Sual: (Spiral kullanılsa da, Allah dilerse cocuk verir. O dilemezse hicbir tedbirin onemi yoktur. Alınyazısı asla değişmez. O hÂlde spiral kullanmak dine aykırıdır) diyorlar. Tedbir almak dine aykırı mıdır?
CEVAP
Yukarıdaki dort cumlenin ilk ucu doğrudur. Hukum olan dorduncu cumle yanlıştır. Alınyazısı değişmez. Bir kimsenin Cennete veya Cehenneme gideceği elbette takdir edilmiştir. Eğer bir kimse, (Ben cennetliksem de, cehennemliksem de ibadete gerek yok. Nasıl olsa gideceğim yer kesindir) diyerek inanmaz ve ibadet etmezse, o kişi Cehenneme gider.

Evet, insan Cennete veya Cehenneme gideceğini bilemez. Ama Allah'ın emri olduğu icin inanıp iman eder, Muslumanlığa uyarsa Cennete gitmesi kolaylaşır.

Cocuğu veren de, vermeyen de Allahu teÂlÂdır. Evlenmeyene Allahu teÂl cocuk vermez. Her evlenene de vermez. Ama evlenmeyene hic vermez. Cocuk olması icin tedbir almak şarttır. Birinci şart evlenmektir. Cocuk olmaması icin evlenmeyen kimse tedbir almış olur. Evli ise, cocuk olmaya mani olan tedbirleri alması gerekir. Tedbir almak takdiri değiştirmez, ama tedbir almak dinin emridir.

Hastaya verilen ilacın etki kuvvetini de, Allahu teÂl yaratır. İlacsız da şifa verirdi. Ancak ilac kullanılması Âdetidir. Nitekim Musa aleyhisselam hastalanınca, bu hastalığa iyi gelen ilac icin, (İlac istemem, Allahu teÂl şifasını verir) dedi. Hastalık uzayıp ağırlaştı. Tekrar, (Bu hastalığın ilacı meşhurdur ve tecrube edilmiştir, az zamanda iyi olursunuz) dedilerse de, (Hayır, ilac istemem) dedi ve hastalığı arttı. O zaman (İlac kullanmazsan, şifa ihsan etmem) diye vahiy geldi. İlacı alıp iyi oldu, ama sebebini merak etti. Allahu teÂlÂ, (Sen tevekkul etmek icin, benim Âdetimi, hikmetimi mi değiştirmek istiyorsun? İlaclara, faydalı tesirleri kim verdi? Elbette ben yaratıyorum) buyurdu.

Allahu teÂlÂ, ilacları hastalıkları gidermeye sebep yapmıştır. Butun sebepleri yaratan, bunlara tesir kuvveti veren, Allahu teÂlÂdır.

Allahu teÂlÂnın 99 isminden biri Rezzak'tır, her varlığın rızkını vericidir. Allahu teÂlÂ, (Herkesin rızkı bana aittir) buyuruyor. Bir Âyet-i kerime meali şoyledir:
(Her canlının rızkı, Allah’a aittir.) [Hud 6]

Allahu teÂlÂ, herkesin rızkını ezelde takdir etmiş, ayırmıştır. Her insanın rızkı bellidir. Rızık hic değişmez, azalıp coğalmaz. Rızkı az veya cok veren Allah’tır. Bir Âyet-i kerime meali şoyle:
(Rabbin, rızkı dilediğine bol verir, dilediğininkini daraltır.) [İsra 30]

Allahu teÂlÂnın rızkımızı muhakkak verdiği Âyet-i kerimeyle sabit iken, niye bir işte calışıyoruz? Niye ciftcilik yapıyoruz? Calışmasak da rızkımız gelir, ama calışmak, rızık icin tedbir almak dinin emridir. Birkac hadis-i şerif meali de şoyledir:
(Calışıp kazanmak her Muslumana farzdır.) [Taberani]

(Kimseye muhtac olmamak icin calışmak cihaddır.) [İ. Asakir]

(Cebrail aleyhisselam her geldiğinde, “Allah’ım, bana helÂl rızık ve iyi bir iş nasip et” diye dua etmemi soylerdi.) [HÂkim]

Sabah erken işine giden bir genci, Eshab-ı kiramdan uygun gormeyenler oldu. Orada bulunan Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Oyle soylemeyin! Eğer kimseye muhtac olmamak, ana babasını ve aile efradını muhtac etmemek icin işine gidiyorsa, her adımı ibadettir.) [Taberani]

Sadece rızık değil, her işi yaratan, hasta eden de Allah’tır. Ama hasta olmamak icin tedbir almak dinimizin emridir. Biz tedbir alsak da takdir yerini bulur. Biz takdiri değiştirmek icin değil, takdire uymak, dinin emrine yapışmak icin tedbir alıyoruz. Cocuk olması veya olmaması icin tedbir almak da boyledir. Tedbir almayı dine aykırı sanmak cok yanlıştır. Dinini bilmemekten kaynaklanır.

__________________