Sahabeden Ebu Kebşe el-Enmari r.a. anlatıyor:
Rasulullah a.s.'ın şoyle buyurduğunu işittim:

"Uc şey var ki,onların gercek olduğuna yemin ederim.Size ayrıca bir soz soyleyeceğim.Onu da iyi belleyin.Uzerine yemin edeceğim uc şey şunlardır:

1.vereceği sadakadan dolayı hic kimsenin malı eksilmez.

2.Kendisine zulmedilen bir kul sabrettiğinde ,muhakkak Allah onun şeref ve itibarını arttırır.

3.Dilenme kapısını acan bir kimseyi,Allah fakirlikten kurtarmaz.

şimdi soyleyeceklerimi iyi belleyin.Dunyada dort grup insan vardır:

1.Gruptaki kula Allah mal ve ilim verdi.O da bu malını değerlendirirken bu ilme gore hareket edip Allah'tan korktu,yakın akrabasını gozetti ve sahip oldduklarında Allah'ın bir hakkı olduğunu bildi.Bu derecelerin en ustunudur.

2.gruptaki kula Allah ilim verdi,fakat mal vermedi.O da sadık ve samimi bir niyetle:'eğer benim de malım olsa idi şu falanca gibi hayır yolunda harcardım'dedi.bu iki gruptakilerin sevabı eşittir.

3.Gruptaki kula Allah mal verdi ama ilim vermedi.O da malını ilimsiz bir şekilde kullandı.Onu harcarken Allah'tan korkmadı.Yakın akrabasını gozetmedi.Malından da Allah'ın bir hakkı olduğunu bilmedi.Bu hal derecelerin en kotusudur.

4.Gruptaki kula ise,Allah mal da ilim de vermedi.O da:Eğer benim de malım olsaydı şu falanca gibi harcardım'diyerek ucuncu gruptakine ozendi.Bu iki gruptakinin gunahı da eşittir.

Hepimiz bu dort gruptan birine giriyoruz.Yuce Allah c.c. buyuruyor ki:

"kim bu dunyayı isterse dilediğimiz kimselere istediğimiz kadarını acilen veririz.Sonra da cehennemi ona mesken yaparız.Kınanmış ve zelil bir halde oraya girer.

Her kim de ahireti ister ve mumin olark orası icin calışırsa onların calışmaları makbul olup guzelce karşılığı verilir.

İşte bu şekilde her birisine Rabbinin ihsanından istediklerini veririz.Rabbinin ihsanı kısıtlanmış değildir."(isra 18-20)