PEYGEMBERLİK SEMASI
Hz. Musa, miracta Peygamber Efendimize (s.a.v.), "Ummetimden oyle insanlar gelecek ki, benden evvel gelseydi peygamberlik semasında gorurdunuz." sozunu hatırlatarak, "Ya Muhammed (sav), bu sozune delil isterim" demiş.
Efendimiz, İmam-ı Gazali Hazretlerini cağırmış, o ruhanîyeti ile temessul etmiş. Hz. Musa "Sen Kimsin?" diye sormuş. İmam-ı Gazali "Abdullah oğlu, Ahmet Oğlu" diyerek butun seceresini saymış ve sonunda "Gazali" demiş. Hz. Musa: "Nicin bu kadar uzattın, baştan soyleseydin ya Gazali" deyince, İmam-ı Gazali: "Ya Musa, Allah (c.c.) Tûr dağında sana "O elindeki nedir?" diye sorunca, sen hemen "Asadır" demedin, "Ya Rabbi ben bunu şuralarda kullanırım, bu şundan yapılır" diye anlattıktan sonra "Bu asadır" dedin" demiş. Hz. Musa "Ben o zaman Rabbimle konuşuyordum, o konuşmayı uzatabilmek, o fırsatı değerlendirmek icin oyle soyledim." diye cevap vermiş. İmam-ı Gazali: "Ya Musa, sen oyle bir fırsatı değerlendirmek icin sozu uzatırsın da, ben Allah'ın ulul azm bir peygamberi ile konuşma şerefine ermişken hic sozu kısa tutar mıyım?" deyince Hz. Musa, "Ya Muhammed, sozunde haklıymışsın." demiş.* * *
Allah, o buyukleri tanımaya, onlara karşı haddini bilmeye, onların yollarına ve yaptıkları hizmetlerde onlara yardıma insanımızı ve insanlığı muvaffak eylesin.

KAYNAK: AKAR, Mehmet; Mesel Denizi, Nil Yayınları, İstanbul 2001, s. 26-27