Sual: Kufur bulaşığı ne demek, kufre sebep olacağı bildirilen işleri yapan kÂfir olmuyor mu?
CEVAP
Bu hususta, İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Cehennemde sonsuz olarak yanmak, kufrun karşılığıdır. Bir kimse, imanı varken, kÂfirlerin ibadetlerine, bayramlarına kıymet verirse, Âlimlerimiz, bu kimsenin imanının gideceğini bildiriyor. Zamanımız Muslumanlarının coğu, bu belaya yakalanmıştır. HÂlbuki Peygamberimiz, (Kalbinde zerre kadar imanı olan Cehennemde sonsuz olarak kalmayacak, Cehennemden cıkarılacaktır) buyuruyor. Bunun acıklaması şoyledir:
Bir kimse, dinde inanılması lazım olan şeylerden, bir tanesine bile inanmamış, şuphe etmiş veya beğenmemişse imanı gider, kÂfir olur. Bu kimse Cehennemde ebedi yanacaktır. Bir kimse de, Kelime-i tevhid soyleyip, bunun manasını kabul eder, (Muhammed aleyhisselam, Allahu teÂlÂnın Peygamberidir, her sozu doğrudur, guzeldir) diyerek, ona uygun olmayanlar yanlıştır, kotudur diye inanırsa ve son nefesinde de oyle olup, ahirete, bu imanla giderse, onun durumu farklıdır. Bu kimse, kÂfirlerin mukaddes bildikleri gunlerinde ve gecelerinde, onların yaptıklarını yaparsa veya bir gunahı hafif gorerek, onem vermeden işlerse, bunlara kufur bulaşığı denir. Bu kimse de Cehenneme girer, ama kalbinde zerre kadar imanı olduğu icin, Cehennemde sonsuz kalmaz.
İmanı olanlardan, buyuk gunah işleyen [ve tevbe etmeden olen]lere gelince, Allahu teÂlÂ, bu gunahları isterse affeder, isterse gunahı temizleninceye kadar Cehennemde azap eder. Cehennem azabı, ister sonsuz olsun, ister belli bir zaman olsun, kufur icin, kufur sıfatları ve bulaşıklıkları icindir. Kufurden kacınan iman sahiplerinin yaptıkları buyuk gunahlar, ya imanları hurmetine, cenab-ı Hakk’ın merhametiyle veya kalble tevbe, dille istiğfar ederek ve bedenle hayırlı bir iş yaparak veya şefaate kavuşmaları ile affedilir. Gunahta kul hakkı varsa, hak sahibi ile helalleşmek de lazımdır. Boyle affedilmeyenler, dunya sıkıntıları ve dertleriyle veya son nefeste can verirken, cekecekleri zahmetlerle temizlenir. Bunlarla da temizlenmezse, bazıları kabir azabı cekmekle affa kavuşur. Bazıları ise, kabir azabı ve sıkıntıları ve kıyamet gununun şiddetleriyle affedilip gunahları biter ve Cehennem azabıyla temizlenmeye luzum kalmaz. Nitekim Enam suresi, 82. Âyetinde mealen, (İman edip de imanlarını şirk ile bulaştırmayanlar, Cehennemde ebedî kalmaktan emindirler. Onlar icin, bu korku yoktur) buyuruldu. Bu ayet-i kerime, sozumuzun doğru olduğunu gostermektedir, cunku buradaki zulum, şirk demektir.
Bu fakir, bir gun, bir hasta ziyaretine gitmiştim. Olum halindeydi. Kalbine teveccuh ettim. Kalbi kararmıştı. O zulmetin temizlenmesi icin cok uğraştım, fayda vermedi. Uzun zaman yokladıktan sonra, o siyahlıkların, kÂfirlik bulaşıklıkları ve sıfatları olduğu ve kÂfirlerle ve kufurle olan bağlılığından, beraberliğinden olduğu anlaşıldı. O kadar uğraştığım halde, o zulmetler temizlenemedi. Bunların ancak, kufrun cezası olan, Cehennem ateşiyle temizleneceği anlaşıldı, fakat kalbinde zerre kadar iman nuru da gorulduğunden, bunun sayesinde Cehennemden cıkarılacaktır. Hastayı bu halde gorunce, cenaze namazını kılayım mı, diye duşunceye daldım. Kalbimi uzun zaman yokladıktan sonra, kılmak lazım olduğunu anladım. Demek ki, kalbinde iman varken, [zaruret yokken de] kÂfirlerle duşup kalkan, onların bayramlarına, paskalyalarına uyanların cenaze namazlarını kılmalı, bunları kÂfir bilmemeli. Bunların, imanları sayesinde Cehennemden cıkacaklarına inanmalı, fakat hic imanı olmayanlara, [Muhammed aleyhisselamın bir sozunu ve Âdetini bile beğenmeyenlere] af ve mağfiret yoktur. Bunlar, kufurlerinin karşılığı olarak Cehennem azabında sonsuz kalacaklardır. (Mektubat Tercumesi 1/266)
Kufur bulaşıklığı
Sual: Kufur bulaşıklığı olan işleri işleyen, mesela uzulmeden gıybet eden veya başka gunah işlemiş olan salih bir musluman, sonsuz olarak Cehennemde kalır mı?
CEVAP
KÂfirler gibi sonsuz Cehennemde kalmaz. Gıybet eden hangi kimse, gıybet ederken uzulur? HÂlbuki gunahı uzulmeden işlemek kufurdur. Kufur alameti olan soz ve işleri yapan, hukmen kÂfir olur. Gıybet eden kimseye kÂfir denir mi? Sorulduğunda, gıybetin haram olduğuna inanıyorsa ona kÂfir denmez. KÂfir denirse yeryuzunde Musluman kalmaz. HÂlbuki kufur bulaşıklarını işleyenlerin de, kÂfirler gibi sonsuz cehennemde kalmayacağını Âlimlerimiz bildirmiştir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kufur ve kufur bulaşığı