ESHÂB-I KİRÂMIN USTUNLUKLERİ
NişÃ‚ncızÂde denmekle anılan Muhammed bin Ahmed efendinin bircok kitaplardan toplıyarak hazırladığı (Mir'Ât-ı kÂinÂt) adındaki turkce tarih kitabı, EshÂb-ı kirÂmın buyukluğunu, kıymetlerini kısa ve acık anlatmaktadır. Biz de, bu kitaptan, olduğu gibi aşağıya alıyoruz. NişÃ‚ncızÂde, hicretin 962 yılında tevellud, 1031 [m. 1622] yılında vefÂt etmiştir. Kitabını ondorduncu Osmanlı pÂdişÃ‚hı olan birinci sultan Ahmed hÂn zamanında tamamlamıştır.
SahÂbî kime denir: Âlimlerin coğuna gore, kadın veya erkek, cocuk veya buyuk bir musluman, Resûlullah efendimizi cok az da olsa, bir kere gorurse, kor olan, bir kere konuşursa ve îman ile vefÂt ederse, buna sahÂbî denir. KÂfir iken gorup de, Resûlullahın vefÂtından sonra îmana gelen veya musluman iken gorup, sonra murted olan, sahÂbî değildir. SahÂbî olduktan sonra murted olup, Resûlullahın vefÂtından sonra, tekrar îmana gelen, sahÂbî olur. Resûlullah Cin sınıfına da Peygamber olduğu icin, Cin de, sahÂbî olur. Birkac sahÂbîye (EshÂb-ı kirÂm) veya (SahÂbe) denir.
EshÂb-ı kirÂmın ustunluğu: (MevÂhib-i ledunniyye) kitabında deniliyor ki, Peygamberlerden ve meleklerin ustunlerinden sonra, butun yaradılmışların en ustunu, EshÂb-ı kirÂmdır. EshÂb-ı kirÂmın her biri, bu ummetin hepsinden daha ustundurler. Muhammed aleyhisselÂmın Peygamber olduğuna inanan herkese, yÂni her muslumana, hangi ırktan, hangi memleketten olursa olsun, Muhammed aleyhisselÂmın ummeti denir. Biz muslumanlar, Muhammed aleyhisselÂmın ummetiyiz. Her ne kadar, bir hadis-i şerifte, (Ummetim yağmur gibi hayırlıdır. Once gelenler mi, sonra gelenler mi daha hayırlıdır bilinemez) buyuruldu ise de, sevabın cok olması, daha ustun olmayı gostermez. Cunku, Resûlullahı gormek gibi ustunluk olamaz. EshÂb-ı kirÂm, ŞÃ‚mı feth ettikleri zaman, hıristiyanlar bunları gorunce, guzel hÂllerine şaştılar ve bunlar Îs aleyhisselÂmın eshÂbı olan HavÂrîlerden daha ustundurler dediler ve bunu soylerken yemin ettiler. Duşmanın da şÃ‚hit olduğu bir ustunluğe kim ne diyebilir?
İmrÂn sûresinin yuzonuncu Âyet-i kerimesinin meÂl-i şerifi, (Siz ummetlerin hayırlısısınız) ve Tevbe sûresinin yuzuncu Âyet-i kerimesinin meÂl-i şerifi, (Once musluman olanlardan, MuhÂcirlerin ve EnsÂrın once gelenlerinden ve bunların yolunda gidenlerden Allahu teÂl rÂzıdır ve bunlar da, Allahu teÂlÂdan rÂzıdırlar. Allahu teÂl bunlar icin, Cennetler hazırladı. Bu Cennetlerin altından nehirler akmaktadır. Bunlar Cennetlerde sonsuz olarak kalacaklardır)dir. Bir hadis-i şerifte, (EshÂbımı soğmeyiniz! EshÂbımdan sonra gelenlerden bir kimse, dağ kadar altın sadaka verse, EshÂbımdan birinin bir avuc arpa vererek kazandığı sevaba veya yarısına kavuşamaz) buyuruldu. MunÂvînin ve Beyhekînin bildirdikleri hadis-i şerifte, (EshÂbım gokteki yıldızlar gibidir. Herhangi birisine uyarsanız, hidÂyete kavuşursunuz!) buyuruldu. Bir hadis-i şerifte, (EshÂbıma duşmanlık etmekten sakınınız! Allahdan korkunuz. Onları seven, beni sevdiği icin sever. Onlara duşmanlık eden, bana duşmanlık etmiş olur. Onları inciten, beni incitmiş olur. Beni inciten de, elbette Allahu teÂlÂyı incitir) buyuruldu. Bir hadis-i şerifte, (İnsanların en iyisi, benim zamanımda bulunan muslumanlardır. Onlardan sonra en iyisi, onları gorenlerdir. Onlardan sonra da en iyisi, onları gorenleri gorenlerdir. Onlardan sonra gelenlerde iyi olmıyanlar da vardır) buyuruldu. Başka bir hadis-i şerifte, (Ummetimin en iyisi, benim bulunduğum zamanda olanlardır. Onlardan sonra en iyisi, onlardan sonra gelenlerdir. Onlardan sonra da en iyisi, daha sonra gelenlerdir) buyuruldu. MunÂvînin ve Tirmuzînin bildirdikleri hadis-i şerifte, (Beni goren ve beni gorenleri goren bir muslumanı Cehennem ateşi yakmaz) buyuruldu. Bu Âyet-i kerimeler ve hadis-i şerifler, EshÂb-ı kirÂmın ustunluğunu acıkca gostermektedirler.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Eshab-ı kiramın ustunlukleri