Farzlar, Hazret'i Peygamber sallÂllÂhu aleyhi ve sellem'e CebrÂil vasıtasıyla bildirilmiştir. Fakat beş vakit farz namaz, bunlardan ayrı olarak mirÂc gecesi bizzÂt Cenabı Hak tarafından Âlemlerin Efendisi'ne bir hediye kabîlinden takdim buyurulmuştur. Başlangıcta elli vakit olarak farz kılınan namaz, Mus aleyhisselÂm-'ın semÂda Hazret-i Peygamber sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-'e ;"
- YÂ RasûlallÂh! Ben, senden evvel İsrÂîl oğulları'nda tecrube ettim. Elli vakte senin ummetin de guc yetiremez!"
şeklindeki tavsiyesi dolayısıyla RasûlallÂh sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, o gece CenÂb-ı Hakk'a beş defa murÂcaat ve munÂcat eyledi. Nihayet namaz beş vakte indirildi.
Hazret-i MûsÂ, Peygamber Efendimiz sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-'e ;"
- Buna da guc yetiremezler!" dediyse de RasûlallÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-;"
- Bundan başka tenkîsi Rabbimden istemeye hay ederim." diyerek beş vakitte karar kıldı.Ancak CenÂb-ı Hak, Hazret-i Peygamber sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-'in duÂsı bereketiyle merhamet eyleyip namazı beş vakte indirmenin yanında o vuslat gecesi olan mirÂcda Resûlu'ne şu mujdeyi de lutfetti:"Ey Resûlum! Benim katımda soz asla değişmez. Bu beş vakit namazın karşılığında sen, elli vaktin ecrini alacaksın." (İbn-i MÂce, İkÂmetu's salÂt, 194)
Hazret-i Peygamber sallÂllÂhu aleyhi ve sellem, ummetine bu beş vakit hususunda şoyle buyurur:AllÂh TeÂl buyurdu ki; "Senin ummetine beş vakit namazı farz kıldım. Kendi katımda verilmiş bir soz vardır. Kim o namazları tam vaktinde kılarsa, onu mutlaka cennete sokacağım. Kim de o namazları korumazsa, katımda ona verilmiş hicbir soz yoktur."(İbn-i MÂce, İkÂmetu's salÂt, 194),
(*) İslam Kultur Atlası, İsmail Raci ve Luis Lamia el-Faruki s.162., İnkılab Yay., İSTANBUL.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Namazın Farz Kılınışı