAP
Kabir sualine cevap olmak uzere şunları oğrenmelidir:
Rabbin kim?
CEVAP
Allahu teÂlÂ.
Dinin nedir?
CEVAP
İslÂm dini.
Hangi Peygamberin ummetindensin?
CEVAP
Muhammed aleyhisselamın.
Kitabın nedir?
CEVAP
Kur'an-ı kerim.
Kıblen neresidir?
CEVAP
KÂbe-i muazzama.
İtikadda mezhebin nedir?
CEVAP
Ehl-i sunnet vel cemaat.
Amelde mezhebin nedir?
CEVAP
4 mezhepten hangisi ise, mesela Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli’den biri soylenir.
Ayrıca aşağıdaki esasları da bilmek lazımdır:
Kimin zurriyetindensin?
CEVAP
Âdem aleyhisselamın.
Kimin milletindensin?
CEVAP
İbrahim aleyhisselamın.
İman nedir? Amentu’nun esasları nelerdir?
CEVAP
İman, Muhammed aleyhisselamın Allahu teÂl tarafından getirdiği emir ve yasaklara inanmak ve inandığını dil ile soylemek demektir.
İman, Amentu’de bildirilen altı esasa inanmak ve Allahu teÂl tarafından bildirilen emir ve yasakların tamamını kabul etmek ve beğenmektir.
Amentu şoyledir:
Âmentu billahi ve melaiketihi ve kutubihi ve rusulihi vel yevmil ahiri ve bilkaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teÂl vel ba'su ba'del mevti hakkun. Eşhedu en l ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu.
[Yani, Allah’a, meleklerine, gonderdiği kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gunune, kadere, hayrın ve şerrin Allah’tan olduğuna, oldukten sonra dirilmeye inanıyorum. Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed aleyhisselamın da Allah’ın kulu ve son Peygamberi olduğuna şehadet ediyorum.]
İslam’ın şartları nelerdir?
CEVAP
Şunlardır:
1- Kelime-i şehadet getirmek
Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu demek. Manası şudur:
(Ben şehadet ederim ki, [Yani gormuş gibi bilirim ve bildiririm ki] Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resuludur.)
Resulullaha inanmak demek, Onun bildirdiklerinin tamamını kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir.
2- Namaz kılmak
3- ZekÂt vermek
4- Oruc tutmak
5- Hac etmek
Allahu teÂlÂnın sıfatları nelerdir?
CEVAP
Allahu teÂlÂnın Sıfat-ı zatiyye’si altıdır:
1- Vucûd
2- Kıdem
3- BekÂ
4- Vahdaniyyet
5- Muhalefetun-lilhavadis