“Onların kalplerinde hastalık vardır; Allah da hastalıklarını arttırmıştır. Yalan soyleyip durmaları yuzunden, onlar icin acı bir azap vardır.” (Bakara, 2/10)
mealindeki ayette, munafıkların kalplerinde bir hastalık olduğu bildirilmiştir.
Bir organın hasta olması, onun asıl gorevini yapamaz hale gelmesi anlamına gelir. Mesela, bir gozun hasta olması, gorme işinde; bir kulağın hasta olması, işitme işlevinde sıkıntılı olması manasına gelir. Bu organların normal işlevlerini yapmalarını engelleyen şey hastalıktır. “İşitme engelli, gorme engelli” kavramları da bunu gostermektedir.
Buna gore, kalbin hasta olması demek, asıl gorevi olan marifetullahta sıkıntılı olması demektir. Bir gozun varlıkları gormemesi, bir kulağın sesleri işitmemesi, bu organların hasta olduğunu gosterdiği gibi, Allah’ı tanımak, ona iman edip itaat ve kullukta bulunmak gibi asli vazifesini yerine getirmemesi onun hasta olduğunun gostergesidir.
Ayetin, “kalplerinde hastalık var” mealindeki ifadesi, munafıkların kalplerinde iman, itaat ve kulluk şuurunun olmadığını ilan etmeye yoneliktir.
“Allah’ın munafıkların hasta olan kalplerinin hastalığını daha da arttırması” ise şoyle acıklanabilir:
a) Hastalıkları, fazla gam ve keder cekmeleri anlamına gelir.
Buna gore, Allah, Peygamber (asm)'inin dinini guclendirdikce, onların bu gam ve kederleri daha da artmıştır. Allah İslam’ı guclendirirken, onların gamlarının artmasını bir hedef olarak secmemesine rağmen, Onun İslam’ı yuceltmesi, elcisini hÂkim kılması, dolaylı olarak munafıkların gam ve kederlerini arttırmıştır.
b) Ayetin bu ifadesi, Hz. Nuh’un: “Ben kavmimi gece-gunduz hakka davet ettim, fakat bu davetim, sadece onların haktan kacmalarını arttırdı.” (Nuh, 71/5-6) mealindeki ifadesine benzer.
Gecekte Hz. Nuh’un daveti doğrudan kacmalarını arttırmamıştır. Fakat, bu davet anında muhatapları hak yoldan daha da uzaklara kacmışlardır.
Keza “Onlara bir uyarıcı / peygamber gelince kendilerine nefretten başka bir şey arttırmadı.” (Fatır, 35/42) mealindeki ayette de bu uslup vardır.
c) Munafıklar kufru iclerinde saklı tutmakla beraber, mumin olduklarını dışa yansıtmaya calışıyorlardı. Bu sebeple, ister istemez İslam’ın bazı emir ve yasaklarına riayet eder gorunuyorlardı. Bunu yapmaktan dolayı da buyuk uzuntu duyuyorlardı. Zamanla Kur’an’da ilahi mukellefiyetler arttıkca, onların da bu gam ve kederli hastalıkları artıyordu. (krş. Razi, ilgili yer)
- Bunu şoyle de tasvir etmek mumkundur:
İnsanın herhangi bir tarafında gorulmeyen bir cıban olsa, dışarıdan bir kimse oraya dokunmakla var olan o cıbanı ortaya cıkarmış olduğu gibi, dokunmakla ağrısını da daha da arttırmış olur.
.
__________________
Allah, Neden Munafıkların Hastalıklarını Artırmıştır?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Allah, Neden Munafıkların Hastalıklarını Artırmıştır?