Niyetsiz ibÂdet olamaz
Niyetsiz, ibÂdet olamaz. Resûlullaha “sallallahu aleyhi ve sellem” tÂbi’ olmak icin, once iman etmek, sonra ahkÂm-ı islÂmiyyeyi oğrenmek ve yapmak lÂzımdır. Abdulkuddus hazretleri buyuruyor ki: “Vaktin kıymetini bil! Gece-gunduz ilim oğrenmeye calış! İlim oğrenmek ibÂdet yapmak icindir. Kıyamet gunu işten sorulacak, cok ilim oğrendin mi diye sorulmayacaktır. İş ve ibÂdet de ihlas elde etmek icindir”
Her mubah, iyi niyet ile yapılınca sevap olur. Kotu niyet ile yapılınca, gunah olur. Koku surunen, iyi giyinen kimse, dunya lezzeti icin veya gosteriş yapmak, oğunmek icin veya kendini kıymetlendirmek icin, yahut yabancı kadınları, kızları avlamak icin şık giyinirse, gunah işlemiş olur.
Bu kimse, sunnet olduğu icin koku surunur, şık giyinirse, cÂmi’e saygı icin, cÂmi’de yanına oturan Muslumanları incitmemek icin, temiz olmak icin, sıhhatli olmak icin, islÂmın vakÂrını, şerefini korumak icin niyet edince, her niyeti icin ayrı sevaplar kazanır.
Her mubah işte, hatta yemede, icmede, uyumada ve halÂya girmekde bile iyi niyet etmeği unutmamalıdır. İnsan, mubah bir işe başlarken, niyetine dikkat etmelidir. Niyeti iyi ise, o işi yapmalıdır. Niyeti, yalnız Allahu teÂl icin olmazsa, yapmamalıdır.
Hadis-i şerifte, “Allahu teÂlÂ, sizin sûretlerinize, mallarınıza, bakmaz. Kalblerinize ve amellerinize bakar” buyuruldu. Yani, Allahu teÂlÂ, insanın yeni, temiz elbisesine, hayrÂt ve hasenÂtına, malına, rutbesine bakarak sevap ve ikrÂm vermez. Bunları ne duşunce ile, ne niyet ile yapdığına bakarak, sevap veya azÂb verir.
O halde, her mumine once lÂzım, birinci farz olan şey, imanı, farzları, haramları oğrenmektir. Bunlar oğrenilmedikce, Muslumanlık olamaz. İman elde tutulamaz. Hak borcları ve kul borcları odenilemez. Niyet, ahlÂk duzeltilemez ve temizlenemez. Duzgun niyet edinilmedikce, hicbir farz kabûl olmaz.
Hadis-i şerifte, “Bir saat ilim oğrenmek veya oğretmek, sabÂha kadar ibÂdet etmekden daha sevapdır” buyuruldu. Kitap okumayan, ilim oğrenmeyen, şeytÂnın maskarası olur. “Rutbetul-ilmi a’ler ruteb” yani, rutbelerin en ustunu, ilim rutbesidir buyurdu.
İhlÂs ile, yani Allahu teÂlÂnın rızÂsına, sevgisine kavuşmak ve sevap kazanmak niyeti ile, farzları, sunnetleri yapmağa ve haramlardan ve mekrûhlardan kacınmağa, yani ahkÂm-ı islÂmiyyeyi yerine getirmeğe “İbÂdet etmek” denir.
__________________
Niyetsiz ibadet olamaz
Dini Bilgiler0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Niyetsiz ibadet olamaz